Προς εξομάλυνση οι σχέσεις κυβέρνησης-ΟΤΑ για τα αποθεματικά

Της ΝΑΝΤΙΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΟΥ

Τη χρυσή τομή φαίνεται να βρίσκουν κυβέρνηση και φορείς της αυτοδιοίκησης σχετικά με τη μεταφορά διαθεσίμων των ΟΤΑ στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Οι περιφερειάρχες προσανατολίζονται σε αλλαγή πλεύσης μετά τις διαβεβαιώσεις που έδωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ότι το μέτρο της δέσμευσης διαθεσίμων των ΟΤΑ είναι προσωρινό.  Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών (ΕΝΠΕ) Κώστας Αγοραστός  εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης με τον κ. Τσίπρα, «πήραμε τις πολιτικές διαβεβαιώσεις ότι το μέτρο είναι έκτακτο και προσωρινό και θα έρθει τροπολογία που θα το αλλάζει.  Ο πρωθυπουργός μας μίλησε ουσιαστικά και με ειλικρίνεια. Λόγω μεγάλης εθνικής ανάγκης και με την προϋπόθεση ότι το μέτρο θ’ αλλάξει σε εύλογο χρονικό διάστημα θα στηρίξουμε την κυβέρνηση. Πρόκειται για προσπάθεια πάνω από κόμματα».

Λίγο νωρίτερα, στις 12 το μεσημέρι, η αντιπροσωπεία της ΕΝΠΕ εισερχόταν στο Μέγαρο Μαξίμου χωρίς την Περιφερειάρχη Αττικής Ρένα Δούρου η οποία, σύμφωνα με ανακοίνωση από το γραφείο του πρωθυπουργού, θα συναντηθεί με τον Αλ. Τσίπρα την ερχόμενη Τρίτη, λόγω απουσίας της στο εξωτερικό. Στην αντιπροσωπεία, την κ. Δούρου αντικατέστησε η αντιπεριφερειάρχης Κεντρικού Τομέα Ερμίνα Κυπριανίδου.

Περισσότερο φειδωλός από τον κ. Αγοραστό στις εκφράσεις του για παροχή στήριξης στην κυβέρνηση κατά την κρίσιμη περίοδο της διαπραγμάτευσης εμφανίστηκε ο Γιώργος Πατούλης πρόεδρος της ΚΕΔΕ, μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό.  Μίλησε για το «θετικό πρόσημο» της συνάντησης και τόνισε οτι ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε ότι θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση ώστε τα έσοδα από τα ανταποδοτικά τέλη να μη δεσμεύονται μαζί με τα υπόλοιπα ποσά.

«Ο Πρωθυπουργός, δεσμεύτηκε ότι για τα ζητήματα που αφορούν στα ανταποδοτικά τέλη, γρήγορα, τις επόμενες δύο ημέρες, θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση να μην δεσμεύονται μαζί με τα υπόλοιπα ποσά. Επίσης πολύ σύντομα θα υπάρξει η διαδικασία της προαιρετικότητας όσον αφορά τα χρήματα που θα δίδονται μέσα από την Τράπεζα της Ελλάδος» σημείωσε ο Γ. Πατούλης.

Επιπλέον, τόνισε ότι «στην συνάντηση την οποία είχαμε με τον πρωθυπουργό, ξεκαθαρίσαμε ότι δεν θέλουμε άλλες μονομερείς ενέργειες, και ότι η Αυτοδιοίκηση χρειάζεται τον διάλογο και μπορεί να στηρίξει την χώρα, όποτε και όσο χρειαστεί», αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο οι αιρετοί της τοπικής αυτοδιοίκησης να δώσουν το πράσινο φως για τη μεταφορά των αποθεματικών των ΟΤΑ στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Όπως σημείωσε τη Δευτέρα στις 12 θα γίνει έκτακτο Διοικητικό Συμβούλιο και εκεί λαμβάνοντας υπόψη όλες τις ενέργειες και τα σημεία που χρειάζονται περαιτέρω διευκρινίσεις μέσα από το γραφειοκρατικό κομμάτι της εφαρμογής του μέτρου, «θα πάρουμε και τις αποφάσεις που χρειάζονται».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το αν η σημερινή συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα κατέστησε πιο πιθανή την έγκριση των δημάρχων στη μεταφορά των αποθεματικών των δήμων σε ειδικό λογαριασμό, σύμφωνα με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, ο Γιώργος Πατούλης σημείωσε ότι «κατ αρχήν θεωρώ ότι ανοίγουμε ένα καλό δίαυλο επικοινωνίας για το καλό της Αυτοδιοίκησης και της χώρας. Από εκεί και πέρα, είναι σίγουρο ότι πρέπει να ακουστούν όλες οι απόψεις του αυτοδιοικητικού συμβουλίου και ότι η σημερινή συνάντηση έχει θετικό πρόσημο και η πορεία μας θα είναι εκείνη που πρέπει να είναι για το καλό της χώρας και της Αυτοδιοίκησης».

 Κατά τη συνάντηση η αντιπροσωπεία της ΚΕΔΕ έθεσε και μια σειρά άλλων θεμάτων πλην της επίμαχης ΠΝΠ. Ζήτησε, μεταξύ άλλων, να υπάρξει αναβαθμισμένος ρόλος των Δήμων στο σχεδιασμό του ΕΣΠΑ καθώς και ειδικό πρόγραμμα ύψους 2 δις για έργα. Επίσης, να διαχειρισθούν τα κοινωνικά προγράμματα, όπως το πρόγραμμα για την καταπολέμηση της φτώχειας, που χρηματοδοτούνται από ευρωπαϊκά κονδύλια. Επί τάπητος τέθηκε και το μεταναστευτικό ως προς το οποίο οι δήμαρχοι τόνισαν ότι πρέπει να υπάρξει ένας ολοκληρωμένος εθνικός σχεδιασμός, στον οποίο οι Δήμοι είναι πρόθυμοι να συμβάλλουν χωρίς να τους γίνει «μπαλάκι» η ευθύνη.

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here