Προχωρούν στο αυριανό δημοψήφισμα οι Κούρδοι του Ιράκ παρά τις μεγάλες πιέσεις

Ο Μασούντ Μπαρζανί,  πρόεδρος του Ιρακινού Κουρδιστάν, σε συνέντευξη τύπου που έδωσε σήμερα στους δημοσιογράφους,  παραμονή του δημοψηφίσματος, είπε ότι προχωρούν κανονικά οι διαδικασίες για να γίνει το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία.

«Το Ιράκ» είπε, «είναι ένα κράτος με φανατισμό και όχι με δημοκρατία. Μόνο μέσω της ανεξαρτησίας μπορούμε να είμαστε βέβαιοι για την ασφάλειά μας».

Όπως είπε ο ίδιος, οι Κούρδοι θα επιδιώξουν τη διενέργεια συνομιλιών με τη Βαγδάτη για να εφαρμοστεί το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία.

«Δεν πρόκειται να επιστρέψουμε ποτέ στη Βαγδάτη για να επαναδιαπραγματευτούμε την ήδη  αποτυχημένη συνεργασία», είπε

Επίσης (επειδη μεταξυ άλλων το Ιράν διέκοψε όλες τις πτήσεις προς το ιρακινο Κουρδιστάν και παράλληλα κάνει «ασκησεις» στα σύνορα με αυτό) ο Μπαρζανι (απευθυνομενος ουσιαστικά στις γειτονικές χώρες και κυρίως στο Ιραν) τόνισε ότι:

«Οι Κούρδοι του Ιράκ θα σεβαστούν το διεθνές δίκαιο σχετικά με τα σύνορα»

Εν τω μεταξύ η αμερικανική πρεσβεια στη Βαγδάτη επισημαινει στους αμερικανους πολιτες που ζουν στη χώρα  οτι αύριο δεν αποκλείεται να ξεσπάσουν ταραχές σε διάφορες περιοχές λόγω του δημοψηφίσματος και πρέπει να εινα προσεκτικοί. Τους  συνιστά να αποφεύγουν να ταξιδεύουν εντός των εδαφών της Κουρδικής Περιφερειακής Κυβέρνησης (KRG) και γενικά σε περιοχές υπό διεκδίκηση

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here