Προελαύνει το Ιράκ και χάνουν οι Κούρδοι τα (πετρελαιοφόρα) εδάφη που είχαν ανακτήσει απο το ισλαμικό κράτος

Ο ιρακινός στρατός προελαύνει και οι Κούρδοι υποχωρούν στο συνολο των μαχών στην αυτόνομη κουρδική περιοχή την ανεξαρτησια της οποιας κήρυξε  το τοπικό κοινοβούλιο κατοπιν δηοψηφίσματος.

Οι Ιρακινοί (αλλά προφανώς και η διεθνής κοινότητα) ειναι αποφασισμένοι να αφήσουν το ιρακινο Κουρδιστάν να πεινάσει μέσα στην μη αναγνωρισμένη ανεξαρτησία του, στερώντας του το μοναδικο πόρο ζωής -δηλαδή τα πετρέλαια.

Ο Ιρακινός υπουργός Πετρελαίου ζήτησε μάλιστα σήμερα από την πετρελαϊκή εταιρεία BP «να καταρτίσει γρήγορα σχέδια για την ανάπτυξη των πετρελαιοπηγών του Κιρκούκ», το οποίο ανακατέλαβε ο ιρακινος στρατός την περασμένη  Δευτέρα από τους Κούρδους Πεσμεργκά (στρατιωτικό σώμα των Κουρδων του Ιράκ). Εκός από το Κιρκούκ, όπου στο υπέδαφος του κρύβονται 9 δισεκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου, οι ιρακινές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι ανέκτησαν εδάφη που είχαν χάσει από τους Κούρδους, στην κοιλάδα της Νινευή και στο Φράγμα της Μοσούλης.

Μέσα ουσιαστικά σε ένα διήμερο οι Κουρδοι φέρονται να  έχασαν τα διαφιλονικούμενα εδάφη της Μοσούλης. Οι πεσμεργκά φέρεται να εγκατέλειψαν όλες τις θέσεις στα βόρεια, μέχρι και στο το Φράγμα της Μοσούλης, όπου είχαν επικρατήσει οι κουρδικές δυνάμεις, μετά την εκδίωξη του Ισλαμικού Κράτους.

Ο ιρακινός στρατός συμφωνα με το ΑΠΕ  επιβεβαίωσε ότι στις επιχειρήσεις ανακατάληψης εδαφών έχει τη στήριξη σιιτικών παραστρατιωτικών οργανώσεων που εκπαιδεύτηκαν στο Ιράν, για να ανακτηθούν εδάφη που έπεσαν στα χέρια των πεσμεργκά (κούρδων του Ιράκ)   το 2014, κατά τις επιχειρήσεις κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here