Προεδρικές εκλογές στη Χιλή-Ενας δισεκατομμυριούχος, ο επικρατέστερος

Η Χιλή ψηφίζει για τον διάδοχο στην προεδρία της σοσιαλίστριας Μισέλ Μπατσελέτ, μια ψηφοφορία που αναμένεται να επιβεβαιώσει τη στροφή προς τα δεξιά στη Λατινική Αμερική. Ο πρώην αρχηγός του κράτους, ο συντηρητικός Σεμπαστιάν Πινιέρα, επονομαζόμανος και Μπερλουσκόνι της Χιλής, υπόσχεται «καλύτερες μέρες» με αντίπαλο τον Αλεχάντρο Γκιγιέ, από το κόμμα της Μπασελέτ. 

Περίπου 14,3 εκατομμύρια Χιλιανοί ψηφίζουν από τις 08.00 έως 18:00 τοπική ώρα (13:00 έως 23:00 ώρα Ελλάδας) για τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στις οποίες συμμετέχουν οκτώ υποψήφιοι, μεταξύ των οποίων έξι της κεντροαριστεράς.

Ο επιχειρηματίας Σεμπαστιάν Πινιέρα δείχνει o επικρατέστερος λαμβάνοντας το 34,5% των προθέσεων ψήφου στον πρώτο γύρο, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Κέντρου Δημοσίων Μελετών (CEP) που δόθηκε στη δημοσιότητα στα τέλη Οκτωβρίου.

«Θέλω να είμαι ο πρόεδρος της ενότητας, της μεσαίας τάξης, των παιδιών και των ηλικιωμένων, των περιφερειών και των αγροτών», δήλωσε ο δισεκατομμυριούχος στην τελευταία προεκλογική συγκέντρωση του.

Ακολουθούν ο σοσιαλιστής υποψήφιος Αλεχάντρο Γκιγιέ (15,4% των προθέσεων ψήφου) και η 46χρονη υποψήφια του Frente Amplio, ενός ευρύ συνασπισμού της ριζοσπαστικής αριστεράς, Μπεατρίς Σάντσες (8,5%) των οποίων τα ποσοστά στις δημοσκοπήσεις απέχουν μακράν από αυτό του Πινιέρα, αλλά ένας από τους δύο θα προκριθεί στον δεύτερο γύρο στις 17η Δεκεμβρίου.

«Η ιστορία θα δείξει ότι λήφθηκαν οι σωστές αποφάσεις», είπε ο 64χρονος Γκιγιέ, που ακολουθεί τα χνάρια της Μπατσελέτ, η οποία αφήνει την προεδρία με το 23% των πολιτών να επιδοκιμάζει την πολιτική της.

Ο 67χρονος Σεμπαστιάν Πινιέρα είχε ήδη μια πρώτη προεδρική θητεία από το 2010 έως το 2014. Δεν μπορούσε να διεκδικήσει και δεύτερη, καθώς η νομοθεσία της χώρας απαγορεύει δύο συνεχείς θητείες.

ΑΠΕ

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here