Προς συνεργασία Παπανδρέου- ΔΗΜΑΡ με το ΠΑΣΟΚ που ψάχνει σανίδα σωτηρίας

Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΖΕΡΒΑ

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI(ΧΡ. ΜΠΟΝΗΣ)

Εντείνονται οι συζητήσεις και διαβουλεύσεις στα κόμματα της πάλαι ποτέ κεντροαριστεράς, με στόχο την προεκλογική συνεργασία και τη δημιουργία ενός  συνασπισμού που θα πάρει μέρος στις εκλογές, με πρόγραμμα την προοδευτική αλλαγή και τον  ευρωπαικό προσανατολισμό της χώρας. 

Με δήλωση του στη Real news, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θαν. Θεοχαρόπουλος, άφησε  ανοικτό το ενδεχόμενο εκλογικών συμμαχιών με άλλα ομοειδή κόμματα του χώρου. «Η ΔΗΜΑΡ επιδιώκει συνεννοήσεις και συνεργασίες που περιλαμβάνουν την προώθηση ενός προγράμματος προοδευτικής αλλαγής στη χώρα με σταθερό τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό. Μία μεγάλη προοδευτική πλειοψηφία είναι απαραίτητη για να προχωρήσει η χώρα μπροστά», υπογραμμίζει χαρακτηριστικά.

Υπέρ των πολιτικών συνεργασιών τάχθηκε με ανακοίνωσή του και το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών του Γ. Παπανδρέου, ανταποκρινόμενος στο κάλεσμα της Φώφης Γεννηματά και του ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Παπανδρέου είχε πάντα άριστες σχέσεις με την κ. Γεννηματά, οι οποίες δεν διαταράχθηκαν ούτε όταν εκείνος ίδρυσε το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών απειλώντας την είσοδο του ΠΑΣΟΚ στη Βουλή κατά τις προηγούμενες εκλογές του Ιανουαρίου.

Η κ. Γεννηματά πάντα εξάλλου έλεγε ότι στόχος της είναι η επανένωση του χώρου και η επιστροφή του κ. Παπανδρέου, σ΄ενα μεγάλο ΠΑΣΟΚ. Ο δρόμος αυτός ήταν κλειστός όσο στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ ήταν ο Ε. Βενιζέλος, στον οποίον ο κ. Παπανδρέου είχε επιτεθεί με δριμύτητα τον Ιανουάριο, κατηγορώντας τον ουσιαστικά ότι συνέπλευσε με τις εγχώριες και εκτός Ελλάδος δυνάμεις της διαπλοκής για να ρίξει τον Οκτώβριο του 2011 την κυβέρνηση του, αμέσως μετά την εξαγγελία του για διεξαγωγή δημοψηφίσματος.

Οι αγωνίες της Φώφης και ο ΣΥΡΙΖΑ

Μπροστά στο φόβο της πολιτικής εξαφάνισης, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά επιχείρησε ανασύνταξη και άνοιγμα προς άλλες ομοειδείς δυνάμεις και πρόσωπα της κεντροαριστεράς για συνεργασία και κοινά ψηφοδέλτια.

Το πρόβλημά της δεν είναι ωστόσο η ανασύνθεση του όλου πολιτικού χώρου, αλλά η ίδια αποκάλυψε «η ανασυγκρότηση, η ενότητα και η διεύρυνση του ΠΑΣΟΚ».

Είναι όμως τόση μεγάλη η εκλογική ένδεια στο συγκεκριμένο χώρο που οι όποιες επιμέρους αντιθέσεις φαίνεται να παραμερίζονται προς το παρόν μπροστά στο κοινό σκοπό, που είναι η πολιτική επιβίωση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έρχεται με δύναμη να διεμβολίσει ότι έχει απομείνει από τον χώρο της πάλαι ποτέ κραταιάς κεντροαριστεράς,  και τα μικρά κόμματα στα οποία έχει κατακερματισθεί, η εναπομείνασα εκλογική πελατεία της, αναζητούν τρόπους άμυνα και ζωτικό πολιτικό χώρο. Κάτι που όμως δύσκολα φαίνεται ότι θα επιτευχθεί.

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here