Το πρόγραμμα «Home New Home»-Νεαροί πρόσφυγες εκπαιδεύονται στην κινηματογραφική τέχνη

Η δράση «Home New Home», η οποία υλοποιήθηκε από το Ελληνικό Ινστιτούτο Προώθησης του Ντοκιμαντέρ StoryDoc και τελεί υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, παρουσιάσθηκε σήμερα στο Αμφιθέατρο του Υπουργείου.

Στη συνέντευξη Τύπου συμμετείχαν: Εκ μέρους του StoryDoc ο κ. Κώστας Σπυρόπουλος, ο Διευθυντής του Goethe-Institut Athen, Dr. Matthias Makowski (Ματίας Μακόβσκι), η Αντιδήμαρχος Αθηναίων, κυρία Μαρία Ηλιοπούλου, η εκπρόσωπος του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, κυρία Άννα-Μαρία Κοσμόγλου και ο εκπρόσωπος του προγράμματος «Ανοιχτά Σχολεία» του Δήμου Αθηναίων, κ. Βλάσης Κωστούρος, με τη συνδρομή και την αρωγή των οποίων υλοποιήθηκε η δράση. Εκ μέρους του Υπουργείου, χαιρετισμό απηύθυνε η Ειδική Γραμματέας Επικοινωνιακής Διαχείρισης Κρίσεων, κυρία Φωτεινή Παντιώρα.

Το πρόγραμμα «Home New Home» δίνει την ευκαιρία σε νεαρούς πρόσφυγες από τη Συρία, το Αφγανιστάν και άλλους τόπους, να εκπαιδευτούν στην κινηματογραφική τέχνη και να παρακολουθήσουν σεμινάρια από διακεκριμένους σκηνοθέτες και ακαδημαϊκούς. Τα σεμινάρια αυτά πραγματοποιήθηκαν σε σχολεία, Πανεπιστημιακές σχολές, αλλά και σε δομές φιλοξενίας προσφύγων, στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες. Αποτέλεσμα της κινηματογραφικής αυτής εκπαίδευσης ήταν η παραγωγή 40 ντοκιμαντέρ με ιστορίες και βιώματα προσφύγων και μεταναστών, τα οποία θα προβληθούν σε διάφορες κινηματογραφικές αίθουσες της Αθήνας κατά το διάστημα 17-30 Οκτωβρίου, με ελεύθερη είσοδο.

Η Ειδική Γραμματέας Επικοινωνιακής Διαχείρισης Κρίσεων, κυρία Φωτεινή Παντιώρα, στον εναρκτήριο χαιρετισμό της ανέφερε ότι: «Το πρόγραμμα “Home New Home” κινείται στην κατεύθυνση της κινηματογραφικής αφήγησης της προσφυγιάς από τους ίδιους τους πρόσφυγες. Η προώθηση της κινηματογραφικής τέχνης, της νεανικής δημιουργικότητας χρησιμοποιήθηκε ως ένα μέσο διαφυγής από τη σκληρή πραγματικότητα που βίωσαν οι άνθρωποι αυτοί στις χώρες τους, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να εκφράσουν τα συναισθήματά τους και να αφηγηθούν την δική τους εμπειρία.

»Η χώρα μας, τα τελευταία δύο χρόνια, έχει καταβάλει τεράστιες προσπάθειες, για να υποδεχτεί και να φιλοξενήσει χιλιάδες ανθρώπους, κατατρεγμένους από τον πόλεμο και την ανέχεια, ανθρώπους που αναζητούν την ειρήνη και μια καλύτερη διαβίωση.

»Παρά τις όποιες δυσκολίες, οι προσπάθειες θα συνεχιστούν τόσο από τη Πολιτεία όσο και από την Κοινωνία, με δράσεις και προγράμματα, όπως αυτό που παρουσιάζεται σήμερα και που ευχόμαστε να έχει την καλύτερη ανταπόκριση».

Την Τετάρτη 18 Οκτωβρίου, στις 19:00, στο αμφιθέατρο του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης (Φραγκούδη 11 και Αλ. Πάντου), θα πραγματοποιηθεί, με ελεύθερη είσοδο, η προβολή 6 ντοκιμαντέρ.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here