Προς τον παλαιό συμφοιτητή κ. Κώστα Καραμανλή

 

Νίκος Καραβέλος

                                                              Δικηγόρος – Συγγραφέας

 

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΑΛΑΙΟ ΣΥΜΦΟΙΤΗΤΗ κ. ΚΩΣΤΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ

Ανοιχτή επιστολή

 

Κ. πρώην πρωθυπουργέ,

συνωμοσία είναι η μυστική συνένωση (συνήθως ένορκη) διαφόρων ατόμων για εκτέλεση εγκληματικής πράξης. Μια συνεννοημένη εχθρική ενέργεια κάποιων εναντίον κάποιων άλλων. Συνωμότης είναι το πρόσωπο που μετέχει σε συνωμοσία.

Είναι γνωστό ότι η ζωή υπακούει σε φυσικούς κανόνες. Είναι, επίσης, γνωστό ότι η κοινωνία υπακούει σε οικονομικούς και ταυτόχρονα σε κανόνες συνωμοσίας. Η συνωμοσία επιτάσσει συμφωνία περισσοτέρων, κοινή στόχευση, κοινή έμπρακτη ιδεολογία, σύμπραξη, συνάφεια, συμπόρευση, κυρίως συνδιακινδύνευση. Μπορεί να αφορά το σύνολο των συνωμοτών ή τρίτων ωφελούμενων. Οι συνωμότες λαμβάνουν κοινή απόφαση ανεξάρτητα από τις πιθανότητες επιτυχίας. Μπορεί στο τέλος να εκτεθούν στον κίνδυνο αποκάλυψης ή και σύλληψης. Λίγη σημασία έχει αυτό, αφού η αξία της συνωμοσίας δεν κρίνεται εκ του αποτελέσματος, αλλά εκ των προθέσεων. Αν πετύχει, επιτυγχάνεται ο σκοπός και παγιώνεται μία νέα βολική κατάσταση. Αν αποτύχει, τότε τα μέλη συνήθως αραιώνουν τάχιστα, για να χαθούν στο ημίφως της νομιμότητας, σαν σιχαμεροί αρουραίοι στους δαιδαλώδεις υπονόμους τους, σφαλάγγια κάτω απ’ τις πέτρες που στεγάζουν διαχρονικά τις προθέσεις τους.

Αυτό που συμβαίνει σήμερα στη χώρα μας έχει όλα τα χαρακτηριστικά μιας τυπικής συνωμοσίας. Από τη στιγμή που ο πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας και η κυβέρνησή του προκήρυξαν το δημοψήφισμα, μετά τον πρώτο, απ’ ότι φαίνεται, αιφνιδιασμό τέθηκε σε εφαρμογή η συνωμοσία.

Δε χρειάζεται, κ. πρώην συμφοιτητή, να αναφερθώ διεξοδικά στα παιδαριώδη ψεύδη, που επιστρατεύονται για την υπερίσχυση του ΝΑΙ. Το σύνολο των ηγετών του μορφώματος με την επωνυμία «Ευρωπαϊκή Ένωση» ως γελοίοι κομματάρχες κανοναρχούν τα συνθήματα ενάντια στο ΟΧΙ. Αμέσως μετά οι ξένοι και ημεδαποί οικονομικοί παράγοντες, παμφάγα σαρκοβόρα. Ύστερα ο κλήρος, Πάπες και Ιεράρχες, ρασοφόροι, έρμαια και τύραννοι στην υπηρεσία του πιο σκληρού καπιταλισμού. Κατόπιν διάφοροι συνδικαλιστικοί παράγοντες, οι παρασιτικές ηγεσίες επαγγελματικών οργανώσεων. Ακολουθούν οι ψωμιζόμενοι από τα μυστικά κονδύλια βραχνοκέφαλοι δημοσιογράφοι, που έχοντας λάβει ειδική ταχύρρυθμη εκπαίδευση στο ΔΝΤ και στις γνωστές πρεσβείες, εμμέσουν συστηματικά σε βάρος του λαού και της χώρας. Εν συνεχεία οι ηγεσίες «επιστημονικών» συλλόγων, πρόθυμες να επικύψουν, να ξεσκονίσουν τους ισχυρούς. Να κι οι θλιβεροί πανεπιστημιακοί, που προπαγανδίζουν υπέρ του ΝΑΙ σαν παλαιοί χωροφύλακες. Κι εκεί κάπου στο τέλος αυτής της κατασκότεινης σειράς στοιχίζονται κι οι λογοτέχνες κι οι λοιποί «πνευματικοί» άνθρωποι. Κι όλοι αυτοί κάτω από την «ευλογία» του ράσου του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πρώην Θηβών και Λεβαδείας. Αυτός, σαν κοινός κομματάρχης, μας συνέστησε πατρικώς να ψηφίσουμε ΝΑΙ.

Όλο αυτό το πολύχρωμο συνονθύλευμα θυμίζει τα πλήθη που ακολουθούσαν την αλητεία των Σταυροφόρων. Στίφη, που αποτελούνταν από αξιωματικούς, στρατιώτες, καλογέρους, παππάδες, ραβίνους, ψευτοπαππάδες, εμπόρους και μικρεμπόρους, ζητιάνους, τσιγγάνους, πόρνες, κλπ.

