Προς ακύρωση το δημοψήφισμα στα Σκόπια -στο 28,8 % η συμμετοχή στις 5 μ.μ. παρά το πρεσάρισμα των Δυτικών

Στις  3 το μεσημέρι,  δηλαδή 4 ώρες προτού κλείσουν οι κάλπες, και η συμμετοχή στο δημοψήφισμα της γειτονικής χώρας εφτασε μόλις το 22,65%  και στις 5 το απόγευμα έφτασε το 28, 8% (Οι κάλπες κλείνουν στις 7 το απόγευμα εκει ή 8:00 το βράδυ  ώρα Ελλάδας και για να μην θεωρηθεί άκυρο  το δημοψήφισμα πρέπει να ψηφίσει το 51% των εγγεγραμμένων)
Η συμμετοχή ηταν  15,74%  στη 01:00 το μεσημερι

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η Εθνική Εκλογική Επιτροπή της FYROM, το ποσοστό συμμετοχής μέχρι τις 15:00 τοπική ώρα ανήλθε στο 22,65%.

Ο Ζάεφ το πρωί που ψηφιζε, έλεγε ότι το «ναι» θα πάρει 80%….

Το ερώτημα ήταν:

«Do you support EU and NATO membership by accepting the agreement between Macedonia and Greece?»

«Υποστηρίζετε την ενταξη στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ αποδεχομενοι τη συμφωνία Μακεδονίας και Ελλάδας;|

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η Εθνική Εκλογική Επιτροπή της FYROM, το ποσοστό συμμετοχής στις 17:00 τοπική ώρα ανήλθε στο 28,83% και απέμεναν πλέον μόλις δυο ώρες μέχρι να κλείσουν οι κάλπες.

Οι κάλπες για το δημοψήφισμα θα κλείσουν στις 19:00 τοπική ώρα (20:00 ώρα Ελλάδας).

Οι πιθανοί λόγοι για την μεγάλη αποχή είναι ότι ακομα κι εκεινοι που ταλαντεύονταν
*αφ΄ενός πείσμωσαν με τις αφόρητες πιέσεις-παρεμβάσεις των ξενων κρατών αλλά και των ΜΜΕ  (π.χ. η «βόρεια Μακεδονια ή Βόρεια Κορεα»),
*αφ΄ετέρου τους ενόχλησε το  «ναι» των Αλβανών, που κι αυτοί μάλλον αλλαξοπιστησαν, γιατί αν πήγαιναν στην κάλπη όλοι, αφού αποτελουν το 25% του πληθυσμου, αυτό θα σήμαινε ότι δεν πήγε στην κάλπη κανένας σλαβοφωνος , πράγμα αδύνατον.
*Χώρια που θα πήγαν και κάποιοι που θα ψήφισαν «όχι», μη επιλέγοντας το σιωπηρο «όχι» της αποχής.
*Σημαντικό ρόλο όμως (ίσως και τον σημαντικότερο) έπαιξε το γεγονός ότι εδώ και τρεις ημέρες  Σερβοι και Αλβανοί είναι ξανά «στα μαχαίρια»  λόγω προκλήσεων των Αλβανών του Κοσσόβου
*Σίγουρα έπαιξε σημαντικό ρόλο και ο φόβος του να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, όταν τους συμφέρει πολύ περισσοτερο να παίζουν σε διπλο ταμπλο, ειδικα τώρα που οι ελληνορωσικές σχέσεις είναι περίπου στο ναδίρ.

 

Οι ας πούμε αισιόδοξες  δημοσκοπησεις που παρουσίαζε ο Ζάεφ ήταν μάλλον «μαγειρεμένες» πάντως, γιατί έδειχναν ότι δεν  αντιδρούν οι σλαβόφωνοι, δηλαδή το 75% του πληθυσμού. Ομως οι σλαβόφωνοι σε αντιθεση με τους αλβανόφωνους της χώρας, με το «ναι» αισθάνονται ότι  «ξεμένουν» απο εθνική ταυτότητα ή ότι πάντως ξεπουλάνε την εθνικότητά τους. Και θεωρουσαν περίπου ως προδοσία το γεγονός ότι ο Ζάεφ στηριζόταν στο «ναι» ουσιαστικά στους Αλβανούς.  Πιθανόν όμως και οι δημοσκοπήσεις  να μην ψευδονταν, γιατί οι της ανατολικης Ευώπης αλλα και των Βαλκανίων, έχουν μια διαφορετικη πολιτικη κουλτουρα και είναι  πιο «κλειστοι»  και λιγότερο αποκαλυπτικοι στις επιλογές τους, οπότε  όσοι ειχαν ήδη αποφασίσει την αποχή, προτίμησαν απλά  να μην το δηλώσουν στα γκάλοπ.

Υπήρχαν ομως και γκάλοπ που έδειχναν τη σημερινή εικόνα, τα προέβαλε το Sputnik και το θεωρουσαν οι Δυτικοί ρωσικη προπαγάνδα.

Φυσικά κάτι μπορεί να αλλάξει μέσα σε 3-4 ώρες, καθότι τίποτα δεν αποκλείεται

Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ

Ασαφές παραμένει τι θα ακολουθήσει την επόμενη ημέρα εάν η κυβέρνηση Ζάεφ χάσει, όπως διαφαίνεται, το στοίχημα του δημοψηφίσματος.

Ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ το πρωι είχε κανει μια αισιόδοξη αναρτηση πιστεύοντας ότι θα «έβγαινε»  έστω και οριακα το «ναι»:

«Προσδοκώ πως το κοινοβούλιο θα ακολουθήσει την απόφαση της πλειοψηφίας των πολιτών για την κατεύθυνση της χώρας», έγραψε νωρίς το πρωι στο Twitter ο κ. Ζάεφ

Ομως μόλις μία ώρα μετα,  διέγραψε την ανάρτηση.

Παρότι για να ειναι καλυμμένος είπε ότι «το δημοψηφισμα ειναι συμβουλευτικό ούτως ή άλλως» και έδειξε αποφασισμένος να προωθήσει τη Συμφωνια στη Βουλή έστω και με το όχι ή την αποχή, η αντιπολίτευση έχει δηλώσει οτι δεν θα δεχτεί τη Συμφωνια σε περίπτωση που υπερισχυε το «όχι» και η αποχή.

Η Βουλή των Σκοπίων μπορεί να  υπερψηφίσει αναθεώρηση του Συντάγματος (τους όρους της Συμφωνίας δηλαδή) με ενισχυμένη πλειοψηφία δύο τρίτων, αλλά ο Ζάεφ επί του παρόντος δεν έχει εξασφαλίσει τους απαιτούμενους 80 βουλευτές παρά τη συνεργασία του με τα αλβανικά κόμματα και πόνταρε στο «ναι» του δημοψηφισματος για να κάμψει την αντιπολίτευση. Οπότε μάλλον προμηνύονται εκλογές.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here