Προχειρότητα, ερωτηματικά και έλλειψη ενημέρωσης των ασθενών από ΕΟΔΥ για τη ιδιωτική κλινική «Ταξιάρχαι»

 

Τους φακέλους νοσηλείας όλων των ασθενών της ιδιωτικής κλινικής στο Περιστέρι ζήτησε η Εισαγγελία Πρωτοδικών, σύμφωνα με το ΑΠΕ, η οποία ξεκίνησε χθες κατεπείγουσα έρευνα μετά τον εντοπισμό συρροής κρουσμάτων κορωνοϊού σε νοσηλευόμενους και ασθενείς.

Με εντολή του προϊστάμενου της Εισαγγελίας Βαγγέλη Ιωαννίδη , η Κλινική καλείται να διαβιβάσει στον Εισαγγελέα Νίκο Αντωναράκο που ανέλαβε να αναζητήσει ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες, σε βαθμό κακουργήματος, όλους τους φακέλους των ασθενών κατά το επίμαχο χρονικό διάστημα. Παράλληλα ο κ. Αντωναράκος θα λάβει καταθέσεις μαρτύρων ώστε να διακριβώσει αν τηρήθηκαν τα προβλεπόμενα εξειδικευμένα μέτρα για την προστασία νοσηλευτικού προσωπικού και νοσηλευομένων από την διασπορά του ιού.

Νεφροπαθής πήγε για αιμοκάθαρση μετά την ανακοίνωση των κρουσμάτων

Ένας από τους νεφροπαθείς που κάνουν αιμοκάθαρση στη συγκεκριμένη κλινική είναι και ο κ. Παναγιώτης, ο οποίος μίλησε στην εκπομπή «Εκτός Γραμμής» στον Alpha, με τον Τάκη Χατζή και τη Λίδα Μπόλα. «Είμαι ανήσυχος», δήλωσε στην κάμερα, βρισκόμενος έξω από την κλινική λίγη ώρα πριν μπει για αιμοκάθαρση. «Έκανα το τεστ και βγήκα αρνητικός.  Για μένα πρέπει να γίνει απολύμανση στην κλινική. Δεν τηρούνται τα μέτρα υγιεινής. Τους είχα επισημάνει ότι δεν γίνεται να μπαίνει η άλλη μέσα με γάντια, που έχει ακουμπήσει παντού μέχρι να φθάσει στην κλινική», υπογράμμισε.

Ερωτηθείς αν έχει υπάρξει παρέμβαση της πολιτείας αναφορικά με το πού μπορούν να συνεχίσουν τις αιμοκαθάρσεις οι νεφροπαθείς, ο κ. Παναγιώτης είπε: «Τίποτα απολύτως. Δεν έχει κάνει τίποτα. Επειδή πρέπει υποχρεωτικά να κάνω την αιμοκάθαρση, έρχομαι με δική μου ευθύνη. Πρέπει να το κάνω».

Όπως είπε, «δεν μας ενημέρωσαν ότι υπήρξαν κρούσματα. Χθες έσπασε το τηλέφωνο του σπιτιού μου (όταν έγινε γνωστή η είδηση)», τονίζοντας ότι δεν του τηλεφώνησε κανείς από την κλινική!

«Μπροστά από την υγεία η κονόμα»

Στην εκπομπή μίλησε και ο Μιχαήλ, ο οποίος χθες πήγες στην κλινική όπου είχε προγραμματισμένο ραντεβού για αξονική ,καθώς κανείς από τη διοίκηση δεν τον ενημέρωσε για τα κρούσματα που βρέθηκαν θετικά: «Πήγα χθες στις 8 το πρωί και έφυγε στις 11. Είναι ανευθυνότητα! Δεν υπήρχε ενημέρωση. Λίγο αφού έφυγα άκουσα την είδηση. Μπροστά από την υγεία η κονόμα. Για να πάρουν τα 20 ευρώ. Δεν με πήρε κανείς τηλέφωνο. Μόνος μου μπήκα σε καραντίνα».

«Εριχναν το φταίξιμο στο υπουργείο»

Σε ανάλογη καταγγελία προχώρησε και ο κύριος Φώτης, που μετέβη χθες στην κλινική για προγραμματισμένο τρίπλεξ καρδιάς.

«Κανένας δεν με ειδοποίησε να μην έρθω.  Όταν μπήκα στην κλινική με έστειλαν στο υπόγειο για να κάνω το τρίπλεξ. Μόνο μάσκα φορούσα. Πήγα μετά σπίτι, ανοίγω την τηλεόραση και πέφτω από τα σύννεφα.  Έτρεμα ολόκληρος. Πήρα στο 1135, μου είπαν να μην βγω έξω. Σήμερα ξαναπήρα και μου είπαν να επικοινωνήσω με την κλινική για να μου πουν τι να κάνω. Πήρα και ήρθα σήμερα δω για να μου πάρουν δείγμα. Τους ρώτησα, «καλά, έχει γίνει αυτό το πράγμα και με αφήνετε να μπω;». Μου είπαν «δεν είμαστε εμείς υπεύθυνοι» κι έριξαν το φταίξιμο στο υπουργείο».

