Προκλητικός Χαρδαλιάς: Τα βρήκε όλα καλά-Είδε ακραίες και πρωτόγνωρες συνθήκες ενώ επικρατούσε άπνοια-Παραδέχθηκε ότι από τα 73 εναέρια μέσα επιχειρούν μόνο τα 20

Προκλητικός, θρασύς και επιθετικός εμφανίστηκε ο Νίκος Χαρδαλιάς στην πρώτη του συνέντευξη τύπου για τις μεγάλες καταστροφικές πυρκαγιές που έκαναν στάχτη εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα σε ολόκληρη τη χώρα. Κουνώντας συχνά το δάχτυλο και χωρίς ίχνος αυτοκριτικής, απέδωσε τις φωτιές που συνεχίζονται για όγδοη ημέρα στις «ακραίες καιρικές συνθήκες». Επέμεινε ότι η πυρκαγιά στη Βαρυμπόμπη ξέφυγε επειδή υπήρχαν ισχυροί άνεμοι – ενώ όλοι μπορούσαν να δουν ότι επικρατούσε άπνοια – , με μελοδραματικό τρόπο κόμπιασε ζητώντας «να μην πυροβολούν τους μαχητές την ώρα της μάχης», ενώ ανέφερε ότι οι παραιτήσεις όλων των υπουργών είναι «στο συρτάρι του πρωθυπουργού και η δική του πάνω-πάνω»

Ωστόσο, παραθέτοντας τους αριθμούς ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας αναγκάστηκε να ομολογήσει ότι τα στοιχεία για τα εναέρια μέσα δεν είναι αυτά που διαφήμιζε η κυβέρνηση. «Έχουμε 73 εναέρια μέσα. Από αυτά τα 67 είναι πυρόσβεσης» είπε αρχικά για να δικαιολογηθεί στη συνέχεια ότι με τις συντηρήσεις «επειδή ο στόλος είναι παλαιός» και με αυτά που παραμένουν στις περιφερειακές βάσεις, τελικά μένουν 40. Και αυτά όμως δεν πετούν όλα μαζί. Άρα «20 είναι αυτά που είναι στον αέρα» παραδέχθηκε.

Επιχειρώντας να απαντήσει στη σκληρή κριτική από τους κατοίκους της Εύβοιας, ο Νίκος Χαρδαλιάς απέδωσε το ότι δεν επιχειρούσαν τα εναέρια μέσα στο «τεράστιο πέπλο καπνού». «Από την πρώτη στιγμή είχαμε να αντιμετωπίσουμε μια εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση» υποστήριξε.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας επιχείρησε να πείσει ότι ο κρατικός μηχανισμός ήταν έτοιμος, όπως είχαν υποστηρίξει ο ίδιος και ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης στις 15 Ιουνίου. Ανέφερε μάλιστα ότι είχε γίνει και επείγον πρόγραμμα καθαρισμού σε 21 σημεία της χώρας – ανάμεσά τους στην Αρχαία Ολυμπία και στο Τατόι. «Αν στην Ιπποκράτειο Πολιτεία δεν είχαμε κάνει καθαρισμούς, η φωτιά θα έτρεχε και δεν θα είχαμε καταφέρει να την ανασχέσουμε στην Μαλακάσα. Αν δεν είχαμε κάνει στους Θρακομακεδόνες θα είχαμε χάσει τετραπλάσιο αριθμό σπιτιών» ισχυρίστηκε.

Ο υφυπουργός είπε τουλάχιστον τρεις φορές ότι επρόκειτο για μια «συγκυρία μοναδική στην ιστορία της Πυροσβεστικής» και ότι χρειάστηκε να αντιμετωπιστούν «586 πυρκαγιές σε 8 ημέρες».

Ωστόσο, ομολόγησε ότι τελικά δεν υπήρχε εναέρια επιτήρηση στην έναρξη της φωτιάς στη Βαρυμπόμπη. Όπως δικαιολογήθηκε, οι δύο τράκτορες που κανονικά περιπολούν από τις 11 το πρωί έως τις 2.30 το μεσημέρι, εκείνη την ημέρα δεν ήταν στον αέρα καθώς το υψηλότερο σημείο της θερμοκρασίας αναμενόταν στις 3-3.30. Η φωτιά όμως ανακοινώθηκε στις 13.22. Μάλιστα, ο Ν. Χαρδαλιάς επέμεινε ότι υπήρχαν ισχυροί άνεμοι στην περιοχή, κάνοντας λόγο για ριπές 6 μποφόρ.

Ο ίδιος υποστήριξε ότι ενεργοποιήθηκε εγκαίρως ο ευρωπαϊκός μηχανισμός. «Λυπάμαι που τόσο ανεύθυνα κάποιοι επικαλούνται ζητήματα που δεν γνωρίζουν ή δεν αντιλαμβάνονται» είπε επιθετικά.

Ο υφυπουργός αποτύπωσε χαρακτηριστικά το δόγμα της κυβέρνησης, λέγοντας ότι τρίτο στην προτεραιοποίηση ήταν να σωθούν τα δάση και οι καλλιέργειες, ενώ υπεραμύνθηκε των μαζικών εκκενώσεων.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here