Προειδοποίηση Ιράν σε Κιρκούκ για το κουρδικό δημοψήφισμα

Αυστηρή προειδοποίηση στην ιρακινή επαρχία του Κιρκούκ, να μην συμμετάσχει στο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία του Ιρακινού Κουρδιστάν τον επόμενο μήνα, έστειλε το Ιράν, τονίζοντας ότι αυτό θα ήταν «προκλητικό και απαράδεκτο».

Το συμβούλιο της επαρχίας του Κιρκούκ, που είναι εθνοτικά ανάμικτο και διοικητικά υπάγεται στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Βαγδάτης, αλλά βρίσκεται υπό τον έλεγχο της τοπικής κυβέρνησης του Ιρακινού Κουρδιστάν, τάχθηκε σε ψηφοφορία η οποία διεξήχθη την Τρίτη, υπέρ της συμμετοχής στο δημοψήφισμα, απόφαση την οποία η ιρακινή κυβέρνηση κατήγγειλε ως παράνομη και αντισυνταγματική.

Στο δημοψήφισμα, το οποίο προβλέπεται να γίνει την 25η Σεπτεμβρίου, θα τεθεί το ερώτημα της ανεξαρτησίας του ιρακινού Κουρδιστάν, που αποτελεί σήμερα αυτόνομη περιφέρειας του βόρειου Ιράκ.

Τουρκίας και Ιράν,αλλά και άλλες χώρες, έχουν ταχθεί κατά της διεξαγωγής του δημοψηφίσματος, όπως και τα Ηνωμένα Έθνη, μολονότι το αποτέλεσμά του δεν θα είναι νομικά δεσμευτικό.

«Το συμβούλιο της επαρχίας του Κιρκούκ πήρε μια κακή απόφαση, η οποία συνιστά μια κατάφωρη παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας και της εθνικής κυριαρχίας του Ιράκ και είναι απαράδεκτη»,αναφέρει το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών, χαρακτηρίζοντας το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία του Κουρδιστάν «επικίνδυνο».

«Δεν θα επιτρέψει να επιλυθούν τα υπαρκτά προβλήματα και θα πλήξει τη δυνατότητα της εθνικής κυβέρνησης του Ιράκ να συνεχίσει να καταγάγει νίκες έναντι της τρομοκρατίας», υποστήριξε ο εκπρόσωπος της ιρανικής διπλωματίας Μπαχράμ Γασεμί, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Το Ιράν υπογραμμίζει ότι κάθε εξέλιξη που δημιουργεί νέες κρίσεις στην περιοχή και στα σύνορα των γειτόνων του Ιράκ θα είναι αφόρητη», κατέληξε.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here