Prom Racing του ΕΜΠ: Η ζωντανή απόδειξη της νεανικής δημιουργικότητας

Του Νίκου Π. Σώκου*

 

H νεανική δημιουργικότητα δεν είναι καταδικασμένη εξαιτίας της κρίσης που περνά αυτή την εποχή η χώρα μας, βρίσκει τρόπους να ξεχωρίζει και να διακρίνεται κι αυτό το αποδεικνύουν πρώτοι απ’ όλους οι έλληνες φοιτητές με τις ερευνητικές τους ομάδες.

Η Prom Racing NTUA FSAE Team είναι η Formula Student ομάδα του ΕΜΠ, η οποία μελετά, σχεδιάζει και τέλος κατασκευάζει ένα αγωνιστικό μονοθέσιο αυτοκίνητο τύπου Formula Student ,το οποίο διαγωνίζεται σε παγκόσμιους φοιτητικούς διαγωνισμούς. Δημιουργήθηκε το 2008 από μια ομάδα Μηχανολόγων Μηχανικών του ΕΜΠ, οι οποίοι θέλησαν να διευρύνουν τις γνώσεις τους πάνω στον μηχανοκίνητο αθλητισμό. Η Prom Racing είναι μια ζωντανή απόδειξη για το γεγονός ότι η νεανική δημιουργικότητα δεν είναι καταδικασμένη εξαιτίας της κρίσης που περνά αυτή την εποχή η χώρα μας αλλά μπορεί να ευδοκιμήσει. Φέτος η ομάδα γύρισε από τους διαγωνισμούς με 4 βραβεία στις αποσκευές της.

Περισσότερα μας λέει   στην συνέντευξη που μας παραχώρησε  η Μαρία Χρήστου, φοιτήτρια στο τμήμα μηχανολόγων μηχανικών του Μετσόβιου Πολυτεχνείου και υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων του Prom Racing.

Αρχικά τι είναι οι αγώνες ταχύτητας που θα λάβετε μέρος και ποιούς θα αντιμετωπίσετε;

Η Prom Racing είναι μια Formula Student ομάδα και συνεπώς συμμετέχει σε διαγωνισμούς FSAE. Το FSAE είναι ένας σχεδιαστικός διαγωνισμός στον οποίον παίρνουν μέρος ομάδες από διάφορα πανεπιστήμια από όλο τον κόσμο. Σε αυτόν το διαγωνισμό, το αυτοκίνητο που δημιουργούμε αξιολογείται  τόσο από άποψη επιχειρηματικού μοντέλου, κοστολόγησης και σχεδίου ,στα στατικά αγωνίσματα, όσο και από άποψη πλευρικής και μη επιτάχυνσης, αντοχής, κατανάλωσης, στα δυναμικά. Γενικά, μια παρανόηση που γίνεται είναι ότι μας ενδιαφέρει η ταχύτητα. Δεν ισχύει!  Μας ενδιαφέρει η επιτάχυνση. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι πέρυσι πετύχαμε επιτάχυνση από τα 0-100 Km/h μόλις σε 4.5s. Επίσης καλό θα ήταν να διευκρινιστεί  ότι το κλίμα των διαγωνισμών είναι απόλυτα φιλικό, δηλαδή μεταξύ των φοιτητικών ομάδων υπάρχει πνεύμα συνεργασίας και αλληλοβοήθειας.

Δημιουργείτε ένα όχημα από την αρχή ή βελτιώνετε μια παλιά σας δημιουργία;

Οι κανονισμοί των διαγωνισμών ορίζουν ότι για να διαγωνιστεί ένα αυτοκίνητο θα πρέπει να έχει σημαντικές διαφορές στη δομή του σασί του σε σχέση με το προηγούμενο. Συνεπώς, πρακτικά δημιουργούνται καινούρια σχέδια  για κάθε αυτοκίνητο, το οποίο όμως μπορεί να έχει κοινά εξαρτήματα με το προηγούμενο, όπως για παράδειγμα τον ίδιο κινητήρα. Η ομάδα μας ακολουθεί  «1 year plan» σχέδιο, το οποίο σημαίνει ότι η δημιουργία του κάθε αυτοκινήτου διαρκεί μόλις ένα ακαδημαϊκό έτος.

Οι πόροι κατασκευής προέρχονται από τις τσέπες ή σας χρηματοδοτεί το πανεπιστήμιο;

Η χρηματοδότηση του project, και να τονιστεί ότι είναι αρκετά δαπανηρό, προέρχεται αποκλειστικά από χορηγίες ανθρώπων  που υποστηρίζουν την νεανική καινοτομία και δημιουργικότητα . Αυτό που μας παρέχει το πανεπιστήμιο είναι οι  χώροι και κάποια μηχανήματα .

Πόσοι φοιτητές συμμετέχουν σε αυτή την κίνηση, από ποία έτη είναι;

Η Prom Racing αποτελείται από περίπου 60 φοιτητές. Αυτοί, δεν ανήκουν ούτε στην ίδια σχολή, ούτε στα ίδια έτη. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι στην ομάδα συμμετέχουν ακόμα και φοιτητές εκτός Πολυτεχνείου και φυσικά τόσο πρωτοετείς, όσο και επί πτυχίω φοιτητές.

Πόσα χρόνια συμμετέχετε σε τέτοιου είδους διαγωνισμούς και ποίος ήταν ο πρωτεργάτης τέτοιων δράσεων ;

Η Prom Racing δημιουργήθηκε το 2008 από μια ομάδα Μηχανολόγων Μηχανικών του ΕΜΠ, οι οποίοι θέλησαν να διευρύνουν τις γνώσεις τους πάνω στον μηχανοκίνητο αθλητισμό. Βέβαια, παλιότερα η ομάδα δεν συμμετείχε κάθε χρόνο στους διαγωνισμούς, λόγω δυσκολιών.Σήμερα είμαστε πολύ περήφανοι που η ομάδα έχει φτάσει στο επίπεδο που βρίσκεται, με τα βραβεία και τις διακρίσεις της. Τίποτα από όλα αυτά δε θα ήταν εφικτό αν δεν υπήρχαν οι φοιτητές-πρωτεργάτες που το τόλμησαν.

