Πρώην δημοσιογράφος ο νέος πρωθυπουργός της Αρμενίας μετά την παραίτηση του Σαρκισιάν

Οι διαρκείας 11 ημερών διαδηλώσεις κατά του δεξιού πρωθυπουργού  Σερζ Σαρκισιάν είχαν σαν αποτέλεσμα την παραίτησή του και το διορισμό στην πρωθυπουργία, του επικεφαλής των αντικυβερνητικών διαδηλωτών  και βουλευτή της αντιπολίτευσης, Νικόλ Πασινιάν, 43 ετών.

250px

Ο Πασινιάν ήταν δημοσιογράφος και εκδότης και στήριζε τον πρώην πρόεδρο Πετροσιάν, είχε δε φυλακιστεί για την αντικυβερνητική του δράση και αποφυλακίσθηκε όταν δόθηκε γενική αμνηστεία. Εν συνεχεία πολιτεύθηκε και εξελέγη.

Πρόσφατα το Σερζ Σαρκοσιάν, που ήταν επί 10 χρόνια Πρόεδρος της χώρας (δύο θητείες), επειδή ακριβώς δεν μπορούσε να θητεύσει για τρίτη φορά, πέρασε μια συνταγματική αλλαγή που μετέφερε πολλές προεδρικές αρμοδιότητες στον Πρωθυπουργό και εν συνεχεία… εξελέγη απο τους πλειοψηφούντες στη Βουλή βουλευτές του, Πρωθυπουργός. Η αντιπολίτευση κατηγόρησε τον  Σαρκισιάν ότι επιδιώκει να είναι ισόβιος ηγέτης της χώρας, μετακινούμενος στη θέση του πρωθυπουργού. Ο «αυτοδιορισμός» του με συγκέντρωση εξουσιών  στην πρωθυπουργία ξεσήκωσε αντιδράσεις και μετά από 11 μέρες μαζικών διαδηλώσεων, ο Σαρκισιάν παραιτήθηκε.

Στην πρωθυπουργία της Αρμενίας εξελέγη από την Βουλή ο βουλευτής της αντιπολίτευσης και ηγέτης των μεγάλων αντικυβερνητικών διαδηλώσεων, Νικόλ Πασινιάν. Ελαβε την ψήφο 59 βουλευτών -απαιτουνταν 53 ψήφοι.

Ήταν ο μοναδικός υποψήφιος για την Πρωθυπουργία

Η άσκηση των καθηκόντων του πάντως, αν και διευρυμένες λόγω του νόμου που είχε περάσει με αυτοπεποίθηση η Σερκζ Σαρκισιάν, βέβαιος ότι εκείνος θα ήταν ο πρωθυπουργός της χώρας, θα είναι μάλλον δυσχερής, καθώς την πλειοψηφία των εδρών στη Βουλή εξακολουθεί να κατέχει το νεοφιλελεύθερο κόμμα του Σαρκισιάν (ρεπουπλικανικό).

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here