Πρόεδρος της γερμανικής Βουλής αναλαμβάνει ο Σόιμπλε-Στους Φιλελεύθερους μάλλον το υπ. Οικονομικών

Πληροφορίες από τη Γερμανία, υποστηρίζουν μετά βεβαιότητας ότι ο δρ. Β. Σόιμπλε που τόσο μας ταλαιπώρησε τα 7 χρόνια της κρίσης και των μνημονίων, αποχωρεί από το γερμανικό υπουργείο οικονομικών, για να αναλάβει την νευραλγική, όπως εξελίχθηκαν οι γερμανικές εκλογές, του προέδρου της Bundestag, της ομοσπονδιακής γερμανικής Βουλής.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομικών είναι πολύ πιθανό πλέον να αναλάβει εκπρόσωπος του κόμματος των Φιλελευθέρων, εφόσον ευοδωθεί ο τρικομματικός κυβερνητικός συνασπιμός Χριστιανοδημοκρατών-Φιλελευθέρων-Πρασίνων.

Η εξέλιξη αυτή, δεν είναι απαραίτητα θετική για τα ελληνικά συμφέροντα. Οι Φιλελεύθεροι, από την πρώτη θητεία τους στη κυβέρνηση, τη περίοδο 2009-2013, είχαν τηρήσει μια σκληρή σχεδόν ανθελληνική στάση, απαιτώντας αυστηρότερα νεοφιλελεύθερα μέτρα και εκτιμώντας ότι ένας Grexit ήταν επιθυμητό και δυνατό. Είχα ταχθεί δηλαδή πλήρως με τις απόψεις του κ. Σόιμπλε στο ζήτημα αυτό.

Η ανάληψη αυτού του κρίσιμου για την Ελλάδα γερμανικού υπουργείου, από εκπρόσωπο των Φιλελευθέρων, ιδίως σε αυτή την ευαίσθητη φάση της ολοκλήρωσης του τρίτου προγράμματος, της εξόδου στις αγορές και της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, μπορεί να περιπλέξει τα πράγματα.

Ωστόσο η πολιτική της Γερμανίας δεν είναι δυνατόν να καθορίζεται από κάθε υπουργό χωριστά. Η γερμανίδα κακγελάριος Ανγκελα Μέρκελ, είχε απορρίψει την ακραία γραμμή Σόιμπλε περί Grexit και επέβαλε την άποψή της. Εκτιμάται ότι το ίδιο θα συμβεί και τώρα, στο πλαίσιο των αμοιβαίων συμβιβασμών μεταξύ των συγκυβερνώντων κομμάτων.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here