Πρίμο σεγόντο Στουρνάρα στον Μητσοτάκη: Δεν θέλει… μονοπώλιο στις συντάξεις

Να πάψει το κράτος να έχει το… μονοπώλιο στην ασφάλιση εισηγείται ο σούπερ φιλελεύθερος Γιάννης Στουρνάρας, διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, που λιγο έλειψε να μας πει ότι συνιστά αθέμιτο ανταγωνισμό να έχεις ως πολιτεια την αποκλειστικότητα στο να δίνεις συντάξεις και να μη μοιράζεσαι αυτο το προνόμιο με το ιδιωτικο τομεα. Αλλά έτσι ειναι τα κράτη, Γιαννη -μονοφαγάδες…

Είπε βεβαια για να κρατήσει ισορροπίες ότι η ιδιωτική ασφάλιση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την κοινωνική ασφάλιση, μπορεί, όμως, και πρέπει να λειτουργήσει συμπληρωματικά, διευκρίνισε. (Δεν διευκρίνησε βεβαια ούτε ποια συνταξη ειναι λογικη ούτε ποιο ποσό θεωρείται συμπληρωματικό, γιαί θα μπορουσε να εννοεί π.χ. 150 + 30 ευρώ)

Μιλώντας σήμερα σε εκδήλωση της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος είπε ότι ο πρώτος πυλώνας της ασφάλιση είναι ο δημόσιος, με συμπρωταγωνιστή το «σύστημα επαγγελματικής ασφάλισης» και με συμλήρωμα ως τρίτο πυλώνα την ιδιωτική ασφάλιση. Είπε δε ότι τα επαγγελματικά ταμεία μπορεί να επιβιωσουν υπο προϋποθέσεις αλλά καλό θα ήταν να τα διοικουσαν ασφαλιστικές εταιρείες (!)

Είπε συγκεκριμένα ότι η πολιτεία μπορεί να αδειοδοτήσει ιδιωτικές ασφαλιστικές για να διαχειριστουν επαγγελματικά ταμεία.

Η επικείμενη ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία της ευρωπαϊκής οδηγίας για τα επαγγελματικά ταμεία (IORP II) προσφέρει μια πρώτης τάξεως -είπε- εκσυγχρονιστική ευκαιρία, για να διασφαλιστεί ότι τα επαγγελματικά ταμεία θα λειτουργούν σωστά και θα εκπληρώνουν το σκοπό τους ως θεματοφύλακες των υποσχέσεων του εργοδότη προς τους εργαζόμενους, παρά ως ταμεία εναλλακτικά της κοινωνικής ασφάλισης.

Για το «σωστά» μπορείτε να διαβάσετε και το αντίστοιχο «όραμα» του Μητσοτάκη που είναι ο εφιάλτης κάθε ήδη συνταξιουχου αλλά και των μέσηλίκων

Γιατί το «σωστά» σημαίνει πλήρη ανταποδοτικοτητα και συντάξεις πείνας, καθ΄ότι δεν υπάρχει ούτε ένα κράτος στον πλανήτη (ΗΠΑ, Γερμανία, Σουηδία, Γαλλια, Ινδία, Κινα κ.λπ. ) που να μην αναγκάζεται να δανείζεται για να καλύψει ένα κράτος πρόνοιας και αξιοπρεπές ποσό σύνταξης για το λαό του.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here