Προσφυγική τραγωδία: Η ανθρωπότητα εκβράσθηκε στην ακρογιαλιά

Η φωτογραφία μ’ έναν άνδρα των σωστικών συνεργείων που κρατά στα χέρια του ένα νεκρό μικρό παιδί, το πτώμα του οποίου εκβράστηκε σε παραλία σε ένα από τα γνωστότερα τουριστικά θέρετρα της Τουρκίας, έχει προκαλέσει αντιδράσεις σε όλο τον κόσμο, μετά τον πνιγμό τουλάχιστον 12 προσφύγων στην προσπάθειά τους να φτάσουν στην Κω.

Ενα  τουρκικό χάσταγκ «KiyiyaVuranInsanlik» – που σημαίνει «Η ανθρωπότητα εκβράστηκε στην ακρογιαλιά» – έγινε το βασικό θέμα συζήτησης στο Τwitter. Kαι συμβολίζει με τον πιο απάνθρωπο τρόπο, την απίστευτη τραγωδία των προσφύγων που προσπαθώντας να γλιτώσουν από τον βαρβαρότητα του πολέμου έρχονται αντιμέτωποι με την βαρβαρότητα των πολιτικών της Ευρώπης-φρούριο, που ανέχεται να πνίγονται στα νερά της Μεσογείου γυναίκες και παιδιά.

Τα δύο πλοιάρια που μετέφεραν τους πρόσφυγες, οι οποίοι πιστεύεται ότι ήταν Σύροι, είχαν αποπλεύσει ξεχωριστά από την περιοχή Ακιαρλάρ της χερσονήσου της Αλικαρνασσού, σύμφωνα με αξιωματικό των τουρκικών λιμενικών αρχών.

Στους νεκρούς περιλαμβάνονται πέντε παιδιά και μια γυναίκα. Άλλοι επτά άνθρωποι σώθηκαν από σκάφη του Λιμενικού, ενώ δύο έφτασαν κολυμπώντας στην ακτή, καθώς φορούσαν σωσίβια. Ο ίδιος αξιωματικός είπε ότι έχουν σχεδόν σβήσει οι ελπίδες να βρεθούν ζωντανοί ακόμη δύο πρόσφυγες, οι οποίοι αγνοούνται.

Δεκάδες χιλιάδες Σύροι έφτασαν στα τουρκικά παράλια το καλοκαίρι με στόχο να περάσουν απέναντι, σε κάποιο ελληνικό νησί. Τούρκος αξιωματικός τόνισε ότι περίπου 100 άνθρωποι διασώθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας από το τουρκικό λιμενικό ενώ προσπαθούσαν να φτάσουν στην Κω.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here