Προφυλακίστηκε ο Θωμάς Λιακουνάκος-Τι είπε στην απολογία του

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI

Με ομόφωνη απόφαση της ειδικής ανακρίτριας κατά της διαφθοράς Βασιλικής Μπράτη και του αρμόδιου εισαγγελέα προφυλακίστηκε για την υπόθεση των εξοπλιστικών ο  επιχειρηματίας Θωμάς Λιακουνάκος , αμέσως μετά την ολοκλήρωση της απολογίας του που διήρκησε περίπου πέντε ώρες. 

Ο Θωμάς Λιακουνάκος, ο οποίος κατηγορείται για δωροδοκία και ξέπλυμα μαύρου χρήματος ,αρνήθηκε ότι εμπλέκεται σε διακίνηση μαύρου χρήματος με αποδέκτες και πολιτικούς.

Ο επιχειρηματίας, που συνελήφθη με ένταλμα της ανακρίτριας την Δευτέρα το βράδυ, οδηγήθηκε σήμερα Παρασκευή το μεσημέρι στα δικαστήρια της Ευελπίδων προκειμένου να λογοδοτήσει για την εμπλοκή του στην υπόθεση των συστημάτων της σουηδικής ERICSSON. Σύμφωνα με όσα του αποδίδονται από την Δικαιοσύνη διακίνησε χρήματα που υπολογίζονται σε περισσότερα από 2 εκατομμύρια ευρώ.

Τη διακίνηση των 2 εκ. ευρώ επιβεβαίωσαν δύο μάρτυρες που εξετάστηκαν από την ανακρίτρια, οι οποίοι έδωσαν στοιχεία ότι τα χρήματα από την εταιρεία Λιακουνάκου κατέληξαν σε δύο εταιρείες, εκ των οποίων η μία ήταν συμφερόντων του Ιωάννη Σμπώκου, στενού συνεργάτη του Ακη Τσοχατζόπουλου.

Η υπόθεση των επίμαχων συστημάτων αφορά την προμήθεια 4 ιπτάμενων ραντάρ , κόστους περίπου 400 εκατομμυρίων ευρώ που θα τοποθετούνταν στα Βραζιλιάνικης κατασκευής αεροσκάφη Εμπραέρ, έργο που αποτελούσε αντισταθμιστικό πρόγραμμα για τη σύμβαση του αερομεταφερόμενου συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης και Ελέγχου (ΑΣΕΠΕ) αξίας 540 εκατομμυρίων ευρώ.

Τι είπε στην απολογία του

«Δεν έχω δωροδοκήσει κανέναν. Ό,τι χρήματα πήρα από αντισταθμιστικά οφέλη είναι τιμολογημένα στην Ελλάδα και ουδέποτε το κόστος τους μετακυλήθηκε στο κόστος της προμήθειας για το δημόσιο.», φέρεται να ειπε στην απολογία του.

Σε δήλωσή του ο δικηγόρος του Μιχάλης Ζαφειρόπουλος ανέφερε ότι πελάτης του έδωσε εξηγήσεις και αρνήθηκε τις κατηγορίες. Η έτερος συνήγορος του επιχειρηματία Σοφία Πολάλη άφησε αιχμές για πολιτικές παρεμβάσεις στη δικαιοσύνη.

«Κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε μια δικογραφία δύο ετών μέσα σε δυο ημέρες» είπαν οι συνήγοροι, οι οποίοι άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο ο επιχειρηματίας να επανέλθει στην ανάκριση και να εισφέρει στοιχεία που θα αποδεικνύουν τους ισχυρισμούς του.

Βασικό στοιχείο στην ανάκριση φαίνεται να είναι ένα έγγραφο από την τράπεζα HSBC του Μονακό το οποίο αναφέρει ότι η εταιρεία Ιντεράξιον, από την οποία, σύμφωνα με τις αρχές «πέρασε» η μίζα για τα εξοπλιστικά και δη των ιπτάμενων ραντάρ, ανήκει στον Θωμά Λιακουνάκο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κατηγορούμενος φέρεται να είπε πως τη συγκεκριμένη εταιρεία, την Ιντεράξιον την ίδρυσε ο ίδιος μαζί με άλλα δυο άτομα, εκ των οποίων ο ένας δε βρίσκεται στη ζωή. Διαχειριστής (εν λευκώ όπως φέρεται να είπε) ήταν  ο Βρετανός δικηγόρος Κόλεριτζ (είχε εμπλοκή και στην υπόθεση των Λεοπαρντ). Η   εταιρεία φέρεται να ιδρύθηκε το 1999 για να «διευκολύνει τις επιχειρηματικές δραστηριότητές του» όπως είπε.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here