Προκόπης Μαγιάτης: Υγειοπροστατευτικό ελαιόλαδο

 

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΙΟΥΣΗ

Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά θα δοθούν τα διεθνή βραβεία ελαιολάδου OLYMPIA HEALTH AND NUTRITION AWARDS. Φέτος η εκδήλωση απονομής των βραβείων θα γίνει απόψε στις 5.30 στην Παλαιά Βουλή στην Αθήνα στα πλαίσια των εκδηλώσεων του ευρωπαϊκού προγράμματος INTERREG MED “ARISTOIL” στο οποίο συμμετέχουν η Ελλάδα, η Κύπρος, η Ισπανία, η Ιταλία και η Κροατία. Ο Προκόπης Μαγιάτης, αναπληρωτής καθηγητής του Τομέα Φαρμακογνωσίας και Χημείας Φυσικών Προϊόντων στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, μας δίνει όλες τις πληροφορίες από την επιστημονική του γνώση.

-Η απονομή των βραβείων αυτών;

Διοργανώνεται από το Πανεπιστήμιο Αθηνών και τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό World Olive center for health. Ξεκίνησε το 2016 στην Διεθνή Ολυμπιακή Ακαδημία στην Αρχαία Ολυμπία με 565 συμμετοχές από 15 χώρες. Το 2017 υπήρχαν 800 συμμετοχές και φέτος υπάρχουν περισσότερες από 2500 συμμετοχές. Αναμένεται ότι ο φετινός θα είναι ο μεγαλύτερος διεθνής διαγωνισμός ελαιολάδου παγκοσμίως όσον αφορά αριθμό συμμετοχών και αναμένεται πολύ μεγάλη προσέλευση στην τελετή των βραβεύσεων καθως και μεγάλος αριθμός πρεσβειών καθώς η εκδήλωση γίνεται με την υποστήριξη του Υπουργείου εξωτερικών.

-Το κριτήριο;

Πρέπει να σημειωθεί ότι τα βραβεία δίνονται με μοναδικό κριτήριο την περιεκτικότητα του ελαιολάδου στις υγειοπροστατευτικές ουσίες του ευρωπαϊκού κανονισμού για τον ισχυρισμό υγείας και βραβεύονται οι παραγωγοί-τυποποιητές για την φροντίδα τους για την παραγωγή και προώθηση του ελαιολάδου ως προϊόν για την προστασία της ανθρώπινης υγείας. Η συμμετοχή στην εκδήλωση είναι δωρεάν και είναι μια συνεισφορά του πανεπιστημίου Αθηνών και των εταίρων του προγράμματος ARISTOIL (Περιφέρεια Πελοποννήσου και Εύξεινη Πόλη) στον παραγωγικό κόσμο της χώρας μας.

-Θα μιλήσουν;

Στην τελετή πριν την απονομή των βραβείων θα μιλήσουν εξειδικευμένοι καθηγητές από τα πανεπιστήμια Harvard (Stefanos Kales), University of California (Dan Flynn), Northeastern University (Diomedes Logothetis) καθώς και επιστήμονες από τα πανεπιστήμια Αθηνών, (Προκόπης Μαγιάτης, Ελένη Μέλλιου), Θεσσαλονίκης (Μάγδα Τσολάκη) και Πελοποννήσου (Παολα Ρόχας) που θα αναφερθούν στις τελευταίες εξελίξεις στο θέμα ελαιόλαδο και υγεία. Θα πραγματοποιηθούν πολύ σημαντικές επιστημονικές ανακοινώσεις καθώς για πρώτη φορά θα παρουσιαστούν αποτελέσματα κλινικών μελετών που πραγματοποιούνται στην Ελλάδα και τις ΗΠΑ με ελληνικά ελαιόλαδα με στόχευση στην αντιμετώπιση της νόσου Αλτζχαιμερ και του καρκίνου. Την εκδήλωση θα προλογίσει ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ.Πέτρος Τατούλης και ο υπεύθυνος του προγράμματος ARISTOIL Δρ. Νίκος Κρημνιανιώτης.

-Με αγιορείτικη ευλογία;

Την τελετή θα τιμήσει με την παρουσία του και θα χαιρετήσει ο ηγούμενος της Μονής Βατοπαιδίου Αγίου Όρους κ.Εφραίμ ο οποίος θα παραλάβει ένα από τα κορυφαία βραβεία για το ελαιόλαδο της Μονής το οποίο είναι από τα πρώτα που κυκλοφόρησαν με ισχυρισμό υγείας.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here