Προχωρούν οι διαπραγματεύσεις-Συζήτηση σε βάθος για τα μέτρα-αντίμετρα- Εκλεισε ο εξωδικαστικός, αναμονή για εργασιακά-αφορολόγητο

Σημαντική πρόοδος παρατηρήθηκε το βράδυ της Τετάρτης στις διαπραγματεύσεις κυβέρνησης θεσμών για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης. Οι εκπρόσωποι των θσμλών παραμένουν στην Ελλάδα και όπως όλα δείχνουν, είναι εφικτός ο στόχος να προλάβουμε με τελική συμφωνία, το Eurogroup της 20η Μαρτίου.

Σήμερα, πέμπτη βράδυ, θα πραγματοποιηθεί με τηλεδιάσκεψη  EuroWorking Group στο οποίο θα αποτιμηθεί η κατάσταση και η προοπτική συμφωνίας.

Αυτά που ξέρουμε μέχρι τώρα είναι ότι έκλεισε η συμφωνία για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, με μικρές αμοιβαίες υποχωρήσεις. Στη συμφωνία περιλαμβάνεται «κούρεμα» του ΦΠΑ σε εξαιρετικές περιπτώσεις, αλλά όχι των ασφαλιστικών εισφορών.

Παράλληλα άρχισε και προχώρησε σε βάθος η συζήτηση για το περίφημο πακέτο μέτρων – αντίμετρων, με στόχο την επίτευξη μηδενικού δημοσιονομικού αποτελέσματος, για το 2019 και μετά.

Ανοιχτά παραμένουν τα ζητήματα των εργασιακών, όπου το ΔΝΤ επιμένει στη σκληρή γραμμή, η οποία κινείται όμως εκτός του ευρωπαικού κεκτημένου και η μείωση του αφορολόγητου.

«Συνεχίστηκε η πρόοδος στις διαπραγματεύσεις και κλείνουμε θέματα» δήλωσε κυβερνητικός παράγοντας μετά από τη νέα μαραθώνια συνάντηση, η οποία ολοκληρώθηκε στη 1:30 μετά τα μεσάνυχτα.

Σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο, έγιναν πολλές συζητήσεις για τα μέτρα-αντίμετρα, όπως για το ποια είναι τα θετικά μέτρα είτε στο σκέλος των δαπανών είτε στο σκέλος των εσόδων.
Όπως είπε, υπάρχει συμφωνία σε σχεδόν σε όλο το «πακέτο» των θετικών μέτρων, με 1-2 διαφορές, όπως π.χ. πόσο θα κοπεί ο ένας ή ο άλλος φόρος.

Νέα συνάντηση μεταξύ εκπροσώπων των θεσμών και του οικονομικού επιτελείου έχει οριστεί για σήμερα στις 14:00.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here