Παχατουρίδης: Δεν με είχε ενημερώσει ο αντιδήμαρχος που είναι σύμβουλος στην κλινικη

Καμία ενημέρωση δεν είχε και ο δήμαρχος Περιστερίου, Ανδρέας Παχατουρίδης, όπως δήλωσε στην εκπομπή, αν και αντιδήμαρχος σε θέματα Υγείας είναι… σύμβουλος της κλινικής. «Χθες ενημερώθηκα ότι πήγε ο Τσιόδρας και ο Χαρδαλιάς στην κλινική. Όχι, ο αντιδήμαρχός μου δεν με είχε ενημερώσει», είπε, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι ο συγκεκριμένος σύμβουλος της κλινικής ανέλαβε χρέη αντιδημάρχου μόλις πριν από δύο ημέρες.

«Μιλήσαμε με Χαρδαλιά και μας είπε ότι εντός της ημέρας θα πάρει το κράτος αποφάσεις για τους νεφροπαθείς. Η  απρόσεκτη συμπεριφορά των λίγων είναι άδικη για όσους προσπαθούν. Περιμένουμε από το κράτος να ελεγχθούν οι υπεύθυνοι», είπε ο κ. Παχατουρίδης.

Διευθυντής κλινικής: Μας είπαν να λειτουργούμε κανονικά μέχρι να βγουν τα δείγματα

Την δική του διάσταση στην υπόθεση έδωσε μέσω της εκπομπής ο διευθυντής της κλινικής, Α.Κοκκινάκης.  «Τρίτη πρωί μας ενημέρωσαν από το Θριάσιο όπου είχε διακομιστεί ένας ασθενής μας, ότι ήταν θετικός στον κορωνοϊό. Την ίδια ημέρα (Τρίτη) ενημερώσαμε τον ΕΟΔΥ και μας είπαν ότι την επόμενη θα έρθουν. Την Τετάρτη ήρθαν δύο κλιμάκια και πήραν δείγματα. Την Πέμπτη το απόγευμα βγήκαν τα αποτελέσματα», τόνισε.

Ερωτηθείς, αν την Τρίτη, όταν έγινε γνωστό το πρώτο κρούσμα και ενημερώθηκε γι’ αυτό ο ΕΟΔΥ, έλαβαν εντολή να κλείσουν την κλινική, ο κ. Κοκκινάκης απάντησε: «Μας είπαν να λειτουργούμε κανονικά μέχρι να βγουν τα δείγματα».

Αναφορικά με τους πολίτες που έσπευσαν χθες στην κλινική για διάφορες ιατρικές εξετάσεις, καθώς κανείς δεν τους ενημέρωσε για την ύπαρξη κρουσμάτων, είπε: «(Η ενημέρωση) είναι θέμα της υπηρεσίας του ΕΟΔΥ. Να ενημερώσουμε 30.000 ανθρώπους που έρχονται τον μήνα στην κλινική;» προσθέτοντας πως «υπάρχει άνθρωπος στην είσοδο και ενημερώνει»

Σχετικά με τους νεφροπαθείς που συνεχίζουν ακόμη και σήμερα τις αιμοκαθάρσεις στην κλινική, τόνισε ότι αυτές γίνονται σε άλλη πτέρυγα, όπου δεν υπήρξε κανένα θετικό κρούσμα.

Στην κλινική εκπρόσωποι της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας

Στην κλινική μετέβη σήμερα κλιμάκιο της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας προκειμένου να διενεργήσει αυτοψία και να συντάξει πόρισμα με τα ευρήματα και τα συμπεράσματα του το οποίο θα παραδώσει στον εισαγγελικό λειτουργό που ερευνά την υπόθεση, ώστε να κρίνει αν θα πρέπει ή όχι αποδώσει ποινικές ευθύνες στους υπεύθυνους της Κλινικής.

Η κλινική Κασταλία

Η κλινική Κασταλία στο Ελληνικό είναι η δεύτερη δομή υγείας με κρούσματα κορωνοϊού, ενώ έχει σημειωθεί και ένας θάνατος. Ο Ν. Χαρδαλιάς είπε χθες, πως θα αναζητηθούν ευθύνες και για τις δύο κλινικές, καθώς ελέγχεται αν τηρήθηκαν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα ασφαλείας καθώς όπως όλα δείχνουν η διασπορά του κορωνοϊού ήταν μεγάλη. Δεν πρόκειται να υπάρξουν εκπτώσεις για κανέναν στην άσκηση των καθηκόντων όλων όσων διαχειρίζονται ανθρώπινη ζωή, διαμήνυσε ο κ. Χαρδαλιάς και κάλεσε όσους εργάζονται σε τέτοιες δομές να εφαρμόσουν κάθε πρωτόκολλο.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here