Προσφυγή στο ΣτΕ κατά της αναστολής λειτουργίας 10 γραφείων τύπου του εξωτερικού

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI
Προσφυγή με την οποία ζητείται να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική και παράνομη η απόφαση του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά για αναστολή της λειτουργίας των 10 γραφείων Τύπου και Επικοινωνίας του εξωτερικού κατατέθηκε στο Συμβούλιο της Επικρατείας.
Σκοπός της αναστολής ήταν, σύμφωνα με τον κ. Παππά, η μείωση των δαπανών του Δημοσίου στο πλαίσιο της δημοσιονομικής εξυγίανσης.
Την προσφυγή υπέβαλε η προϊσταμένη του γραφείου Τύπου και Επικοινωνίας (σύμβουλος ενημέρωσης Α΄) στην πρεσβεία μας στην Χάγη Μαρία Βαξεβανίδου.
Η κ.Βαξεβανίδου επισημαίνει ότι η απόφαση του κ. Παππά -που ουσιαστικά μεταφράζεται σε κλείσιμο και όχι αναστολή των γραφείων Τύπου του εξωτερικού- προσκρούει στο άρθρο 43 του Συντάγματος, καθώς παρόμοιες ενέργειες οι οποίες άπτονται των διεθνών σχέσεων της χώρας μας, μπορεί να γίνονται μόνο με Προεδρικά Διατάγματα και όχι με υπουργική απόφαση όπως έγινε στην προκειμένη περίπτωση.
Αντικρούει και το ο επιχείρημα ότι τα γραφεία Τύπου κλείνουν με σκοπό τη μείωση των δαπανών του Δημοσίου, καθώς, όπως υποστηρίζει, το γραφείο Τύπου της Χάγης έχει σχεδόν μηδενικά έξοδα, διότι στεγάζεται στο κτίριο της Πρεσβείας μας και δεν καταβάλει ενοίκιο, θέρμανση, τηλεκριτικό ρεύμα, κ.λπ.
Σύμφωνα με την προσφυγή, παραβιάζονται και οι συνταγματικές αρχές της αναλογικότητας, της κρατικής μέριμνας για τους δημοσίους υπαλλήλους, της ασφάλειας δικαίου και της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης του πολίτη προς το κράτος.
Να σημειωθεί, ότι από χθες, 1η Αυγούστου μπήκε λουκέτο στο γραφείο Τύπου στο Ελσίνκι, ενώ από την 1η Οκτωβρίου 2015 αναστέλλεται η λειτουργία των γραφείων Τύπου στο Σίδνεϊ, Οτάβα, Σαγκάη, Χάγη, Βαρσοβία, Βουδαπέστη, Βουκουρέστι, Δουβλίνο, Κοπεγχάγη.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here