Προς συμφωνία την Τετάρτη-Ανοικτό το θέμα της ρύθμισης του χρέους

Σε νέο Eurogroup, το απόγευμα της Τετάρτης, παραπέμπεται η τελική συμφωνία Ελλάδας -δανειστών, μετά την έκτακτη σύνοδο κορυφής των χωρών της Ευρωζώνης. Οπως δηλωσαν ο κ. Ντ. Τουσκ, πρόεδρος του Συμβουλίου της Ευρώπης που συγκάλεσε τη σύνοδο και ο Ζ.Κ. Γιούνκερ, πρόεδρος της Κομισιόν, οι νέες προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης αποτελούν θετικό βήμα το οποίο ωστόσο χρειάζεται περαιτέρω επεξεργασία από τους θεσμούς. Στόχος είναι να υπάρχει συμφωνία στο Eurogroup της Τετάρτης η οποία θα επικυρωθεί την Πέμπτη και από τη σύνοδο κορυφής.

Αυτό που έχει επίσης πολύ μεγάλη σημασία, είναι ότι τόσο ο κ. Γιούνκερ, όσο και Γερμανίδα καγκελάριος Α. Μέρκελ αλλά και ο Γάλλος πρόεδρος Φ. Ολάντ, άφησαν ανοικτό το θέμα της ρύθμισης του ελληνικού χρέους, το οποίο θέτει ως απαραίτητο όρο μιας βιώσιμης συμφωνίας, η ελληνική πλευρά.

Ο κ. Γιούνκερ όταν ρωτήθηκε σχετικά, απάντησε με νόημα: Δεν είναι χρόνος τώρα για να συζητήσουμε αυτό το ζήτημα». Δήλωση που όχι μόνο δεν αποκλείει αλλά παραπέμπει σε αντιμετώπιση και λύση του προβλήματος αυτού σε επόμενο χρόνο.  Το ερώτημα είναι εάν ο χρόνος αυτός θα ταυτίζεται με την επίτευξη της συμφωνίας, όπως επιδιώκει και έχει θέσει μετ΄επιτάσεως στο τραπέζι η ελληνική κυβέρνηση.

Στο παρεμφερές μήκος κύματος κινήθηκε και ο Γάλλος Πρόεδρος. Ο κ. Ολάντ, μίλησε για μια βιώσιμη και διαρκή λύση του ελληνικού ζητήματος, με ανάπτυξη έτσι ώστε να μην δηλητηριάζεται διαρκώς η σταθερότητα της Ευρωζώνης από σενάρια ελληνικής εξόδου.  Αν και ο Ολάντ απέφυγε να γίνει συγκεκριμένος, απέκλεισε ωστόσο το ενδεχόμενο να επιβαρυνθούν οι Γάλλοι φορολογούμενοι με νέα δάνεια που θα δοθούν την Ελλάδα. Το θέμα της ρύθμισης του χρέους δεν τεθηκε, αλλά θα συζητηθεί σε επόμενο χρόνο»,  σημείωσε.

Αλλά και η Γερμανίδα καγκελάριος Α. Μέρκελ, δεν απέκλεισε κι  αυτή το σενάριο της ελάφρυνσης του χρέους αν και το αποκάλεσε βιώσιμο, για λόγους που αφορούν την εξυπηρέτηση της πολιτικής της. Πως να παραδεχθείς ότι έκανες ένα τόσο μεγαλο λάθος;

Αρχικά πάντως η κ. Μέρκελ παρέπεμψε στην απόφαση του Εurogroup του 2012, το οποίο προβλέπει διευθέτηση του ελληνικού χρέους, υπό προυποθέσεις. Αυτό που δεν είπε όμως η Γερμανίδα καγκελάριος είναι ότι, αν και οι προυποθέσεις σε μεγάλο βαθμό ικανοποιήθηκαν, η δέσμευση αυτή των εταίρων δεν υλοποιήθηκε ποτέ.

Πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, λένε ότι αυτό που προέχει είναι η επίτευξη συμφωνίας και τα μέτρα που πρέπει να ψηφισθούν από τη Βουλή. Το χρέος έπεται και δεν αποκλείεται να υπάρξει, στη σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης, επαναδιατύπωση της δέσμευσης του Eorogroup για άμεση διευθέτηση του θέματος.

Αυτό θα μπορούσε να συνδυασθεί με μιά τρίμηνη παράταση του ισχύοντος προγράμματος, ώστε να εκταμιευθούν τα υπολειπόμενα 7,2 δις ευρώ του 2ου προγράμματος. Οπως άλλωστε τόνισε ο κ. Μέρκελ, αυτό που συζήτησαν στη σύνοδο αφορούσε αποκλειστικά την ολοκλήρωση του σημερινού προγράμματος και όχι κάποιο άλλο πακέτο βοήθειας(δάνειο)προς την Ελλάδα.

Από τον συνδυασμό των παραπάνω,  φαίνεται ότι είμαστε κοντά σε μια σημαντική ρύθμιση-ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, που αντικειμενικά είναι πολύ μεγάλη επιτυχία για τη κυβέρνηση καθώς αλλάζει όλα τα δεδομένα και μπορεί να οδηγεί τη χώρα, οριστικά εκτός των μνημονίων.

Ίσως η τελική, λακωνική δήλωση του ανακουφισμένου Έλληνα πρωθυπουργού, για βιώσιμη λύση και βιώσιμο χρέος είναι ενδεικτική. Η Ελλάδα ικανοποίησε τις απαιτήσεις των δανειστών και όπως είπε ο πρωθυπουργός «η μπάλα είναι τώρα στο γήπεδο των ηγεσιών της Ευρώπης». Και είναι περισσότερο από προφανές ότι όπου μπάλα διάβαζε, ελάφρυνση χρέους…

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here