Προκλητικός Βορίδης: Αποκαλεί περιττούς 400.000 δημοσίους υπαλλήλους

Δεν κατέρρευσε και τίποτα, μειώσαμε κατά 400.000 τον αριθμό των εργαζομένων και το Δημόσιο δεν κατέρρευσε», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης αναφορικά με την τρομακτική μείωση του προσωπικού στον δημόσιο τομέα, αφήνοντας χιλιάδες κενά σε κρίσιμους τομείς όπως η υγεία και η εκπαίδευση διαλύοντας κάθε κομμάτι του κοινωνικού κράτους.

Παράλληλα ο υπουργός που τα λέει «τσεκουράτα» δεν δίστασε να χαρακτηρίσει «περισσευούμενους» τους εκατοντάδες χιλιάδες υπαλλήλους που αποχώρησαν από τον δημόσιο τομέα την ώρα μάλιστα που ακόμη και οι Ευρωπαίοι εταίροι αμφισβήτησαν εκ των υστέρων την ορθότητα της εν λόγω επιλογής.

Ο υπουργός Εσωτερικών μιλώντας την περασμένη Παρασκευή στον Alpha 98.9 χαρακτήρισε τον αριθμό των 950.000 δημοσίων υπαλλήλων ως μία υπερβολή», τη στιγμή υπάρχουν 550.000 δημόσιοι υπάλληλοι και πάρα πολλά κενά σε κρίσιμους τομείς κοινωνικού κράτους.

Τέλος, ο Μ. Βορίδης αποφεύγοντας να δεσμευτεί για μόνιμες προσλήψεις -την ώρα που το ΕΣΥ δέχεται ασφυκτική πίεση και λόγω πανδημίας- αναγνώρισε ότι «σημειακά μπορεί να εμφανίζονται ελλείψεις».

Ζαχαριάδης: Ο κ. Βορίδης αναπολεί τα κατορθώματα του Μητσοτάκη στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης

«Ο υπουργός Εσωτερικών Μ. Βορίδης υπεραμύνθηκε πλήρως των καταστροφικών επιλογών της διακυβέρνησης Σαμαρά και του τότε υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Μητσοτάκη», τονίζει ο τομεάρχης Εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Κώστας. Ζαχαριάδης καλώντας τον υπουργό να ρωτήσει:

  • τους χιλιάδες εργαζόμενους στο ΕΣΥ για την υπεράνθρωπη προσπάθεια που κατέβαλλαν όλο αυτό το διάστημα για να κρατήσουν όρθιο το σύστημα, την ίδια στιγμή που ο ομοϊδεάτης του κ. Γεωργιάδης δήλωνε ότι θα τους βγάλει αυτός σε διαθεσιμότητα και δεν θα αφήσει την τρόικα να του κλέψει τη δόξα.
  • τους χιλιάδες ανασφάλιστους που αποκλείστηκαν από τα δημόσια νοσοκομεία.
  • τους ανθρώπους με αναπηρία για τις δυσκολίες που αντιμετώπιζαν καθημερινά λόγω της υποστελέχωσης και υπολειτουργίας προνοιακών δομών του κράτους.
  • την εκπαιδευτική κοινότητα για τα πρωτοφανή κενά στην στελέχωση των σχολείων.
  • τους μαθητές που έκαναν μάθημα με φωτοτυπίες.
  • τα χιλιάδες παιδιά που αποκλείστηκαν από την Τεχνική Εκπαίδευση λόγω της αυθαίρετης κατάργησης ολόκληρων κλάδων και της απόλυσης των εργαζόμενων εκπαιδευτικών.
  • τους Δήμαρχους για την κατάρρευση των εσόδων και την αύξηση της παραβατικότητας που επέφερε η βίαιη διάλυση της Δημοτικής Αστυνομίας.

«Ότι και να δηλώνει ο κ. Βορίδης, η αλήθεια είναι πικρή για τον ίδιο και την παράταξή του: Η κυβέρνηση Σαμαρά άφησε το δημόσιο τομέα στο χείλος του γκρεμού και αν ο κρατικός μηχανισμός άντεξε οφείλεται στην αυταπάρνηση της μεγάλης πλειοψηφίας των εργαζομένων και στις καίριες παρεμβάσεις της μετέπειτα κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα», προσθέτει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ προσθέτοντας ότι:

«Γνωρίζουν πολύ καλά όλοι οι Έλληνες πολίτες, πως αν δεν είχε μεσολαβήσει η διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ που κράτησε όρθιο το ΕΣΥ, η τωρινή υγειονομική κρίση θα είχε ξεφύγει από κάθε έλεγχο.

Γνωρίζουν πολύ καλά όλοι οι Έλληνες πολίτες, ότι αν δεν είχε μεσολαβήσει η διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, που παρέλαβε μια δημόσια εκπαίδευση στα πρόθυρα της κατάρρευσης και ανέστρεψε αυτή την πορεία με γενναία ενίσχυση σε υποδομές και ανθρώπινο δυναμικό, η κατάσταση θα είχε οδηγηθεί στο μη περαιτέρω.

Γνωρίζουν πολύ καλά όλοι οι Έλληνες πολίτες ότι αν δεν είχε μεσολαβήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με την κατάργηση των απολύσεων, των διαθεσιμοτήτων και των λοιπών αυταρχικών πολιτικών των κ.κ. Σαμαρά΄ και Μητσοτάκη, ο δημόσιος τομέας θα είχε παραλύσει πλήρως.

