Προσφυγή Τουλουπάκη στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων: Στο εδώλιο η κυβέρνηση Μητσοτάκη για παραβίαση τεκμηρίου αθωότητας και δίκαιης δίκης

Στο εδώλιο του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων θα καθήσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη, μετά την προσφυγή που κατέθεσε η εισαγγελέας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη. Είναι η πρώτη φορά που εν ενεργεία εισαγγελική λειτουργός και μάλιστα η εισαγγελέας Διαφθοράς, εγκαλεί την Ελλάδα για παραβίαση του τεκμηρίου αθωότητάς της αλλά και για παραβίαση του δικαιώματος της δίκαιης δίκης.

Όπως αναφέρει σε δήλωσή του ο πληρεξούσιος δικηγόρος της κυρίας Τουλουπάκη, Βασίλης Χειρδάρης, η προσφεύγουσα έχει την βεβαιότητα ότι το Δικαστήριο θα εξετάσει σε βάθος τις προσφυγές της και ότι με τις αποφάσεις που θα εκδώσει η θα την δικαιώσει.

Ολόκληρη η δήλωση του κ. Χειρδάρη για λογαριασμό της επικεφαλής της εισαγγελίας Διαφθοράς έχει ως έξης

«Ως πληρεξούσιος δικηγόρος της κυρίας Ελένης Τουλουπάκη οφείλω να ενημερώσω ότι η εντολέας μου στο πλαίσιο υπεράσπισης του θεσμικού ρόλου της ως Εισαγγελέας Διαφθοράς, της αξιοπρέπειας της προσωπικότητάς της και του κύρους του φορέα που εκπροσωπεί, προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με δύο προσφυγές, παραπονούμενη για σοβαρές παραβιάσεις θεμελιωδών δικαιωμάτων.

Η πρώτη αφορούσε την ευθεία παραβίαση του τεκμηρίου αθωότητάς της από υψηλόβαθμους κρατικούς λειτουργούς και η δεύτερη την σοβαρή παραβίαση της δίκαιης δίκης και του τεκμηρίου αθωότητάς της μέσω του τρόπου άσκησης σε βάρος της ποινικής δίωξης, παρά την αρχειοθέτηση της υπόθεσής της από εμπεριστατωμένο πόρισμα Αντεισαγγελέα του ΑΠ, διαμαρτυρόμενη για την μη τήρηση της νομιμότητας.

Οι προσφυγές της, εκτός της ουσίας της παραβίασης θεμελιωδών δικαιωμάτων, διαθέτουν έντονα συμβολικό χαρακτήρα για την υπεράσπιση του εισαγγελικού θεσμού, της ανεξαρτησίας και αυτονομίας της δικαιοσύνης στη χώρα μας και την προάσπιση των δημοκρατικών θεσμών.

Μετά τις πρόσφατες έγγραφες απαντήσεις του Δικαστηρίου του Στρασβούργου και τις επίσημες καταχωρήσεις των προσφυγών, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο θα ξεκινήσει τη διαδικασία εξέτασης των σοβαρών καταγγελιών της.

Η προσφεύγουσα έχει τη βεβαιότητα ότι το Στρασβούργο θα εξετάσει σε βάθος τις προσφυγές, όπως κάνει πάντα, αλλά και τη βάσιμη ελπίδα ότι οι αναμενόμενες αποφάσεις του θα θωρακίσουν για μια ακόμη φορά τη δίκαιη δίκη, τη δικαιοσύνη, την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, την προστασία και ανεξαρτησία των δικαστικών και εισαγγελικών θεσμών και θα αποκαταστήσουν τις αδικίες!».

Σε βάρος της κ. Τουλουπάκη έχει ασκηθεί από την εισαγγελία Πρωτοδικών ποινική δίωξη για κατάχρηση εξουσίας, παράβαση καθήκοντος κατ΄εξακολούθηση, ψευδή βεβαίωση, παραβίαση δικαστικού παορρήτου και του νόμου περι προσωπικών δεδομένων.

Υπενθυμίζεται ότι δυο αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου που διενήργησαν έρευνα, διαφώνησαν. Ο κ. Σοφουλάκης με ένα πόρισμα εκατοντάδων σελίδων δικαίωνε την κ. Τουλουπάκη και ζητούσε να μπεί η υπόθεση στο αρχείο. Ομως ο άλλος εισαγγελέας ο κ. Ζαχαρής τάχθηκε υπέρ της δίωξης της. Τελικά ο προϊστάμνεος της εισαγγελίας Πρωτοδικών,προσχώρησε στην τελευταία αποψη, αν και η πρόταση-αρχειοθέτησης του κ. Σοφουλάκη είχε προηγηθεί χρονικά.

Την δίωξη και φυλάκιση της κ. Τουλουπάκη, είχε ζηήσει άλλωστε επανειλημμένα, με δηλώσεις στη τηλεόραση και τη Βουλή, ο κατ΄ονοαμα πλέον, υπουργός Ανάπτυξης, Αδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος είναι και ερευνώμανος στο σκάνδαλο Novartis!

O υπουργός Δικαιοσύνης Κ. Τσιάρας, που με δηλώσεις στη Βουλή, ειχε ταχθεί υπέρ της αρχειοθέτησης όων των δικογραφιών της Novartis όπου εμπλέκονται πολιτικά πρόσωπα,  φέρεται να σχεδιάζει την συγχώνευση  της εισαγγελίας Διαφθοράς και της εισαγγελίας Οικονομικού Εγκλήματος, με σκοπό την έμμεση απομάκρυνση της επικεφαλής της εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη απο τα καθήκοντά της.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here