Προκλήσεων συνέχεια από Τουρκία: Παρέτεινε έως 10 Μαρτίου την Navtex, μπλοκάροντας τις έρευνες στη κυπριακή ΑΟΖ

Συνεχίζει απτόητη τις προκλήσεις σε Αιγαίο και Κύπρο η Τουρκία. Με απόφαση της η Αγκυρα, παρέτεινε την οδηγία προς ναυτιλόμενους με την οποία μπλοκάρει τις έρευνες για υδρογονάνθρακες στο Οικόπεδο 3 της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κύπρου.

Η νέα NAVTEX έχει διάρκεια έως τις 10 Μαρτίου και, σύμφωνα με κυπριακά μέσα ενημέρωσης, αντικαθιστά την προηγούμενη οδηγία η οποία θα εξέπνεε μεθαύριο Πέμπτη.

Στην πράξη αυτό σημαίνει
ότι με πρόσχημα την εκτέλεση ναυτικών γυμνασίων η Άγκυρα εμποδίζει τη δράση του γεωτρύπανου της ιταλικής εταιρείας ENI στο Οικόπεδο 3, το οποίο βρίσκεται στο ανατολικότερο τμήμα της κυπριακής ΑΟΖ.

Το πλοίο-γεωτρύπανο παραμένει αγκυροβολημένο στην περιοχή επί περίπου δέκα ημέρες και, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν έχει περιθώριο να παραμένει εκεί για πολύ καιρό καθώς δεσμεύεται με συμβόλαιο για έρευνες ανοιχτά του Μαρόκο.

Η Κύπρος ετοιμάζει διάβημα στον ΟΗΕ, ενώ αναμένεται και επίσημη αντίδραση της ιταλικής εταιρείας, η οποία τις προηγούμενες ημέρες είχε παραπέμψει την τουρκοκυπριακή διαμάχη στην διπλωματία.

Την προηγούμενη εβδομάδα ο ιταλός υπουργός Εξωτερικών ζήτησε από τον τούρκο ομόλογό του διπλωματική επίλυση του ζητήματος.

Η Τουρκία ισχυρίζεται πως οι ενέργειές της αποσκοπούν στην προάσπιση των συμφερόντων τωντουρκοκυπρίων στην αξιοποίηση των ενεργειακών πόρων του νησιού.

Η Λευκωσία από την πλευρά της έχει δεσμευθεί πως τα έσοδα και οφέλη από την αξιοποίηση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων θα κατανεμηθούν δίκαια ανάμεσα στις δύο κοινότητες μόλις βρεθεί λύση στο Κυπριακό.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here