«Πράσινο φως» λοιμωξιολόγων για μουσεία, ανοιχτά θέατρα και θερινά σινεμά

Το «πράσινο φως» για την επαναλειτουργία μουσείων, θερινών κινηματογράφων, ανοιχτών θεάτρων, αλλά και των αθλητικών ακαδημιών σταδιακά μέσα στο Μάιο, άναψε σήμερα η επιτροπή Λοιμωξιολόγων. Ειδικότερα, η εισήγηση των ειδικών είναι να ανοίξουν πρώτα τα μουσεία στις 14 Μαΐου, μαζί δηλαδή με το άνοιγμα του τουρισμού.

Σειρά, στις 21 Μαΐου παίρνουν οι θερινοί κινηματογράφοι, ενώ από 28 Μαΐου εισηγούνται την επανεκκίνηση μουσικών και θεατρικών παραστάσεων σε ανοιχτα θέατρα.

Παράλληλα, η επιτροπή εισηγήθηκε να ξεκινήσουν από 17 Μαΐου οι αθλητικές ακαδημίες σε ανοιχτούς χώρους με μικρές σταθερές ομάδες έως 10 ατόμων, για τρεις εβδομάδες.

Στο μεταξύ, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Νικόλας Γιατρομανωλάκης, αναφερόμενος στην πρόταση του Υπ. Πολιτισμού στη γνωμοδοτική επιστημονική Επιτροπή του Υπουργείου Υγείας, είπε: «Για τα μουσεία η πρότασή μας είναι με περιορισμούς στην πληρότητά τους να έχουν προτεραιότητα στο άνοιγμα από την άλλη Παρασκευή στις 14 Μαΐου, γιατί δεν υπάρχει συνεχής ροή κόσμου και είναι ασφαλή», ενώ ερωτώμενος εάν είναι δυνατόν νωρίτερα από τις 21 Μαΐου το άνοιγμα των θερινών σινεμά και των θεάτρων είπε ότι «υπάρχουν τρία ζητήματα:

1. Η πληρότητα που θα καταστήσει τους κινηματογράφους βιώσιμους.

2. Τα θερινά σινεμά κάνουν δύο προβολές, ο χρονικός περιορισμός όμως στις 23:00 πέφτει πάνω στη δεύτερη προβολή, οπότε πρέπει να εξετάσουμε το κομμάτι αυτό του περιορισμού.

3. Η διανομή των ταινιών».

«Η επόμενη δραστηριότητα είναι στις 28 Μαΐου και έχει να κάνει με αυτό που λέμε θέαμα και ακρόαμα με την προυπόθεση ότι μιλάμε πάντα για ανοιχτούς χώρους συνέχισε ο υφυπουργός Πολιτισμού ο οποίος ειδικά για τις συναυλίες είπε «μιλάμε πάντα για καθήμενους», ενώ σε ερώτηση εάν εξετάζουν να ακολουθήσουν το παράδειγμα άλλων χωρών, όπου υποβάλλονταν σε τεστ οι θεατές λίγο πριν από την έναρξη της συναυλίας ο κ. Γιατρομανωλάκης ανέφερε: «προσωπικά δεν έχω καμία αντίρρηση για τα self test πριν την έναρξη. Έχουμε κάνει συζητήσεις με ανθρώπους των επιχειρήσεων των συναυλιών. Πρέπει να δούμε και με τους διοργανωτές και με τους γιατρούς, αν μπορεί να γίνει σε μεγάλη κλίμακα» ενώ σε άλλο σημείο της συνέντευξης ανέφερε ότι «η πληρότητα στα σινεμά και στα θέατρα θα μπορούσε να συνδυαστεί με τους εμβολιασμούς».

Τέλος, ο υφυπουργός άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο νέας ενίσχυσης. «Από το πρόγραμμα επιδότησης θέσεων που ήδη τρέχει κοιτάζουμε να βοηθήσουμε οικονομικά στην προμήθεια εξοπλισμού όπως οι πύλες θερμομέτρησης και ο εξαερισμός αλλά και να δούμε θέματα σχετικά με το κεφάλαιο κίνησης ακόμα και κίνητρα για το κοινό για να πάει να παρακολουθήσει παραστάσεις και συναυλίες και παράλληλα να ξεκινήσουμε σε συνεργασία με τον κλάδο μία διαφημιστική εκστρατεία στην οποία θα λέμε ότι ο πολιτισμός είναι ασφαλής», είπε μεταξύ άλλων.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here