Πλέον οι μάσκες έπεσαν

Ακόμη και τώρα, εν μέσω της τεράστιας υγειονομικής και οικονομικής κρίσης, ο κ. Βορίδης παραμένει αμετανόητος. Ονειρεύεται αναβίωση της περιόδου Σαμαρά και την πλήρη αποδόμηση του κοινωνικού κράτους. Νοσταλγεί τη θητεία του κ. Μητσοτάκη στο Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης με τις απολύσεις, τις διαθεσιμότητες και τις καταργήσεις κρίσιμων υπηρεσιών του κοινωνικού κράτους.

Τελικά οι πρόσφατες αναφορές του για νέο σύστημα αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων και θέσπιση μπόνους παραγωγικότητας δεν είναι τυχαίες. Πίσω από ωραία λόγια και δήθεν μεταρρυθμιστικές προτάσεις κρύβονται οι πραγματικές προθέσεις των κυβερνώντων:

Στόχος της κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη ήταν και παραμένει η απαξίωση και συρρίκνωση του δημόσιου τομέα. Στόχος ήταν και παραμένει η εκχώρηση κρίσιμων τομέων του κοινωνικού κράτους σε διαπλεκόμενα ιδιωτικά συμφέροντα.

Η πανδημία δεν επέτρεψε στη ΝΔ να ξεδιπλώσει πλήρως το πρόγραμμά της. Ας μην αυταπατώνται όμως οι πολίτες. Όλοι στην κυβέρνηση με προεξάρχοντα τον κ. Μητσοτάκη επιδιώκουν την ολοκλήρωση του καταστροφικού έργου της κυβέρνησης Σαμαρά.

Επιδιώκουν τη διάλυση της δημόσιας υγείας, της δημόσιας παιδείας, της κοινωνικής πρόνοιας.

Επιδιώκουν τη δημιουργία ενός μικρού αναποτελεσματικού κράτους που θα λειτουργεί με αυταρχισμό και αμιγώς πελατειακούς όρους.

Ας το βάλουν καλά στο μυαλό τους. Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία σε συνεργασία με όλους τους δημοκρατικούς πολίτες της χώρας θα τους χαλάσει τα σχέδια.

Η στήριξη του κοινωνικού κράτους, η στήριξη ενός δημόσιου τομέα που θα λειτουργεί με όρους δημοκρατίας, διαφάνειας, κοινωνικής λογοδοσίας και αποτελεσματικότητας αποτελεί βασική προϋπόθεση τόσο για την κοινωνική συνοχή και αλληλεγγύη, όσο και για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας».

ΑΔΕΔΥ: Περαιτέρω μείωση του Δημόσιου Τομέα η ουσία της πολιτικής της ΝΔ

«Ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, επιχαίρει για το γεγονός της μείωσης των Δημοσίων Υπαλλήλων, την τελευταία δεκαετία, κατά 400.000. Με καθαρά ειρωνική διάθεση, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, δήλωσε χαρακτηριστικά: «…Ε, δεν κατέρρευσε και τίποτα… λόγω της μείωσης»» τονίζει η ΑΔΕΔΥ.

«Τι κι αν οι συντάξεις καθυστερούν 3-5 χρόνια να εκδοθούν, λόγω μείωσης του προσωπικού κατά 50%, κι αν επί των ημερών της παρούσας κυβέρνησης από 165.000 που παρέλαβαν έφτασαν 350.000,

Τι κι αν στην εκπαίδευση έχουμε 50.000 αναπληρωτές που καλύπτουν οργανικά κενά, λόγω μη διορισμών,

Τι κι αν το ΕΣΥ έχει φτάσει στα όριά του και λειτουργεί χάρη στο φιλότιμο γιατρών και νοσηλευτών (λείπουν πάνω από 20.000),

Τι κι αν στις υπηρεσίες ασύλου, στα Υπουργεία, στην τοπική αυτοδιοίκηση, στους φορείς του Δημοσίου έχουμε ελλείψεις που φτάνουν μέχρι και το 40% των οργανικών θέσεων… όλα αυτά φαίνεται να μην απασχολούν τον Υπουργό.

Κατά την εκτίμησή του το σύστημα δεν κατέρρευσε κι ορθώς έγιναν αυτές οι μειώσεις προσωπικού, χωρίς αναπλήρωση» σημειώνεται στην ίδια ανακοίνωση.

Τέλος η ΑΔΕΔΥ σχολιάζει ότι «είναι προφανές, ότι ο Υπουργός Εσωτερικών με τις δηλώσεις του δίνει το στίγμα των μηδενικών προσλήψεων που σκέφτεται να κάνει στο Δημόσιο. Κι ο νόμος που ψήφισε για τις αλλαγές στο ΑΣΕΠ και την καθιέρωση γραπτού πανελλήνιου διαγωνισμού για τις προσλήψεις δεν ήταν τίποτε άλλο παρά ένα προπέτασμα καπνού, προκειμένου να κρύψει την ουσία της πολιτικής που θα εφαρμόσει, που δεν είναι άλλη από την περαιτέρω μείωση του Δημόσιου Τομέα».

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here