“Προκλητικές ζωές” όσο δεν πάει άλλο!

Του ΑΝΤΩΝΗ ΣΚΟΡΔΙΛΗ

Αυτή η πρεμιέρα – για το ελληνικό κοινό – είναι μα την αλήθεια προκλητική!

Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου, στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, ώρα 7 και 30 το βράδυ. Οι ζωές που θα συστηθούν σε όσους και όσες “διψούν” για προκλητικές συστάσεις θα είναι “όνομα και πράγμα” προκλητικές. Ούτε μια ούτε δύο, πολύ περισσότερες, κάπου τριάντα, από Αυστραλία, ΗΠΑ και Βρετανία. Θα “μιλήσουν” με τρόπο άκρως παραδειγματικό – σε αυτό συνίσταται κατά βάση η προκλητικότητα – για κοινωνική απελευθέρωση. Είσοδος για το κοινό προφανώς (τι άλλο;) ελεύθερη.

Οι προκλητικές ζωές/ defiant lives – ντοκιμαντέρ της Αυστραλής σκηνοθέτιδας Σάρας Μπάρτον (διάρκεια 84 λεπτά) – έχουν ως βάση τους 27 συνεντεύξεις που η Μπάρτον έλαβε από πρωτοπόρους ακτιβιστές και ακτιβίστριες με αναπηρία, γύρω από τις οποίες ξετυλίγεται μια απελευθερωτική αφήγηση της ιστορίας των αγώνων των αναπήρων για κοινωνική χειραφέτηση τα τελευταία 50 χρόνια. Όχι, δε νοείται ούτε άμεσα ούτε έμμεσα η παραμικρή διαμεσολάβηση, η ιστορία αυτή αποκλειστικά εξιστορείται από αυτούς και αυτές στο όνομα των οποίων υπάρχει, εξ’ ου και είναι όνομα και πράγμα προκλητική, πιο προκλητική δεν γίνεται. Έτσι, τουλάχιστον, την “θέλουν” οι συστάσεις της.

Από ποιους; Από τις πλέον προκλητικές ζωές (μακράν) τα τελευταία χρόνια στο “πεπερασμένο σύμπαν” των νεοελλήνων με αναπηρία, ήτοι τις πρωτοπόρες κινήσεις χειραφέτησης αναπήρων και καλλιτεχνών με αναπηρία. Τις μόνες που θα μπορούσαν – έχουν τα απαραίτητα εχέγγυα – να συστήσουν στο ελληνικό κοινό (και) τις διεθνείς “προκλητικές ζωές”.

Προφανώς, μετά το πέρας της προβολής του ντοκιμαντέρ της Σάρας Μπάρτον, θα ακολουθήσει ανοικτή συζήτηση με τους ακτιβιστές της Κίνησης Χειραφέτησης Αναπήρων. Ανοικτή “όνομα και πράμα”, δηλαδή πραγματικά – και όχι σχήμα λόγου – προκλητική. Απευθύνεται αποκλειστικά και μόνο σε όσους και όσες μπορούν έστω στοιχειωδώς να κατανοήσουν τη στενή διασύνδεση της (έννοιας της) πρόκλησης με αυτήν της κοινωνικής απελευθέρωσης.

Και σε εσάς; Ελπίζουμε ναι…

ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΕΣ ΖΩΕΣ/ DEFIANT LIVES

Αυστραλία, Ην. Βασίλειο | 2017 | Έγχρωμο | DCP | 84΄ |Αγγλικά

Σκηνοθεσία: Sarah Barton

Σενάριο: Sarah Barton

Φωτογραφία: Sarah Barton, Joanne Donahoe-Beckwith

Μουσική: Erin McKimm

Μοντάζ: Robert Murphy

Πρωταγωνιστούν οι ακτιβιστές και ακτιβίστριες με αναπηρία:

Samantha Connor, Rosemarie Grossley, RobKafka, Zana Roberts, Ed Roberts, Chris Barthwick, John Deisley, Nancy Salantra, Mike Irvin, Stella Young, PamThomas, Stephanie Thomas, Peter Mendoza, Adolf Ratzka, Mike Letch, Colin Barnes, Mike Oliver, TomShakespeare, Liz Carr, Hale Zokas, Kitty Cone, Mary Lou Breslin, Judy Heunann, Steve Hurd, Julia Harassin, BruceBonyhady, Vic Finkelstein

https://www.facebook.com/mideniki.anoxi/videos/1619371441456526/ [Με υπότιτλους στα Ελληνικά]

ή
https://www.youtube.com/watch?v=JMpZGVrbrbY

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here