Πράσινοι-Αλληλεγγύη κατά κυβέρνησης για περιβαλλοντική πολιτική

Eυθείες βολές κατά της κυβέρνησης όσον αφορά την διαχείριση κρίσιμων ενεργειακών θεμάτων, εξαπολύουν οι Πράσινοι-Αλληλεγγύη. Θεωρούν ότι «η χώρα κινδυνεύει να εκτεθεί άλλη μια φορά τόσο με ακατανόητες ενέργειες σε σχέση με τις λιγνιτικές μονάδες όσο και σε σχέση με την υποχρέωσή της να παρουσιάσει ένα συνεκτικό εθνικό σχέδιο για την κλιματική πολιτική ενόψει της παγκόσμιας συνδιάσκεψης για το κλίμα τον Δεκέμβριο 2015 στο Παρίσι.»

Οι ΠΡΑΣΙΝΟΙ – ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ κατηγορούν την κυβέρνηση ότι προχωράει στην κατασκευή της νέας λιγνιτικής μονάδας Πτολεμαΐδα-5, που είναι από περιβαλλοντική άποψη άστοχη κι ακριβή επιλογή σε σχέση με άλλες εναλλακτικές λύσεις βασισμένες σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας(ΑΠΕ). Η κατασκευή της μονάδας θα βασιστεί εν μέρει σε δανεισμό από την γερμανική τράπεζα KfW (περίπου 700 εκατ. ευρώ), ενώ είναι άγνωστο που θα βρεθούν τα υπόλοιπα χρήματα για μια επένδυση ύψους 1,4 δις ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι η προηγούμενη κυβέρνηση σχεδίαζε να τα βρει από την πώληση της «μικρής ΔΕΗ».

Επιπλέον, συμπληρώνουν πως «η κυβέρνηση ζητάει να επαναλειτουργήσει μια από τις πιο ρυπογόνες παλιές λιγνιτικές μονάδες, την Πτολεμαΐδα-3, που κατασκευάστηκε το 1965.  Η χώρα είχε δεσμευτεί ότι θα αποξηλώσει την μονάδα οριστικά το 2016 για λόγους παλαιότητας και σημαντικών εκπομπών ρύπων αλλά αυτή έκλεισε πιο νωρίς λόγω μεγάλης πυρκαγιάς το Νοέμβριο 2014 που κατάστρεψε τη μονάδα 4 και προκάλεσε σημαντικές ζημιές στην μονάδα 3.

Αν και σήμερα γίνεται αναφορά στην ανάγκη επαναλειτουργίας της ρυπογόνου αυτής μονάδας για να διασφαλιστεί η τηλεθέρμανση σε Πτολεμαΐδα-Κοζάνη, αυτό διαψεύδεται από την παλιότερη διαβεβαίωση της ίδιας της ΔΕΗ ότι η μονάδα δεν είναι απαραίτητη.  Κυβέρνηση και ΔΕΗ δεν έχουν ανακοινώσει το κόστος επανέναρξης και συνέχισης λειτουργίας της μονάδας (που αντιμετώπιζε έτσι κι αλλιώς σοβαρά προβλήματα λόγω παλαιότητας και της ζημιάς που έχει υποστεί), ενώ δεν έχουν απαντήσει και στο ερώτημα πόσες μέρες το χρόνο θα λειτουργεί αυτή η μονάδα και αν είναι οικονο-τεχνικά εφικτό να μπει σε λειτουργία για 10-15 μέρες. Από την άλλη, η κυβέρνηση φαίνεται να ζητάει παραχώρηση δωρεάν δικαιωμάτων εκπομπής αερίων του θερμοκηπίου, γιατί αλλιώς οι καταναλωτές θα επιβαρυνθούν κι άλλο λόγω της εμμονής στην παραγωγή ενέργειας με χρήση λιγνίτη αλλά και πετρελαίου (νησιά).»

Σύμφωνα με το δελτίο τύπου η Κομισιόν επεξεργάζεται την σύνθεση των «εθνικών συνεισφορών» από τα 28 Κράτη Μέλη στο θέμα της επίτευξης της μείωσης των εκπομπών «αερίων του θερμοκηπίου» κατά 60% τουλάχιστον μέχρι το 2050 (Intended Nationally Determined Contribution – «INDC»). Στα τέλη Μαρτίου, υπέβαλε την σύνθεση στην γραμματεία του ΟΗΕ για την Σύμβαση για την Κλιματική Αλλαγή  (UNFCCC).  

Ορμώμενοι από τα παραπάνω στοιχεία, οι ΠΡΑΣΙΝΟΙ – ΑΛΛΗΛΛΕΓΓΥΗ θέτουν ερωτήματα όπως: Τι έχει υποβάλει άραγε η ελληνική κυβέρνηση στην Κομισιόν και μετά από ποια διαβούλευση; Πώς η δέσμευση που θα πρέπει να αναλάβει ΚΑΙ η Ελλάδα για μείωση της χρήσης ορυκτών καυσίμων σχετίζεται με την ενίσχυση του ρόλου του λιγνίτη που επιδιώκουν η ΔΕΗ και η κυβέρνηση, την εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου και γενικότερα την «διπλωματία των αγωγών»; 

Τέλος το δελτίο τύπου κλείνει κατηγορώντας την κυβέρνηση για μια αποτυχημένη ενεργειακή και οικονομική πολιτική και τη συνέχιση ενός αδιεξόδου παραγωγικού μοντέλου που οδήγησαν τη χώρα στην χρεοκοπία. Σύμφωνα με τους ΠΡΑΣΙΝΟΥΣ – ΑΛΛΗΛΛΕΓΓΥΗ η κυβέρνηση «πρέπει να να επιδιώξει να προωθήσει, μέσα από διάλογο, ένα πρόγραμμα μετάβασης σε ένα αποκεντρωμένο, οικολογικά καινοτόμο, προς όφελος του περιβάλλοντος, της υγείας, του κλίματος, της οικονομίας και της κοινωνίας ενεργειακό μοντέλο,» αντί να «συνεχίζει με απαράδεκτη εμμονή και ιδεοληψία να στηρίζει ένα χρεοκοπημένο παραγωγικό και ενεργειακό μοντέλο που κοστίζει ακριβά και στους πολίτες και στην κοινωνία και στο περιβάλλον».

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here