Πρώην μέλος της Επιτροπής Προμηθειών Υγείας «καρφώνει» τον Α. Λοβέρδο: Η τιμολόγηση δεν γινόταν με τη νόμιμη διαδικασία-Οι εταιρείες καθόριζαν τις τιμές

 

«Αυτό που έπρεπε να κάνει η επιτροπή δεν γινόταν». Η κατάθεση του Κωνσταντίνου Ράνου, πρώην μέλους της επιτροπής προμηθειών Υγείας επί υπουργίας Ανδρέα Λοβέρδου προκαλεί σοκ, αφού σκιαγραφεί την παράκαμψη της νόμιμης οδού αναφορικά με τη διαμόρφωση τιμών των φαρμάκων. Σύμφωνα με το Documento, ενώ η Ελλάδα βάσει νόμου υποχρεούνταν να αναζητεί τις τρείς χαμηλότερες τιμές της Ευρώπης για το εκάστοτε φάρμακο που τιμολογούνταν, το πρώην μέλος της επιτροπής κατέθεσε ότι κάτι τέτοιο όχι μόνο δεν γινόταν, αλλά αντίθετα οι τιμές των φαρμάκων «μαγειρεύονταν» μέχρι τελευταία στιγμή από συμβούλους του τότε υπουργού Υγείας, Ανδρέα Λοβέρδου. Ακόμα χειρότερα, ο μάρτυρας εμπλέκει ευθέως τον πρώην υπουργό ως το άτομο που έπαιρνε τις τελικές αποφάσεις –κατόπιν αιτημάτων των φαρμακευτικών εταιρειών-, αναφορικά με τις τιμές των φαρμάκων, που διαμορφώνονταν «κατόπιν επεμβάσεων του υπουργού».

«Δεν ήρθε στην Επιτροπή η τιμολόγηση του Gilenya»

Σε κατάθεση που έδωσε στις 18 Μαρτίου 2019 ο Κωνσταντίνος Ράνος, ερωτήθηκε αν θυμάται την περίπτωση τιμολόγησης του φαρμάκου Gilenya στη συνεδρίαση της επιτροπής τιμών φαρμάκων 29-7-2011 και 1-8-2011. Ενώ όμως το θέμα της τιμολόγησης του συγκεκριμένου φαρμάκου θα έπρεπε να συζητηθεί στην επιτροπή, ο κ. Ράνος απάντησε ότι: «Δεν ήρθε στην επιτροπή τιμών ποτέ τέτοιο θέμα».

Στη συνέχεια της κατάθεσής του ο κ. Ράνος εκθέτει ανεπανόρθωτα τον Α. Λοβέρδο και το πώς διαμορφώνονταν οι τιμές επί υπουργίας του, αφού είχε παρακαμφθεί σύμφωνα με τον ίδιο κάθε προβλεπόμενη διαδικασία:

Ερώτηση: «Δηλαδή δεν έγινε ποτέ καμία συζήτηση για την τιμολόγηση του συγκεκριμένου φαρμάκου; Γνωρίζετε την ex factory τιμή του Gilenya 0,5 Mg Caps Hard, Bt x 28 την 1η Αυγούστου στην Μ. Βρετανία, Σλοβακία και Ρουμανία»;

Απάντηση: «Είμαι σίγουρος πως όχι. Θέλω να διευκρινίσω πως η διαδικασία τιμολόγησης των φαρμάκων της περίοδο εκείνη γινόταν ως εξής: Αυτό που υποτίθεται ότι έπρεπε να κάνει η επιτροπή δεν γινόταν. Η επιτροπή δεν ασχολήθηκε ποτέ με το πρακτικό θέμα να αναζητήσει τις τρείς χαμηλότερες τιμές της Ευρώπης. Στην επιτροπή πάντα ερχόταν κάποιο χαρτί με τις τιμές την τελευταία στιγμή. Τις τιμές τις προετοίμαζε πρόσωπο με τα στοιχεία Νικόλαος Μανίας ο οποίος ήταν υπάλληλος των φαρμακοβιομηχανιών, δεν πληρωνόταν από το Υπουργείο. Αυτό που σας περιγράφω τώρα ήταν μια γενικευμένη κατάσταση την οποία θέλω να εκθέσω. Στην πράξη δηλαδή δεν γινόταν ποτέ αναζήτηση των τριών χαμηλότερων τιμών της Ευρώπης. Όσο αφορά την ερώτηση για την τιμή του Gilenya επιφυλάσσομαι προκειμένου να την αναζητήσω».

