Ολαντ-Γιούνκερ-Σούλτς: Πρέπει να φτάσουμε σήμερα σε συμφωνία για το καλό της Ευρώπης

Ενθερμος υποστηρικτής της Ευρωπαικής ενότητας, ο Γάλλος πρόεδρος Φρ. Ολάντ πήρε σαφείς αποστάσεις από την σκληρή γερμανική στάση στο θέμα της Ελλάδας και προειδοποίησε ότι όλοι πρέπει να εργασθούν για τα κοινά συμφέροντα της Ευρώπης.

Στην ίδια γραμμή πλεύσης κινήθηκαν με δηλώσεις τους τόσο ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζ.Κ.Γιούνκερ όσο και ο πρόεδρος του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σούλτς. Ολοι δήλωσαν ότι πρέπει να βρεθεί οπωσδήποτε λύση και συμφωνία σήμερα, επικαλούμενη την ενότητα της Ευρώπηε.

Η στάση των τριών ηγετών, απομονώνει την ακραία στάση της γερμανικής πλευράς, όπως εκφράσθηκε ειδικά στο χθεσινό Eurogroup, από τον υπουργό Οικονομικών Β. Σόιμπλε, και δημιουργεί ένα ευνοικό κλίμα για απομόνωση των ακραίων κύκλων στην Ευρώπη  και επίτευξη ενός έντιμου συμβιβασμού που θα περιλαμβάνει το σύνολο της Ευρώπης.

Η κοινή θέση των τριών ηγετών και ο αποκλεισμός του σεναρίου απομάκρυνσης της Ελλάδας από την Ευρωζώνη,  συνιστά επί της ουσίας μιά μεγάλη ήττα της γερμανικής πολιτικής που για πρώτη φορά δειχνει να απομονώνεται στην ΕΕ και να αποτελεί μειοψηφία μεταξύ των κρατών μελών.

Απο την άλλη, η εξέλιξη αυτή, αυξάνει τα πολιτικά προβλήματα τηε κ. Μέρκελ στο εσωτερικό του κόμματος της και στη Γερμανία.

Η προειδοποίηση Ολάντ στη Γερμανία

Η προειδοποίηση του κ. Ολάντ έιχε αυτή τη φορά σαφείς αποδέκτες, Τη Γερμανική πλευρά, και τα σχέδια Σόιμπλε για 5ετή αποχώρηση της Ελλάδας από την ευρωζώνη. «Δεν υπάρχει προσωρινό Grexit – Υπάρχει Grexit ή όχι», η απάντηση του Γάλλου Προέδρου στα σενάρια των ακραίων κύκλων της Γερμανίας. Ανέφερε ότι δεν θα επιθυμούσε ένα Grexit αλλά πρόσθεσε ότι υπάρχουν απαραίτητες μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν ταχύτατα, ώστε να αποδείξει η Ελλάδα ότι θέλει να παραμείνει.

«Πρέπει να σηματοδοτήσουμε ποια είναι η έννοια της Ευρώπηςκαι τα κοινά η συμφέροντα ως Ευρώπης. Αλλά κι η Ελλάδα πρέπει να κάνει τα πάντα για να μείνει. Πρέπει να βρούμε λύση επι τη βάσει της κοινής προσπάθειας που πρέπει να καταδειχθεί και να προσχωρήσουμε γρήγορα. Η Γαλλία θα κάνει ότι είναι δυνατόν για την επίτευξη συμφωνίας» τόνισε ο κ. Ολάντ, κινούμενος σε διαφορετικό μήκος κύματος από την γερμανική αδιαλλαξία.

Η ευνοική στάση Γιούνκερ-Σουλτς

Ευνοική σταση υπέρ της συμφωνίας τηρεί και ο πρόεδρος της κομισιόν, Ζ.Κ> ΓιούνκερΑ Θα πολεμησω μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο για να πετύχουμε συμφωνία». είπε προσερχόμενος στη σύνοδο.

Αλλά και η στάση Σουλτς, ότι παίζεται η συνοχή της Ευρώπης και οτι πρέπει να επιτευχθεί συμφωνία, καταδεικνύει την δύσκολη θέση στη οποία βρίσκεται η Γερμανία.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here