Ποίο μήνυμα θέλετε να δώσετε για τη νεανική δημιουργικότητα μέσα από την κίνησή σας;

Η Prom Racing είναι μια ζωντανή απόδειξη για το γεγονός ότι η νεανική δημιουργικότητα δεν είναι καταδικασμένη εξαιτίας  της κρίσης που περνά αυτή την εποχή η χώρα μας αλλά μπορεί να ευδοκιμήσει. Σίγουρα, όταν  δημιουργήθηκε η ομάδα κανείς δεν πίστευε ότι θα καταφέρει να καταλάβει υψηλές θέσεις στην κατάταξη και να διακριθεί.  Ωστόσο, φέτος η ομάδα γύρισε από τους διαγωνισμούς με 4 βραβεία στις αποσκευές της. Το μυστικό; Σκληρή δουλειά και προσπάθεια. Αυτό είναι και το μήνυμα που θέλουμε να δώσουμε: η εργατικότητα είναι τα θεμέλια πάνω στα οποία η δημιουργικότητα ευδοκιμεί.

Πιστεύετε ότι η πρωτοπορία είναι κάτι που επιβραβεύεται στην Ελλάδα, αν όχι γιατί ;

Δυστυχώς, η πρωτοπορία στη χώρα μας συνήθως επιβραβεύεται μόνο σε ιδιωτικό επίπεδο και όχι σε κρατικό.  Υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι ενδιαφέρονται  για καινοτόμα project και τα στηρίζουν ανάλογα. Ωστόσο, η αναγνώριση περιορίζεται σε κύκλους ανθρώπων σχετικών με τον εκάστοτε τομέα  και δεν φτάνει στο ευρύ κοινό. Θεωρούμε ότι έχουμε πολύ δρόμο ακόμα στην Ελλάδα ώστε να καταφέρουμε να επιβραβεύουμε την πρωτοπορία όπως θα έπρεπε.

Λαμβάνετε βοήθεια από τους καθηγητές σας, αν ναι σε ποίο βαθμό;

Αρχικά, να τονίσουμε ότι κανένας καθηγητής δεν είναι υποχρεωμένος να βοηθήσει αλλά επαφίεται στο προσωπικό του ενδιαφέρον. Γενικά, οι καθηγητές μας βοηθούν, και μάλιστα όχι μόνο οι καθηγητές των Μηχανολόγων Μηχανικών αλλά και άλλων σχολών. Η βοήθεια που μας προσφέρουν είναι είτε συμβουλευτική είτε η πρόσβαση στα εργαστήριά τους. Δεδομένου ότι το 90% της κατασκευής του αυτοκινήτου γίνεται μέσα στο ΕΜΠ, αντιλαμβάνεστε ότι χρειαζόμαστε πρόσβαση στα μηχανήματα και βοήθεια στη χρήση ορισμένων από αυτά, την οποία με χαρά μας προσφέρουν οι υπεύθυνοι των εργαστηρίων.

Πού και πότε θα μπορέσουμε να σας παρακολουθήσουμε;

Γενικά, η ομάδα συμμετέχει σε πολλές εκδηλώσεις επιστημονικού και μηχανολογικού ενδιαφέροντος, αλλά και σε εκδηλώσεις αυτοκίνησης. Η πιο ιδιαίτερη εκδήλωση της ομάδας όμως, την οποία διοργανώνει και η ίδια, είναι το Roll Out. Στο Roll Out γίνεται η αποκάλυψη του καινούριου μονοθέσιου το οποίο είναι πλέον έτοιμο να αγωνιστεί. Καθηγητές, χορηγοί, λάτρεις του μηχανοκίνητου αθλητισμού αλλά και απλοί περαστικοί δίνουν κάθε χρόνο το παρόν. Για να παραμένετε ενήμεροι σχετικά με τις εκδηλώσεις μας θα μπορούσατε να μας ακολουθήσετε στο Facebook όπου ποστάρουμε οποιαδήποτε εξέλιξη στην ομάδα

Τι μήνυμα δίνετε σε όλα τα παιδιά που αγαπάνε τους αγώνες ταχύτητας;

Ο μηχανοκίνητος αθλητισμός είναι ένα πάθος που έχει πρυτανεύσει στη ζωή πολλών από εμάς. Τον αγαπάμε, τον θαυμάζουμε, τον σεβόμαστε. Τον αντιμετωπίζουμε με αγάπη, με δέος, με θέληση. Μην αφήσετε κανέναν να σας πείσει ότι δεν μπορείτε να ασχοληθείτε με τον μηχανοκίνητο αθλητισμό. Ως ομάδα αποδεικνύουμε κάθε μέρα ότι τίποτα δεν είναι αδύνατο αν αγαπάς αυτό που κάνεις. Σκεφτείτε, δημιουργήστε, πρωτοπορήστε. Μην φοβάστε, μην απογοητεύεστε: μπορείτε να τα καταφέρετε. Εξάλλου, εσείς είστε οι επόμενοι μεγάλοι σχεδιαστές, κατασκευαστές και οδηγοί.

*Ο Νίκος Σώκος είναι πρωτοετής φοιτητής Ιστορίας Αρχαιολογίας Κοινωνικής Ανθρωπολογίας στο πανεπιστήμιο Βόλου.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here