Πρόεδρος ΕΟΦ: «Ξεκίνησε στην Ελλάδα η παραγωγή φαρμάκου για τον κορονοϊό»

Ξεκίνησε στην Ελλάδα η παραγωγή φαρμάκου με βάση τη χλωροκίνη για να χρησιμοποιηθεί υπό προϋποθέσεις για τη θεραπεία του κορωνοϊού, δήλωσε μιλώντας στον  Alpha το πρωί της Παρασκευής ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων  Δημήτρης Φιλίππου.

«Εχουμε επαρκείς ποσότητες για να καλύψουμε τις ανάγκες της χώρας», διαβεβαίωσε ο πρόεδρος του ΕΟΦ . Όπως τόνισε ο κ. Φιλίππου, έχει έρθει ποσότητα πέντε τόνων χλωροκίνης στην Ελλάδα από ελληνική φαρμακοβιομηχανία κι έχει ξεκινήσει η παραγωγή φαρμάκου στην Ελλάδα, καθώς «αν η νόσος κάνει μεγάλη διασπορά, θα χρειαστούν μεγάλες ποσότητες και πρέπει να θωρακιστούμε».

«Η χλωροκίνη είναι ένα φάρμακο που έχει δοκιμαστεί και τα πρώιμα αποτελέσματα υποδεικνύουν ότι μπορεί να έχει κάποια θετική επίδραση σε ασθενείς με λοίμωξη από τον κορωνοϊό», πρόσθεσε.

Διευκρίνισε ωστόσο, ότι σε πρώτη φάση το φάρμακο δεν θα διατίθεται από τα φαρμακεία, αλλά θα χρησιμοποιηθεί στα νοσοκομεία για τη θεραπεία των ασθενών που έχουν νοσήσει και νοσηλεύονται.

Κι αυτό διότι, το φάρμακο είναι μεν πολύτιμο, αλλά «έχει επιπλοκές. Μπορεί να επηρεάσει την όραση, την ακοή, το ήπαρ, την καρδιά. Γι’ αυτό για να δοθεί στην αρχή χρειάζεται  ιατρική παρακολούθηση. Στα νοσοκομεία οι ασθενείς που θα το λαμβάνουν, θα έχουν την ασφάλεια του συστήματος υγείας».

Όσον αφορά την πιθανότητα εν μέσω πανδημίας να δημιουργηθούν ελλείψεις φαρμάκων στα φαρμακεία, ο κ. Φιλίππου τόνισε: «Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν ελλείψεις. Πολύ πιθανόν να έχουμε πρόβλημα στο μέλλον και γι’ αυτό έχουμε βάλει ήδη περιορισμούς, για να θωρακιστούμε».

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here