Κυβέρνηση: Προς συνολική συμφωνία με ενδιάμεσα βήματα

Toυ ΧΡΗΣΤΟΥ ΖΕΡΒΑ

ΦΩΤΟ: ΙΝΤΙΜΕ

Προς συνολική συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και «θεσμών»ακόμη και μέσα στον Μάιο, η οποία όμως θα έχει και ενδιάμεσα βήματα, εργάζονται οι διαπραγματευτές των δύο πλευρών.

Οπως διαμήνυαν κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου, αργά το βράδυ της Κυριακής μετά την συνεδρίαση της Ομάδας Πολιτικής Διαπραγμάτευσης παρουσία του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα, «έγιναν σημαντικά βήματα στις διαπραγματεύσεις στο  Brussels Group, που φέρνουν πιο κοντά τη συμφωνία».

«Στόχος όλων των πλευρών», έλεγαν οι ίδιες πηγές, «είναι μέσα στο Μάιο να υπάρξει συμφωνία σε επίπεδο του Brussels Group», η συνεδρίαση του οποίου αρχίζει το πρωί της Δευτέρας.

«Η διαδικασία προς τη συνολική συμφωνία», λένε καλά πληροφορημένες πηγές του πρωθυπουργικού Γραφείου, «θα έχει και ενδιάμεσα βήματα. Ένα σημαντικό, εξ αυτών, θα είναι η επιτυχής ολοκλήρωση του επόμενου γύρου του Brussels Group την Τετάρτη που θα μπορούσε να οδηγήσει σε αναγνώριση και από το Eurogroup της σημαντικής προόδου που έχει επιτευχθεί».

Mε την διαρροή των συγκεκριμένων πληροφοριών, το πρωθυπουργικό περιβάλλον:

1. Επιβεβαιώνει ότι στους σχεδιασμούς που επικρατούν, η επιδίωξη συνολικής συμφωνίας με τους εταίρους, ακόμη και μέσα στον Μάιο είναι ένας στόχος, η επίτευξη του οποίου όμως θα εξαρτηθεί από τα ενδιάμεσα βήματα-συμφωνίες που είναι απαραίτητες για την άμεση χρηματοδότηση της Ελλάδας που έχει αρκετές υποχρεώσεις μέσα στον Μάιο.

2. Επιχειρεί να δημιουργήσει ένα θετικό κλίμα γύρω από τις διαπραγματεύσεις και τα θέματα-αιτήματα που βάζουν οι δανειστές στο τραπέζι των συζητήσεων. Ετσι, παρά τις μέχρι τώρα πληροφορίες, για εμμονή των εταίρων σε παράλογες απαιτήσεις στα εργασιακά(αύξηση ορίου ομαδικών απολύσεων, περικοπές σε συντάξεις, μη επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων κ.α). η επίσημη θέση της κυβέρνησης είναι ότι τις τελευταίες ώρες, έγιναν σημαντικά βήματα προόδου που φέρνουν πιο κοντά σε συμφωνία.

Από την όλη αρχιτεκτονική των διαπραγματεύσεων διαφαίνεται πάντως το τελευταίο διάστημα, να επικρατεί η λογική των μικρών ενδιάμεσων βημάτων-συμφωνιών, σε θέματα που οι δύο πλευρές συγκλίνουν ενώ για τα υπόλοιπα, θα γίνεται παραπομπή σε επόμενα βήματα. Αυτές οι επιμέρους συμφωνίες εκτιμούν πολλοί, ότι θα συνοδεύονται πιθανότατα με μικρές δόσεις ρευστού προς την Αθήνα, οι οποίες θα την κρατούν «ζωντανή» και ικανή να αποπληρώνει τις άμεσες υποχρεώσεις της, έως ότου επιτευχθεί η μεγάλη συμφωνία.

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here