Προεδρικές εκλογές στη Σλοβακία

Στις κάλπες προσέρχονται σήμερα οι Σλοβάκοι για τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, στις οποίες το μεγάλο φαβορί είναι μια δικηγόρος που υπόσχεται να πατάξει τη διαφθορά -κάτι κεντρικό σε μια χώρα όπου δολοφονήθηκε δημοσιογράφος επειδή ερευνούσε τις σχέσεις μεταξύ πολιτικών και οργανωμένου εγκλήματος.

Η 45χρονη δικηγόρος Ζουζάνα Τσαπούτοβα έχει εξειδικευτεί σε θέματα περιβάλλοντος και δεν έχει εμπειρία στην πολιτική, ομως οι δημοσκοπήσεις την ανεβάζουν στο 60% στην πρόθεση ψήφου έναντι του αντιπάλου της που υποστηρίζεται από την κυβέρνηση, του 53χρονου Ευρωπαίου Επιτρόπου Ενέργειας Μάρος Σέφκοβιτς.

Στον πρώτο γύρο των προεδρικών, η Τσαπούτοβα η οποία κατέβηκε ως υποψήφια στις εκλογές με το σύνθημα: «Να πολεμήσουμε το Κακό» εξασφάλισε το 40,53% των ψήφων έναντι 18,66% του Σέφκοβιτς.

Η νομικός ως αντιπρόεδρος του κόμματος Προοδευτική Σλοβακία (από το οποίο εν συνεχεία αποχώρησε) βρισκόταν μεταξύ των χιλιάδων διαδηλωτών πέρυσι στους δρόμους, συγκλονισμένη από την δολοφονία με πυρά μέσα στο σπίτι του του νεαρού δημοσιογράφου Γιαν Κούτσιακ και της μνηστής του.

Ο δημοσιογράφος ετοιμαζόταν να δημοσιεύσει άρθρο για τις σχέσεις ανάμεσα σε Σλοβάκους πολιτικούς και την ιταλική μαφία.

Μετά τη δολοφονία αυτή, που συγκλόνισε την κοινή γνώμη της χώρας, έγιναν μαζικές διαδηλώσεις στη Σλοβακία με τον κόσμο να έχει στραφεί κατά της κυβέρνησης του κόμματος Smer-SD.

Οι μαζικές αυτές κινητοποιήσεις ανάγκασαν σε παραίτηση τον πρωθυπουργό Ρόμπερτ Φίτσο, ο οποίος παραμένει ωστόσο αρχηγός του Smer-SD και στενός σύμμαχος του σημερινού πρωθυπουργού.

Μέχρι σήμερα πέντε άνθρωποι έχουν συλληφθεί για τη δολοφονία του δημοσιογράφου και της μνηστής του, μεταξύ των οποίων και ο φερόμενος ως ηθικός αυτουργός -ένας πολυεκατομμυριούχος επιχειρηματίας που είχε σχέσεις με το Smer-SD.

«Σίγουρα θα ψήφιζα την κα Τσαπούτοβα. Δεν θα ψήφιζα ένα άτομο που υποστηρίζουν οι ολιγάρχες και οι άνθρωποί τους που μου στέρησαν τον αδελφό μου και τη νύφη μου», έγραψε στην σελίδα του στο Facebook ο αδελφός του θύματος Γιόζεφ Κούτσιακ.

Στις προεκλογικές δεσμεύσεις της φιλελεύθερης υποψήφιας, που είναι διαζευγμένη και μητέρα δύο παιδιών, περιλαμβάνεται η προστασία του περιβάλλοντος, η υποστήριξη των ηλικιωμένων και η απονομή δικαιοσύνης για όλους.

«Έχω την πρόθεση να εισαγάγω αλλαγές που θα απαλλάξουν τους εισαγγελείς και την αστυνομία από οποιαδήποτε πολιτική επιρροή», δήλωσε η Τσαπούτοβα.

Ο Σέφκοβιτς από την πλευρά του υποσχέθηκε μεγαλύτερα κοινωνικά επιδόματα για τους ηλικιωμένους και τις νέες οικογένειες, ενίσχυση της βιομηχανικής πολιτικής και αναζωογόνηση του αγροτικού τομέα της χώρας.

Και οι δύο υποψήφιοι είναι φιλοευρωπαίοι, γεγονός για το οποίο εξέφρασε την ικανοποίησή του ο απερχόμενος πρόεδρος Αντρέι Κίσκα, ο οποίος στηρίζει τη δικηγόρο. Ο πρωθυπουργός αντιθέτως κάλεσε τους Σλοβάκους να εκλέξουν «έναν έμπειρο πρόεδρο».

Ο πρόεδρος της Σλοβακίας δεν έχει και πολλές αρμοδιότητες, αλλά επικυρώνει διεθνείς συνθήκες και διορίζει τους δικαστικούς των ανώτατων βαθμίδων. Είναι επίσης ο διοικητής των ενόπλων δυνάμεων της χώρας και διαθέτει δικαίωμα άσκησης βέτο.

Ο νέος πρόεδρος της χώρας θα ορκιστεί στις 15 Ιουνίου.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here