Ποιός είναι ο Ιταλός που χάκαρε το ελληνικό υπουργείο και «πέθανε» το Γαβρά

Μπορεί ο Ιταλός δημοσιογράφος που πέθανε το Γαβρά μέσω του δικου μας υπουργείου Πολιτισμού να είναι ένας ασήμαντος μεροκαματιάρης των fake news αλλά και η δικη μας πρεμούρα για αντιπολίτευση είναι το κάτι άλλο.
Με τίτλο «Γκάφα της Μυρσίνης Ζορμπά» πέθανε τον Κώστα Γαβρά, βγήκε ο ΣΚΑΙ στην πρεμούρα του για αντιπολίτευση -τίτλο που εν συνεχεία διόρθωσε κατά τη γνώμη του κάπως, σε Fake tweet Μυρσίνης Ζορμπά «πέθανε» τον Κώστα Γαβρά. Ζορμπά: Με χάκαραν
Η είδηση ότι ο Κώστας Γαβράς πέθανε, έκανε τον γύρο του internet εκθέτοντας ελληνικά μέσα ενημέρωσης αλλά και διεθνείς <<κολοσσούς>> ενημέρωσης.
Ο υπαίτιος αποκαλύφθηκε ότι είναι ο 49χρονος  Tommaso Debenedetti, ας πούμε δημοσιογράφος, γνωστός επειδή γράφει κατά σύστημα fake news, ενώ λέει ότι  εργάζεται ως δάσκαλος (!!!) στην Ρώμη. Είναι και πατέρας δύο παιδιών, αλλά ούτε γι αυτό ξέρουμε αν λέει την αλήθεια. Το περιεργο ειναι ότι κανει αυτή τη δουλειά 8 χρόνια, έχει πεθάνει τον Πάπα, τον Άσαντ, έχει ανακατέψει χρηματαγορές, κι όμως συνεχιζει ακάθεκτος!!!

Δεν γνωρίζουμε την ιταλική νομοθεσία για διασπορά ψευδών ειδήσεων  αλλά είναι απιθανο να μην υπάρχει νόμος που να μπορει να ελεγξει τη δράση του συγκεκριμένου ατόμου. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι είναι μια χαρά στην υγεία του (την πνευματικη όπως καταλαβαινετε), αλλά…..

Έγραφε παλιά για μικρές ιταλικές εφημερίδες, μέχρι που κάποιοι ανακάλυψαν ότι τους πουλούσε συνεντεύξεις που δεν ειχε πάρει ποτέ και τις είχε κυριολεκτικά κατασκευάσει. Αυτό αποκαλύφθηκε το 2010 και έμεινε άνεργος. Ο ίδιος έλεγε όμως:

<<Μου έδιναν 20 και 40 ευρώ για μια συνέντευξη, σιγά τα λεφτά που έβγαλα, διάβαζα 2-3 βιβλία για να υποδυθώ σωστά τον συγγραφέα απο τον οποιο έπαιρνα υποτιθεται συνεντευξη, για να μιμηθώ το στιλ του στις απαντήσεις του, δεν το έκανα για  τα λεφτά, αλλά για να αποδείξω την προχειροτητα και ανευθυνοτητα των ιταλικών μέσων ενημερωσης>>

Οταν πια κανένας δεν αγόραζε συνεντεύξεις του,  έκανε πλέον επάγγελμα στο χώρο των «κοινωνικών δικτύων» και ειδικά στο Twitter το να εξαπατά με fake news παρουσιάζοντας το νέο επάγγελμά του ως σταυροφορία για να….«εκθέσει την ευκολία εξαπάτησης των ΜΜΕ στην εποχή των social media», όπως λέει.

Το 2012, μια φάρσα που αναγγέλλει το θάνατο του προέδρου Assad και προκαλεί διακυμάνσεις  στην τιμή του πετρελαίου.

Η Washington Post έχει αφιερώσει ένα άρθρο με τον εξής τίτλο: «Γιατί αυτός ο Ιταλός «δημοσιογράφος» δεν μπορεί να σταματήσει να φτιάχνει ψεύτικα προφίλ στο Twitter.» Το δημοσίευμα κάνει μια… βόλτα στον κόσμο των fake news του Ιταλού, φέρνοντας αρκετά παραδείγματα.

Το κόλπο του συχνά είναι επαναλμβανόμενο και σπάνια πρωτοτυπεί.

Ανοίγει λογαριασμό  στο… ονομα άλλης προσωπικότητας με κύρος, συχνά πολιτικών, προτιμωντας εκείνους που δεν έχουν ξανατουιτάρει στο παρελθόν. Στο πρώτο tweet λέει: «Το πρώτο μου tweet». Στο επομενο tweet κάποιον «πεθαίνει».

Στην δική μας περίπτωση, στο ψεύτικο προφίλ που δημιούργησε, με το όνομα της νέας υπουργού Πολιτισμού, Μυρσίνης Ζορμπά, το πρώτο tweet στάλθηκε χτες και έλεγε ακριβώς το ίδιο: «Το πρώτο μου tweet…». Το δεύτερο ήταν η ανακοινωση του θανάτου του Γαβρά.

Κάποια στιγμή προχωρεί σε  νέο  tweet στο οποίο αναφέρει ότι επρόκειτο για  fake news και ο λογαριασμός απάτη, ήταν δημιουργημένος από τον ίδιο.

Υπερηφανεύεται ότι συχνά αποτυγχάνει, όμως συνεχίζει τις προσπάθειες και κομπάζει  «διαδίδω fake news κάθε μέρα»!

«Στόχος μου είναι να εκθέσω  τα media» επιμένει και εμείς αμα μάθουμε πώς στην ευχή τη σκαπουλάρει, θα σας ενημερώσουμε -γιατί προς το παρόν δεν έχουμε βγάλει άκρη  Εικάζουμε βέβαια ότι η σάτιρα και η φάρσα ασφαλώς και δεν τιμωρείται. Αλλά ποια ειναι τα όρια; Και είναι πάντα αθώα η φάρσα όταν π.χ. επηρεάζει χρηματαγορές;

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here