Πραξικόπημα στη Ζιμπάμπουε

Πραξικόπημα φαίνεται να βρίσκεται εν εξελίξει στη Ζιμπάμπουε (πρώην Ροδεσία, στη νοτιοανατολική Αφρική), αλλά το τοπίο ειναι θολό και δεν ειναι βεβαιο ότι ο στρατός αποβλεπει στην ανατροπή του προέδρου Ρόμπερτ Μουγκάμπε ή, απεναντίας, στην ισχυροποίησή του

Ο 93χρονος Μουγκάμπε, εμβληματική μορφή στον αγώνα ανεξαρτησίας εναντίον των λευκών και σοσιαλιστής στην ιδεολογία, διοικεί τη χώρα εδώ και σχεδόν 40 χρόνια, αρκετά αυταρχικά. Εντουτοις θεωρείται πρόσωπο κοινής αποδοχής

Πριν από δύο ημέρες ο επικεφαλής των ένοπλων δυνάμεων,ο στρατηγός Κονσταντίνο Τσιουένγκα, είχε απειλήσει με πραξικόπημα και ζητούσε να σταματήσουν αμέσως οι  εκκαθαρίσεις στο κυβερνών κόμμα. Η κυβέρνηση από πλευράς της κατηγόρησε τον αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων για προδοσία.

Δεν ξέρουμε αν ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων  υλοποίησε την απειλή του ή αν απεναντίας ο Μουγκάμπε έδωσε εντολή σε δικους του στρατιωτικούς να εξουδετερώσουν τον Τσιουνένγκα

Οι δρόμοι ειναι γεμάτοι τεθωρακισμένα και δεν υπάρχει πρόσβαση στο κοινοβούλιο ή στην προεδρική κατοικία και στα δικαστήρια. Οι δημοσιογράφοι δεν έχουν επίσης πρόσβαση σε πηγές πληροφόρησης.

Συμφωνα με ανειβεβαίωτες πληροφορίες ο στρατός διακινεί μια ανακοίνωσε ότι «κατέλαβε την εξουσία σε μια στοχευμένη επιχείρηση με σκοπό την απομάκρυνση κακοποιών στοιχείων στο περιβάλλον και της κυβέρνησης»

Στρατιώτες είχαν καταλάβει  το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο της Ζιμπάμπουε

 

Στο κέντρο της πρωτεύουσας ακούστηκαν και εκρήξεις και πυροβολισμοί

Η πρεσβεία των ΗΠΑ στη Ζιμπάμπουε με ανακοίνωσή της προέτρεψε το προσωπικό της  και τους αμερικανούς υπηκόους να παραμείνουν στα σπίτια ή τα ξενοδοχεία τους εξαιτίας της «πολιτικής αβεβαιότητας».

Το 2007 είχε ξαναγίνει απόπειρα πραξικοπήματος, στο οποίο μετείχαν 400 στρατιωτικοί

Όλοι οι φερόμενοι ως επικεφαλής του εγχειρήματος συνελήφθησαν και παραπέμφθηκαν σε δίκη, με την κατηγορία της προδοσίας.

Σύμφωνα με τις αρχές, οι επίδοξοι πραξικοπηματίες σχεδίαζαν να ανατρέψουν τον πρόεδρο Ρόμπερτ Μουγκάμπε και να ζητήσουν από τον Υπουργό Έμερσον Μνανγκάουα να σχηματίσει νέα κυβέρνηση, υπό τις ευλογίες των αρχηγών του στρατού. Σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές στη Χαράρε, οι τότε επικεφαλής του πραξικοπήματος είχαν έρθει σε επαφή με κυβερνήσεις χωρών της Δύσης, ζητώντας τους να υποστηρίξουν το πραξικόπημα.

Η δίκη των επίδοξων πραξικοπηματιών συνεχίζεται και διεξάγεται χωρίς την παρουσία δημοσιογράφω

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here