Πράσινοι-αλληλεγγύη: Δραστική μείωση της πλαστικής σακούλας σε ΕΕ

Την απόφαση της Ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου, που στις 28/4/2015 υπερψήφισε Κανονισμό για δραστικό περιορισμό στη χρήση της κοινής, ελαφριάς πλαστικής σακκούλας μεταφοράς προιόντων, σε ποσοστό 80-90%, χαιρετίζουν με ανακοίνωσή τους οι «Πράσινοι-Αλληλεγγύη».

 Οι κοινές, ελαφριές πλαστικές σακούλες αποτελούν μια περιττή σπατάλη φυσικών πόρων (αφού παράγονται με πρώτη ύλη το πετρέλαιο). Η μείωση τους  είναι αναγκαία για λόγους περιβαλλοντικούς, οικονομικούς και ηθικούς., δήλωσε ο Νίκος Χρυσόγελος, συν-επικεφαλής των Πράσινων-Αλληλεγγύη.

«Οι πλαστικές σακούλες αντιπροσωπεύουν έναν σοβαρό κίνδυνο για το περιβάλλον. Πολλά πουλιά και ζώα, μεταξύ άλλων και απειλούμενα είδη, όπως η θαλάσσια χελώνα, παγιδεύονται ή πνίγονται εξαιτίας τους»,,επισήμανε ο Μάνος Δασενάκης, υπεύθυνος των Πράσινων-αλληλεγγύη για θέματα θαλάσσιας πολιτικής.

Τα στοιχεία

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αναφέρουν στην ανακοίνωσή του οι Πράσινοι-Αλληλεγγύη,  «χρησιμοποιούνται κάθε χρόνο 100 δισ. πλαστικές σακούλες, συνήθως, μια και μόνη φορά στην μεταφορά των αγορών μας. Κατά μέσο όρο χρησιμοποιούνται στην ΕΕ περίπου 200 σακούλες ανά κάτοικο. Υπάρχουν, όμως, χώρες όπου χρησιμοποιούνται πάνω από 600 σακούλες κατά μέσον όρο ανά κάτοικο, ενώ σε άλλες έχει περιοριστεί σημαντικά η χρήση τους. Η Ελλάδα βρίσκεται περίπου στο μέσον. Υπολογίζουμε ότι:

–          πάνω από 60.000 τόνοι πλαστικού καταλήγουν μέσω της πλαστικής σακούλας στο περιβάλλον ή σε χώρους ταφής των απορριμμάτων στην Ελλάδα.

–          κάθε νοικοκυριό πετάει στα σκουπίδια αρκετές δεκάδες ευρώ λόγω πλαστικής κι άλλης συσκευασίας μιας χρήσης,

–          συνολικά οι πλαστικές σακούλες μιας χρήσης  – ένα προϊόν που χρησιμοποιείται μία ή το πολύ δυο φορές – κοστίζουν στις επιχειρήσεις και στα νοικοκυριά πάνω από 30.000.000 ευρώ ετησίως,

Χώρες όπως η Ιρλανδία πέτυχαν μείωση της χρήσης πλαστικής σακούλας μιας χρήσης κατά 80% με εφαρμογή πολιτικής χρέωσής της χωριστά, στο ταμείο. Ορισμένες άλλες χώρες έχουν απαγορεύσει τη χρήση πλαστικής σακούλας. Εναλλακτικές λύσεις απέναντι στην πλαστική σακούλα μιας χρήσης υπάρχουν, είτε με επαναχρησιμοποίηση πολλές φορές της ίδιας πλαστικής σακούλας ή πιο ανθεκτικής πλαστικής ή υφασμάτινης.

Τι προβλέπει ο νέος Κανονισμός της ΕΕ

Τόσο οι πολίτες όσο και οι επιχειρήσεις και η διοίκηση πρέπει να εφαρμόσουν πιστά τον νέο Κανονισμό που προβλέπει είτε χρέωση της χρήσης πλαστικών σακουλών χωριστά στο ταμείο (και όχι ενσωμάτωση του κόστους τους μέσω των προϊόντων) είτε υιοθέτηση μέτρων που θα διασφαλίζουν ότι κατά μέσον όρο κάθε πολίτης περιορίζει την κατανάλωση πλαστικών σακουλών σε 90 το πολύ μέχρι το 2019 και σε λιγότερες από 40 το αργότερο μέχρι το 2025 , και μετά. Τα Κράτη Μέλη θα πρέπει να υποβάλλουν ετήσιες εκθέσεις, ξεκινώντας 36 μήνες μετά την έναρξη ισχύος της νομοθεσίας, για την ετήσια κατανάλωση πλαστικών σακουλών μεταφοράς, σύμφωνα με κοινή μεθοδολογία.

Στη χώρα μας προωθήθηκε ως δήθεν «φιλική στο περιβάλλον» μια σακούλα που βασίζεται σε τεχνολογία που διασπάει κάτω από ορισμένες συνθήκες το απλό πλαστικό σε μικρά κομματάκια (φωτο ή «οξο-διασπώμενες» πλαστικές σακούλες μεταφοράς). Οι σακούλες αυτές όμως δεν καταστρέφονται αλλά μόνο διασπώνται σε πολύ μικρά κομματάκια, με αποτέλεσμα να διασκορπίζονται στον χώρο μικρο-πλαστικά  που γίνονται εύκολα τροφή των διαφόρων ζώων ή επιβαρύνουν το περιβάλλον. Ο νέος κανονισμός προβλέπει μέτρα για αποφυγή παραπλανητικής διαφήμισης κι επισήμανση των βιο-αποικοδομήσιμων και λιπασματοποιήσιμων πλαστικών σακουλών μεταφοράς.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here