«Εισήγηση κατόπιν επεμβάσεων του υπουργού»

Σε ερώτηση του πως εν τέλει διαμορφώνονταν οι τιμές, αφού βάσει της κατάθεσής του, αυτό δεν συνέβαινε με τον προβλεπόμενο και… νόμιμο τρόπο, το πρώην μέλος της επιτροπής κατέθεσε ότι τον τελικό λόγο τον είχε ο ίδιος ο κ. Λοβέρδος, αφού πρώτα ο Μανίας με την επίβλεψη της Δέδε διαμόρφωναν τις τιμές: «Διαχρονικά οι τιμές διαμορφώνονταν με εξωθεσμικά κριτήρια. Ειδικότερα υπήρχε ασάφεια στην συλλογή των σχετικών στοιχείων στην διαμόρφωση της τιμής λόγω του ότι ο όρος τρείς χαμηλότερες τιμές της Ευρώπης δεν ήταν δυνατόν να ορισθεί. Την περίοδο που με ρωτήσατε Ιούλιο- Αύγουστο 2011 τις τιμές τις ετοίμαζε ο Μανίας με την επίβλεψη της κ. Δέδε. Την εισήγηση του Μανία πριν παρουσιαστεί στην επιτροπή την έβλεπε ο υπουργός Υγείας. Στο χρονικό αυτό σημείο διατυπώνονταν άτυπες ενστάσεις προς τον Υπουργό και ενστάσεις προς την ΕΤΦ. Χωρίς να λαμβάνει γνώση η ΕΤΦ ο υπουργός Υγείας επενέβαινε ουσιαστικά και πάντα σε συγκεκριμένες περιπτώσεις (ανά φάρμακο). Ως εκ τούτου η εισήγηση που ερχόταν στην επιτροπή κατόπιν αυτών των επεμβάσεων του Υπουργού. Στην ουσία μόνο η Πρόεδρος της επιτροπής έβλεπε το Δελτίο πριν έρθει στην επιτροπή. Τα υπόλοιπα μέλη της επιτροπής απλώς επικύρωναν σε συνεδρίαση κάτι που δεν έβλεπαν».

Διαμόρφωναν τιμές βάσει των αιτημάτων των φαρμακευτικών

Απαντώντας στο ρόλο που είχε η κ. Δέδε, εφόσον βάσει της κατάθεσής του σκιαγραφούσε τον Μανία ως τον υπάλληλο των φαρμακοβιομηχανιών, ο κ. Ρανός κατέθεσε ότι: «Ουσιαστική επίβλεψη δεν υπήρχε. Η κ. Δέδε ουσιαστικά παραλάμβανε τις εισηγήσεις για τις τιμές που ετοίμαζε ο κ. Μανίας. Συγκεκριμένα ο Μανίας προετοίμαζε τις τιμές λαμβάνοντας υπόψη του τα αιτήματα των φαρμακευτικών εταιρειών τα οποία διατυπώνονταν με τρεις τρόπους: 1) Απευθείας από τις εταιρείες, 2) Από τις εταιρείες μέσω του Υπουργού και 3) από τις εταιρείες μέσου της προέδρου της ΕΤΦ».

Σχετικά με το αν είχε αντιληφθεί επαφές ανθρώπων της Novartis είτε με τον τότε υπουργό Υγείας είτε με την επιτροπή τιμών φαρμάκων για θέματα τιμολόγησης φαρμάκων ή αν είχε αντιληφθεί την παρουσία για τους συγκεκριμένους λόγους του Κωνσταντίνου Φρουζή και της πρώην επικεφαλούς του τμήματος market Access της Novartis, ο κ. Ράνος απάντησε αρνητικά, προσθέτοντας ότι «ο Φρουζής είχε έρθει κάποια στιγμή στην επιτροπή αλλά δεν είχε υποπέσει κάτι επιλήψιμο στην αντίληψή μου».

«Αύξηση της δαπάνης κατά 374 εκατομμύρια ευρώ»

Στη συνέχεια και ολοκληρώνοντας την κατάθεσή του, ο κ. Ράνος προσκόμισε στους ανακριτές πίνακα κατά φάρμακο, βάσει του οποίου προκύπτει σύμφωνα με τον ίδιο, αύξηση της συνολικής δαπάνης κατά περίπου 374 εκατομμύρια ευρώ: «Όσο αφορά το δελτίο τιμών φαρμάκων που εκδόθηκε στις 4-8-2011 σας εγχειρίζω αντίγραφο ενημερωτικού σημειώματος το οποίο ατύπως υπέβαλα στο σύμβουλο του τότε Υπουργού Υγείας Όθωνα Χαραλαμπάκη προκειμένου να το δώσει στον Υπουργό. Στο ανωτέρω σημείωμα προσδιορίζεται η επίδραση που έχει σε ετήσια βάση στη συνολική φαρμακευτική δαπάνη το συγκεκριμένο δελτίο τιμών. Επιπλέον σας εγχειρίζω αναλυτικό πίνακα κατά φάρμακα από τον οποίο προκύπτει, για το ίδιο δελτίο τιμών, αύξηση της συνολικής δαπάνης κατά 374.000.000 ευρώ περίπου. Επιπλέον σας εγχειρίζω πίνακα όπου έχω υπολογίσει για την περίοδο 2001 έως 2016 την πραγματική δαπάνη για τα φάρμακα αφαιρούμενης της προσδοκώμενης δαπάνης. Η προσδοκώμενη δαπάνη υπολογίστηκε με βάση τα στοιχεία της περιόδου 1987-1999. Επιπλέον σας προσκομίζω σχετικό πινακάκι με την εξέλιξη των φαρμακευτικών δαπανών για την περίοδο 1987-2016. Επιπλέον σας προσκομίζω πινακάκι όπου εμφαίνεται η φαρμακευτική δαπάνη ως ποσοστό του ΑΕΠ για την περίοδο 1987-2016».

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here