Πρόκληση Ερντογάν μια μέρα πριν έρθει στην Αθήνα: Ζητά επικαιροποίηση της συνθήκης της Λωζάνης-Επίθεση σε Τσίπρα, ελληνική δικαιοσύνη για τους 8 στρατιωτικούς

Με μια προκλητική και αμφιλεγόμενη δήλωση, με την οποία αμφισβητεί πλήρως το καθεστώς της συνθήκης της Λωζάνης, έστω κι αν το μετατοπίζει, εμμέσως σε άλλες περιοχές, όπως αυτές των νότιων συνόρων της Τουρκίας, προσγειώνεται αύριο στην Αθήνα ο Ερντογάν. Ταυτόχρονα εξαπολύει επίθεση στον έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα,λέγοντας ότι του είχε υποσχεθεί ότι θα εκδοθούν οι 8 στρατιωτικοί που κατηγορούνται για συμμετοχή στο πραξικόπημα. Επίσης μιλά υποτιμητικά για την ελληνική δικαιοσύνη λέγοντας ότι διαταράσσεται ο σεβασμός του προς αυτή!!

Είναι φανερό ότι οι δύο χώρες μιλούν πλέον άλλη γλώσσα σε μια σειρά από ζητήματα, τα οποία υψώνονται ως εμπόδιο στην εξομάλυνση των σχέσεων τους. Και οι δηλώσεις αυτές του Ερντογάν, υπονομεύουν εκ των προτέρων κάθε καλή προσπάθεια για προσέγγιση στα δύσκολα προβλήματα μεταξύ των δύο χωρών.

Αλλά είναι τουλάχιστον αστείο, ο τούρκος πρόεδρος που έχει εξαπολύσει ποργκρόμ κατά 150.000 πολιτών, δημοσιογράφων, εκπαιδευτικών, δικαστικών και στρατιωτικών στη χώρα του, να μιλά υποτιμηατικά για την ελληνική δικαιοσύνη επειδή απέρριψε το αίτημα του για έκδοση των 8 στρατιωτικών. Αυτή είναι δυστυχώς η αντίληψη του ανδρός για το κράτος δικαίου.

Η επικαιροποίηση της συνθήκης της Λωζάνης

«Η Συνθήκη της Λωζάνης δεν περιβάλλει μόνο την Ελλάδα αλλά ολόκληρη την περιοχή. Πιστεύω ότι όλες οι Συνθήκες χρειάζονται μια επικαιροποίηση. Και η Λωζάνη, με βάση τα πρόσφατα γεγονότα, χρειάζεται μια επικαιροποίηση», είπε, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, ο τούρκος πρόεδρος.

Όπως είπε, «μπορεί η Ελλάδα να ενοχλείται με κάποια θέματα, αλλά μπορούμε να καθίσουμε και να τα συζητήσουμε».

Αναφερόμενος στο ζήτημα των Τούρκων στρατιωτικών, των οποίων την έκδοση ζητεί η Άγκυρα, ο κ. Ερντογάν επεσήμανε ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σε τηλεφωνική επικοινωνία των δύο ανδρών λίγο μετά από την απόπειρα πραξικοπήματος τον Ιούλιο του 2015, «μου είχε πει ότι σε 15 με 20 ημέρες θα είχαν εκδοθεί στην Τουρκία από την Ελλάδα».

«Δυστυχώς, αυτή τη στιγμή, βρίσκονται ακόμη στην Ελλάδα», επεσήμανε και συμπλήρωσε ότι «αν ένα τέτοιο γεγονός είχε διαπραχθεί εναντίον της Ελλάδας, εμείς θα ήμασταν πολύ προσεκτικοί».

Εξέφρασε επίσης τη δυσαρέσκειά του απέναντι στην ελληνική Δικαιοσύνη, υποστηρίζοντας ότι «διαταράσσεται ο σεβασμός μας για το δικαστικό σύστημα στην Ελλάδα».

«Πέραν αυτού, οι στρατιωτικές σχέσεις, οι εμπορικές σχέσεις και οι πολιτικές σχέσεις μεταξύ των δυο κρατών θα συνεχίσουν να ενδυναμώνουν με πολύ αποφασιστικό και θετικό τρόπο», υπογράμμισε ο Τούρκος πρόεδρος.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here