Πρόντι: Διαλυτική για την Ε.Ε η συμπεριφορά Σόιμπλε

Σκληρή κριτική στον Σόιμπλε και στην στάση του απέναντι στην Ελλάδα ασκεί  ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας και πρώην  πρόεδρος της Κομισιόν, Ρομάνο Πρόντι.

Σε άρθρο του στην εφημερίδα Il Messaggero, ο  Ρομάνο Πρόντι, αναφέρει ότι η συμφωνία για την  Ελλάδα ήταν  κακή, διότι γεννήθηκε σε κλίμα φόβου και εγωισμού. Εκφράζει, παράλληλα, την πλήρη αντίθεσή του στην πρόταση Σόιμπλε να μεταφερθούν οι κύριες δικαιοδοσίες οικονομικής πολιτικής από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε μια τεχνική αρχή, υπό τον έλεγχο, ουσιαστικά, του Βερολίνου.
«Έχω την υποχρέωση να αντιταχθώ στις απαράδεκτές αυτές δηλώσεις του γερμανού υπουργού Οικονομικών», γράφει ο Πρόντι και ζητά την σύγκληση έκτακτης Συνόδου, με πρωθυπουργούς, θεσμούς και κόμματα για να συζητηθεί το μέλλον της Ευρώπης.

Στο άρθρο με τίτλο «η Ευρώπη πρέπει να σταματήσει την απαράδεκτη γερμανική επιχείρηση- αστραπή», ο Πρόντι τονίζει ότι λόγω της αντίθεσης των Ηνωμένων Πολιτειών και άλλων μεγάλων ηγετών στο σχέδιο του Σόιμπλε «να εκδιωχθεί η Ελλάδα από το Ευρώ», βρέθηκε, τελικά, ένας συμβιβασμός.

Ο Ιταλός πολιτικός, όμως, κρίνει αρνητικά τον συμβιβασμό αυτόν, τον θεωρεί «κακό» διότι «γεννήθηκε σε μια ατμόσφαιρα εγωισμών, μνησικακίας και φόβων» και σημειώνει ότι με τον τρόπο αυτόν «αποφεύχθηκε η αρνητικότερη εξέλιξη αλλά ετέθησαν οι προϋποθέσεις για νέες εντάσεις».

Εξάλλου, ο Πρόντι αναφέρεται στη «βαριά και απρόσμενη δήλωση του Σόιμπλε, με στόχο να περιορίσει τις δικαιοδοσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μεταθέτοντας τις πιο λεπτές αποφάσεις οικονομικής πολιτικής στα χέρια μιας τεχνικής Αρχής, με πλήρεις δικαιοδοσίες και, φυσικά, υπό τον έλεγχο του Βερολίνου».

Ο πρώην πρόεδρος της Κομισιόν θεωρεί ότι επίσημη θέση«οι δηλώσεις του Σόιμπλε πρέπει να ερμηνευθούν ως  επίσημη θέση της κυβέρνησης του Βερολίνου».

Σύμφωνα με τον Ρομάνο Πρόντι «δεν πρόκειται απλά για ένα νομικής φύσεως πρόβλημα, αλλά για μια πολιτική στροφή, όπως τόνισε με δραματικό τρόπο ο Γερμανός πρώην υπουργός Εξωτερικών Γιόσκα Φίσερ, ο οποίος έγραψε ότι η Γερμανία μετατρέπει, πλέον, την Ευρωζώνη, σε σφαίρα επιρροής της».

Ο Ιταλός κεντροαριστερός πολιτικός τονίζει ότι «δεν μπορούν να αφαιρούνται τα κύρια θεμέλια της κοινής πολιτικής με αποφάσεις που οδηγούν, σαφώς, στη διάλυση της Ένωσης».

Για τον λόγο αυτόν, ο Πρόντι ζητά να υπερισχύσει η πολιτική, με τη σύγκληση ευρωπαϊκής Συνόδου στην οποία να πάρουν μέρος αρχηγοί κυβερνήσεων, θεσμών και κομμάτων, με αναφορά στα συμφέροντα, στους στόχους και στους λόγους συνύπαρξης των μελών της Ένωσης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here