Προς εξομάλυνση οι σχέσεις κυβέρνησης-δημάρχων

Της ΝΑΝΤΙΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΟΥ

Προς εκτόνωση οδηγείται η ένταση μεταξύ κυβέρνησης και αυτοδιοίκησης μετά τις κυβερνητικές διαβεβαιώσεις  χτες στη Βουλή περί εξασφάλισης των διαθεσίμων στην Τράπεζα της Ελλάδος και τις διευκρινήσεις  ότι δεν πρόκειται να συμπεριληφθούν σ’αυτά, τα δημοτικά τέλη.

Ενδεικτικό της μεταστροφής του κλίματος είναι ότι σήμερα το πρωί, παρά την χθεσινή πρόσκληση της ΚΕΔΕ για συγκέντρωση των δημάρχων έξω από τη Βουλή ενόψει της συζήτησης της ΠΝΠ στην Ολομέλεια, οι συγκεντρωμένοι δεν υπερέβαιναν τα 50-70 άτομα.  

Το Σάββατο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα έχει  διαδοχικές συναντήσεις, με τους περιφερειάρχες στις 12 το μεσημέρι και με τους δημάρχους στις 3 το απόγευμα,  ώστε να υπάρξουν με τον πλέον επίσημο τρόπο οι εγγυήσεις που επιζητούν οι εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης ότι δεν θα χάσουν τα διαθέσιμά τους.

Η αλλαγή πλεύσης σηματοδοτήθηκε και από τις δηλώσεις του προέδρου της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλη ο οποίος εξερχόμενος της Βουλής τόνισε ότι «ο διάλογος μπορεί να βοηθήσει να διορθωθεί η συνταγματική εκτροπή. Η διαβούλευση που ξεκίνησε χθες στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων  για το περιεχόμενο, και όχι βεβαίως την πρακτική που είναι απολύτως καταδικαστέα, της ΠΝΠ είναι η αρχή».

Λίγο νωρίτερα αντιπροσωπεία της ΚΕΔΕ είχε συναντήσεις με τον α’ αντιπρόεδρο της Βουλής Αλέξη Μητρόπουλο, το γραμματέα της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ Ιωάννη Πλακιωτάκη, τον πρόεδρο του Ποταμιού Σταύρο Θεοδωράκη και τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο προκειμένου να ενημερώσουν για τις ενστάσεις των δημάρχων αναφορικά με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.

Ο δήμαρχος Ν. Ιωνίας και πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής (ΠΕΔΑ) Ηρακλής Γκότσης μιλώντας στο Press Publica τόνισε ότι «τα εχέγγυα που οδήγησαν σε εξομάλυνση της κατάστασης δόθηκαν ήδη χθες στη Βουλή. Οι ενστάσεις μας αφορούν την έλλειψη διαλόγου και την πρακτική της ΠΝΠ που επέλεξε η κυβέρνηση».

Θυμίζουμε ότι ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας διευκρίνισε χθες ότι δεν πρόκειται να τοποθετηθούν τα ταμειακά διαθέσιμα σε ομόλογα αλλά μόνο σε ρέπος, δηλαδή σε βραχυπρόθεσμο δανεισμό.

Ταυτόχρονα υπήρξε δέσμευση εκ μέρους του ότι το δημόσιο θα επωμιστεί την όποια ζημιά (penalty) υποστούν οι φορείς που θα αναγκαστούν να σπάσουν προθεσμιακές καταθέσεις σε εμπορικές τράπεζες και η προαναγγελία σχετικού νομοσχεδίου, προκειμένου να καλυφθούν τα νομικά κενά.

Οι εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης αναμένεται εντός των επομένων ημερών να λάβουν αποφάσεις για τις επόμενες κινήσεις τους. Η ΚΕΔΕ έχει γνωστοποιήσει ότι μετά την ενημέρωση που θα λάβει από τον πρωθυπουργό θα προχωρήσει στη σύγκλιση έκτακτου Διοικητικού Συμβουλίου προκειμένου να επανακαθορίσει τη θέση της. Το ίδιο αναμένεται να συμβεί με την Ένωση Περιφερειών (ΕΝΠΕ).

Εντωμεταξύ, κατά τη διάρκεια συνάντησης μεταξύ της διοίκησης της  Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση (ΠΟΕ-ΟΤΑ) και του ΓΓ του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Κώστα Πουλάκη, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Θέμης Μπαλασόπουλος μετέφερε τη διαφωνία του ως προς τη διαδικασία της ΠΝΠ αλλά και την ανησυχία του για την τύχη των αποθεματικών.

Ο κ. Πουλάκης αναγνώρισε ότι η επιλεγείσα διαδικασία δεν αποτελεί μακροπρόθεσμη επιλογή της κυβέρνησης, αλλά επιλέχθηκε λόγω έκτακτων συνθηκών. Τόνισε δε ότι μέλημα της κυβέρνησης ήταν να μπορέσει να πάρει ανάσα, ώστε να συνεχίσει και να εντείνει τη διαπραγμάτευση με τους δανειστές, χωρίς να αθετήσει ούτε στο ελάχιστο τις υποχρεώσεις της έναντι των Ελλήνων πολιτών, των εργαζομένων και των συνταξιούχων.

Οι συνδικαλιστές εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν με δυσπιστία τις κυβερνητικές επιλογές επικρίνοντας ταυτόχρονα τους δημάρχους που φαίνεται να βάζουν «νερό στο κρασί» τους.

Ο Β. Πολυμερόπουλος πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων Δήμου Αθηναίων συμμετέχοντας στη συγκέντρωση της ΚΕΔΕ έξω από τη Βουλή τόνισε ότι «οι δήμαρχοι κάνουν αυτό που έκαναν πάντα. Ξεκινούν επανάσταση και  καταλήγουν σε στάση. Είναι άδειασμα. Αν μείνουμε απλήρωτοι οι πρώτοι που θα την πληρώσουν θα είναι αυτοί».

Την Πέμπτη το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής, υιοθέτησε, κατά πλειοψηφία, ψήφισμα  σχετικά με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, με το οποίο στηρίζει την κυβέρνηση και τις επιλογές της. Το υπερψήφισαν οι σύμβουλοι της πλειοψηφίας (ΣΥΡΙΖΑ), των ΑΝΕΛ και ο σύμβουλος της παράταξης «Ανάσα Για την Οικολογία».

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here