Πλειστηριασμοί: Πρόνομια για Τράπεζες σε βάρος δημοσίου, ασφαλιστικών φορέων και εργαζομένων

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI

Μια σειρά διατάξεις με τις οποίες ευνοούνται οι Τράπεζες στη διαδικασία των πλειστηριασμών ακινήτων, σε βάρος των συμφερόντων του δημοσίου, των ασφαλιστικών οργανισμών και των εργαζομένων, περιλαμβάνει το σχέδιο Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας που κατατέθηκε λίγο μετά τα μεσάνυχτα στη Βουλή.

Σύμφωνα με τις πλέον κραυγαλέες διατάξεις, στη σειρά κατάταξη των δανειστών στο πίνακα προνομίων για τη διανομή του ποσού από πλειστηριασμούς ακινήτων, το δημόσιο για οφειλές ΦΠΑ κατατάσσεται πλεόν στη τρίτη από την δεύτερη θέση που είχε ως σήμερα(άρθρο 975 του ΚΠολΔ)

Καταργείται επίσης η πρόβλεψη ότι η διαίρεση του πλειστηριάσματος σε ποσοστά σε περίπτωση συρροής γενικών και ειδικών προνομίων, γίνεται μετά την ικανοποίηση των πιστωτών της τρίτης τάξης του άρθρου 975, στην οποία εκτός του δημοσίου περιλαμβάνονται και οι φορείς κοινωνικής ασφάλισης αρμοδιότητας της γενικής γραμματείας κοινωνικών ασφαλίσεων.

Η ρύθμιση αυτή θα επιφέρει ενδεχομένως απώλεια εσόδων για το δημόσιο και τους ασφαλιστικούς οργανισμούς, οι οποίες θα αντισταθμιστούν από άλλες πηγές του κρατικού προυπολογισμού.

Ως τιμή πρώτης προσφοράς στον πλειστηριασμό ορίζεται η εμπορική αξία του ακινήτου κατά τη στιγμή της κατάσχεσης, έναντι της αντικειμενικής αξίας που ισχύσει σήμερα. Αυτό θα έχει συνέπεια, τώρα που οι εμπορικές αξίες είναι πολύ χαμηλότερες, να αφαιρείται χρηματική αξία από το ακίνητο, σε βάρος των οφειλετών και υπέρ των αγοραστών όποιοι κι αν είναι αυτοί. Βέβαια σε αντίστροφη περίπτωση, αυτοί που θα έχαναν είναι οι πιστωτές.

Η κυβέρνηση δεσμεύεται να φέρει προς ψήφιση στη Βουλή πριν την ισχύ του Κώδικα το σύνολο των ρυθμίσεων για τα καθυστερούμενα δάνεια (προστασία πρώτης ή μοναδικής κατοικίας από πλειστηριασμούς για οφειλές στις τράπεζες) , ενώ διαβεβαιώνει ότι σε συνεργασία με την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών θα παράσχει de facto προστασία στους πολίτες που υπάγονται στις διατάξεις αυτές.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here