Πρόγραμμα φιλοξενίας 3000 προσφύγων σε Αθήνα και 4 δήμους – Προβλέπεται ενοικίαση 200 διαμερισμάτων, κάρτες σίτισης

 

Πρόγραμμα φιλοξενίας για 3 χιλιάδες πρόσφυγες ανακοίνωσε ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ και τους δήμους Ν. Σμύρνης, Ζωγράφου, Μοσχάτου-Ταύρου, Αγ. Δημητρίου.

Οι πρόσφυγες θα διαμείνουν σε 200 διαμερίσματα και βασικές προϋποθέσεις για τη φιλοξενία τους είναι να βρίσκονται σε πρόγραμμα μετεγκατάστασης σε χώρα της ΕΕ και να είναι αιτούντες ασύλου.

Το μίσθωμα θα είναι 400 ευρώ και θα προπληρωθεί στους ιδιοκτήτες των διαμερισμάτων μέχρι το τέλος του έτους.

«Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ βάσει των διεθνών προδιαγραφών και της εμπειρίας της επιλέγει να προωθεί τους ωφελούμενους που πληρούν τις προϋποθέσεις για ένταξη στο πρόγραμμα» υπογράμμισε ο αντιπρόσωπος της Οργάνωσης στην Ελλάδα, Philippe Leclerc, κατά την ομιλία του στην παρουσίαση του προγράμματος για την προσωρινή στέγαση των προσφύγων.

Τα διαμερίσματα προς ενοικίαση θα έχουν έκταση από 60 τετραγωνικά μέτρα και θα διαθέτουν όλα τα απαιτούμενα πιστοποιητικά προς ενοικίαση, όπως πχ ενεργειακό πιστοποιητικό.

«Το μισθωτήριο συμβόλαιο θα έχει συμβαλλόμενο την Εταιρεία Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής του δήμου Αθηναίων» τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Αλέξης Γαληνός και πρόσθεσε ότι η Εταιρεία αναλαμβάνει τον πλήρη εξοπλισμό των διαμερισμάτων ενώ η σίτιση των ωφελουμένων εξασφαλίζεται με προπληρωμένες κάρτες ή κουπόνια για σούπερ μάρκετ αξίας 90 ευρώ το μήνα για κάθε άτομο.

Ήδη ο ΟΗΕ φιλοξενεί 3.600 πρόσφυγες με την ίδια διαδικασία σε ξενοδοχεία της Χίου και της Κω.

Ο δήμος Αθηναίων αναλαμβάνει, μέσω της Εταιρίας Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής (ΕΑΤΑ), την υλοποίηση του έργου για την ενοικίαση των 200 διαμερισμάτων. Προβλέπεται να εγκατασταθούν έως 6 ωφελούμενοι ανά διαμέρισμα καθώς και η εναλλαγή των ωφελουμένων.

Τι προβλέπει το πρόγραμμα 

Οι λογαριασμοί ΔΕΚΟ και κοινοχρήστων πληρώνονται από την ΕΑΤΑ, με πόρους που αντλούνται μέσα από το πρόγραμμα. Τα 200 διαμερίσματα θα εξοπλιστούν με έπιπλα (κρεβάτια, τραπέζι, καρέκλες), οικοσκευή και ηλεκτρικές συσκευές.

Προβλέπεται ειδικό προσωπικό, που θα επιβλέπει καθημερινά τις συνθήκες διαβίωσης των ωφελουμένων και την καλή κατάσταση των διαμερισμάτων.

Θα τεθεί σε ισχύ κανονισμός διαμερίσματος, στον οποίο θα περιγράφονται αναλυτικά οι κανόνες υγιεινής και συμπεριφοράς των προσφύγων τόσο μεταξύ τους όσο και με τους υπόλοιπους ενοίκους της πολυκατοικίας. Την τήρηση αυτών των κανόνων σχετικά με τις υποχρεώσεις των ωφελουμένων κατά τη διάρκεια της παραμονής τους θα ελέγχουν καθημερινά αρμόδια στελέχη της ΕΑΤΑ. Όποιος δεν συμμορφώνεται θα απομακρύνεται από το διαμέρισμα.

Επιπλέον παροχές για τους ωφελούμενους του προγράμματος 

Προβλέπεται η υποστήριξη από εξειδικευμένο προσωπικό (διερμηνείς, κοινωνικούς επιστήμονες, ψυχολόγους κλπ) για καθοδήγηση των ωφελουμένων στη διαχείριση της καθημερινότητάς τους.

Θα παρέχονται κάρτες μετακίνησης για τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Ο δήμος Αθηναίων αναλαμβάνει, όποτε καταστεί απαραίτητο, να παρέχει κοινωνικές-ιατρικές υπηρεσίες καθώς και πρακτική βοήθεια (πχ. ρούχα) μέσω των υπηρεσιών που διαθέτει δηλαδή τα δημοτικά ιατρεία, ο ΚΥΑΔΑ κλπ.

Για τις προμήθειες, για την εκδήλωση ενδιαφέροντος από ιδιοκτήτες ή μεσιτικά γραφεία, καθώς και για τη στελέχωση του προγράμματος υπάρχουν σχετικές ανακοινώσεις στην ιστοσελίδα του δήμου Αθηναίων cityofathens.gr και στην ιστοσελίδα της ΕΑΤΑ www.developathens.gr/relocation.

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here