Πρώην Ρώσος πρόξενος στην Αλεξανδρούπολη: «Δηλαδή δεν θα λέμε τη γνώμη μας για να μη μας πουν πράκτορες;»

Διαμαρτύρεται ο πρώην επίτιμος πρόξενος της Ρωσίας στην Αλεξανδρούπολη Κώστας Γκαμπαερίδης, που θεωρεί ότι θίγεται άμεσα από φήμες και δημοσιεύματα για δράση επιχειρηματιών και ρωσόφιλων παραγόντων στην πόλη του. Κοντά στα όσα βγήκαν στη φόρα για υποκίνηση αντισκοπιανών συλλαλητηρίων, βγήκε και ο Ζάεφ και είπε ότι Έλληνες επιχειρηματίες πληρώνουν άτομα για να προκαλούν επεισόδια στα Σκόπια.

Ο Κωνστναντίνος Γκαμπαερίδης, μεταξύ άλλων υπερασπίζεται και την ακεραιότητα ενός εκ των τεσσάρων persona non grata, του πρώην προξένου της Ρωσίας στη Θεσσαλονίκη, Αλεξέι Ποπόφ.

Ο Κωνσταντίνος Γκαμπαερίδης που ήταν επίτιμος πρόξενος,  παύθηκε από τον Νίκο Κοτζιά στις 24 Μαρτίου 2015. Πολύ αργότερα δημοσιοποιήθηκε το πρόβλημα με τη δράση Ρώσων διπλωματών και πολιτικών που είχαν σαν βασικό στόχο να μη λυθεί το ονοματολογικό με τα Σκόπια, ώστε να μη διευρυνθεί το ΝΑΤΟ.

gkab10-768x576

Σε συνέντευξή του στον  ραδιοσταθμό Maximum  FM είπε τα εξής:

«Βλέπω ότι κάτι αλλάζει και απ’ ό,τι αντιλαμβάνομαι μάλλον είναι συνέχεια εκείνου του show που λέγεται Σκριπάλ. Δυστυχώς πρωταγωνιστεί η Ελλάδα αυτή την φορά.Τα περισσότερα απο όσα γράφονται αυτές τις ημέρες και λέγονται από τα κανάλια  είναι αναλήθειες και ψέματα όταν αναφέρονται στο Ρώσικο σπίτι και στο πρόσωπο μου»

«Ακόμα μπορώ να τονίσω ότι αυτά που λέγονται για τον κ.Ποπόφ εγώ δεν τα πιστεύω. Τον άνθρωπο τον ξέρουμε τόσα χρόνια. Πιστεύουμε ότι είναι μεγάλος φιλέλληνας και έχει κάνει πολύ μεγάλο έργο σύσφιξης σχέσεων μεταξύ Ρωσίας και Ελλάδας. Θέλω να τονίσω ότι εμείς τα δικαιώματα μας θα τα προστατεύσουμε με κάθε νόμιμο τρόπο. Αν χρειαστεί θα καταφύγουμε και στη Δικαιοσύνη. Τι δηλαδή, θα φοβηθούμε γιατί θα μας πούνε πράκτορες;»

“Μου κάνει εντύπωση πως προέκυψε ξαφνικά αυτό το θέμα με επίκεντρο την Αλεξανδρούπολη. Σε τι δεν γνωρίζω. Στις πολιτιστικές δράσεις; Από το 2011 ασχολούμαστε με αυτό και δεν νομίζω ότι κάνουμε κάτι που δεν αγκαλιάζεται από τον Αλεξανδρουπολίτικο λαό. Προχωρήσαμε στις αδερφοποιήσεις με την πόλη Σοσνόβυ Μπορ, αργότερα με την Αγία Πετρούπολη. Να μην ξεχνάμε ότι η Αλεξανδρούπολη είναι μια πόλη όπου μένουν πάνω από 7.000 ρωσόφωνοι. Θα μας απαγορεύσουν να έχουμε πολιτιστικές σχέσεις με την χώρα προέλευσης; Δηλαδή τι είμαστε; Χειρότερη εκδοχή της Σοβιετικής Ένωσης; Δεν κατάλαβα. Θα φοβηθούμε να μη μας πουνε κατασκόπους;»

«Διάβασα τις εφημερίδες, αναφέρονται σε μένα, όμως δεν διάβασα πουθενά κάποιες κατηγορίες για το πρόσωπο μου, ούτε κάποιος έχει επικοινωνήσει μαζί μου. Φυσικά σε σχέση με τον κ. Ποπόφ τον οποίο κατηγορούν για πολλά και διάφορα, αναφέρουν και εμένα και το Ρώσικο σπίτι. Δεν πιστεύω ότι ο κ. Ποπόφ έχει οποιαδήποτε ανάμιξη σε όλα αυτά που αναφέρονται. Άλλωστε δε νομίζω ότι οι Έλληνες για να βγουν σε συλλαλητήριο χρειάζεται να πληρωθούν κατά τη γνώμη μου”.

Στη συνέχεια ο στενός συνεργάτης του δημάρχου Αλεξανδρούπολης, Βαγγέλη Λαμπάκη, εξέφρασε την αγωνία του για την επιβολή τουριστικών κυρώσεων από την Ρωσία.

“Το βασικότερο είναι να αποφύγουμε τις τουριστικές κυρώσεις από την Ρωσία μετά απ’ όλα αυτά. Έχουμε πολύ έργο ρίξει. Το φοβάμαι, αλλά θα προσπαθήσω από την πλευρά μου να μιλήσω και με την κυβέρνηση της Ρωσίας και με τον Κυβερνήτη και να ζητήσω να μην προχωρήσει η Ρωσία σε αυτές τις κυρώσεις. Γιατί θα ζημιωθεί ο απλός Έλληνας και η Ελλάδα.  Εμείς προχωράμε το έργο που κάνουμε. Ανάπτυξη σχέσεων μεταξύ δήμων με την Αγία Πετρούπολη. Συνοδεύω μια επίσημη αποστολή μαθητών της Καβάλας στην Αγία Πετρούπολη και θα γυρίσω σε λίγες ημέρες στην Αλεξανδρούπολη. Ελπίζω να έχουν λήξει όλα αυτά”.

Πηγή: EvrosNews

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here