Όλοι αυτοί μας βομβαρδίζουν καθημερινά με τις ανοησίες τους. Με το κύρος δήθεν της θέσης ή του τίτλου τους ή των βραβείων, που έλαβαν από τα κρατικά τεμπελχανεία, μας εκφοβίζουν κρώζοντας ότι, εάν ψηφιστεί το ΟΧΙ, η Ελλάς θα καταστραφεί. Θα πεινάσουμε, θα διψάσουμε, θα καταστούμε σεξουαλικώς ανίκανοι, θα υποστούμε στείρωση, θα μας επιτεθεί ο Ξέρξης, ο Δάτης, ο Αρταφέρνης, ο Δαρείος, ο Μεγάβυζος, ο Τισσαφέρνης, ο Αλλάριχος, ο Αττίλας.

Αυτή η σύμπραξη, η συμπόρευση, η απόπειρα επιβολής της δικής τους έμπρακτης φρενοβλαβούς ιδεολογίας, αυτή η βλακώδης συνάφεια, η χρησιμοποίηση και του πλέον απίθανου ψεύδους, αυτή η απόπειρα κατατρομοκράτησης του λαού, συνιστά τυπική περίπτωση συνωμοσίας, αξιότιμε κ. πρώην πρωθυπουργέ. Συνιστά ταυτόχρονα, όμως και εγκληματική πράξη. Δεν πρόκειται για την υποστήριξη της αντίθετης άποψης, απόλυτα σεβαστής. Εν προκειμένω πρόκειται για κλασσική περίπτωση άσκησης βίας.

Οφείλω να ομολογήσω ότι αδυνατούσα να φανταστώ πως σε αυτή την εγκληματική μάζα των επιστράτων θα συστρατευόταν και ο πρώην πρωθυπουργός και νυν βουλευτής της ΝΔ κ. Κώστας Καραμανλής.  Υπήρξαμε συμφοιτητές στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ουδέποτε σε ψήφισα, μα σε τιμούσα. Φαίνεται πως έσφαλα. Και φαίνεται πως η ομολογία αυτού μου του σφάλματος θα πρέπει να ανατρέξει στα χρόνια εκείνα (ex tunc).

Εσύ, που ο ελληνικός λαός σε τίμησε δύο φορές, ανεβάζοντάς σε στον πρωθυπουργικό θώκο, εσύ, ως δειλός, σιώπησες εκκωφαντικά καθ’ όλη τη διάρκεια του μνημονιακού μαρτυρίου. Ούτε μια λέξη δε βρήκες να πεις για τις κατάπτυστες δανειακές συμβάσεις που δέσμευσαν τη χώρα, της οποίας ηγήθηκες. Ούτε μια φράση δεν ξέφυγε από το έρκος των δοντιών σου για την παράδοση της εθνικής κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας στους τοκογλύφους βασανιστές της. Ούτε μια συλλαβή δε βγήκε απ’ την καρδιά σου για τις απολύσεις, τη δυστυχία, την πείνα, τις αυτοκτονίες, τις ζαλάδες των νηστικών παιδιών στα σχολεία, για το ψαχούλευμα των γέρων στους σκουπιδοντενεκέδες. Παρέμεινες σιωπηλός, βουβός, άλαλος. Με άλλα λόγια, φοβικός και λίγος.

Κι εκεί που όλοι πίστεψαν πως απώλεσες τη φωνή σου, σήμερα 2.7.2015 και περί ώραν μεσημβρινή εμφανίστηκες απ’ το πουθενά έχοντας πίσω σου τμήμα βιβλιοθήκης και τη φωτογραφία του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Αφού μας κοίταξες με το ύφος του θείου σου, μας συνέστησες σοβαρά να ψηφίσουμε ΝΑΙ. Το επιχείρημα, που χρησιμοποίησες, ήταν η αντήχηση της γνωστής κοινοτοπίας «μένουμε στο ευρώ».

Είναι περιττό να κρίνω το τηλεοπτικό διάγγελμα σου. Αναρωτήθηκα μόνο υπό ποίαν ιδιότητα ένας απλός βουλευτής ενός αποτυχημένου κόμματος απευθύνει διάγγελμα προς εμένα. Πάντως το περιεχόμενο του «διαγγέλματος», απ’ όποια πλευρά κι αν το εξετάσει κανείς, ήταν παιδαριώδες σαν τα αποφθέγματα του θείου σου, που μόλις εκστομίζοντο, ανετίθετο η ερμηνεία τους συνήθως σε καφετζούδες.

Η τηλεοπτική σου εμφάνιση θα μπορούσε να προκαλέσει θυμηδία, αν δεν ήταν ενταγμένη σε αυτή τη σε βάρος του λαού σκευωρία.

Πάντως, με όλες τις τιμές, έχεις αποκτήσει πλέον κι εσύ στα μάτια μου με αυτή σου την εμφάνιση τον τίτλο του συνωμότη.

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here