«Πράσινο φως» από το Euroworking Group για την εκταμίευση της δόσης των 5,7 δισ.

Το «πράσινο φως» για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και την εκταμίευση της δόσης άναψε σήμερα Παρασκευή το Euro Working Group, καθώς ρυθμίστηκε η εκκρεμότητα με τα δύο προαπαιτούμενα της τρίτης αξιολόγησης  (Ελληνικό και ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί).

Όπως μεταδίδει το Bloomberg στην Έκθεση Συμμόρφωσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που έχει αποσταλεί στο Euroworking Group, αναφέρεται ότι όλα τα προαιτούμενα έχουν ολοκληρωθεί.

Επαρκής πρόοδος διαπιστώνεται ακόμη στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, ώστε να δοθεί από τους εταίρους το πράσινο φως στη συνεδρίαση του Eurogroup.

Πληροφορίες ανέφεραν επίσης ότι ικανοποίηση υπάρχει στις Βρυξέλλες και για το δεύτερο προαπαιτούμενο, που εκκρεμούσε, αυτό της επένδυσης στο Ελληνικό. Κοινοτικές πηγές δήλωναν πως μετά το «πράσινο φως» του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) για την επένδυση, μπορούσε να κριθεί καταγραφεί η εκπλήρωση του προαπαιτούμενου.

Στη δήλωσή του, ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο αναφέρει:

«Πληροφορήθηκα ότι σήμερα το EWG διαπίστωσε πως όλες οι προαπαιτούμενες δράσεις της τρίτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος έχουν ολοκληρωθεί.

Η πλήρης εφαρμογή των προαπαιτουμένων επιβεβαιώνει τη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης στο πρόγραμμα και στη συνεχή μεταρρυθμιστική προσπάθεια.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του ESM αναμένεται να εγκρίνει την εκταμίευση της τέταρτης δόσης του προγράμματος του ESM, μετά την ολοκλήρωση των εθνικών διαδικασιών. Αυτό θα ανοίξει τον δρόμο για την εκταμίευση της πρώτης υποδόσης των 5,7 δισ. ευρώ, μέσα στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου.

Τώρα έχουμε μπει στο τελικό στάδιο του ελληνικού προγράμματος του ESM. H τέταρτη και τελευταία αξιολόγηση βρίσκεται σε εξέλιξη, καθώς και οι τεχνικές εργασίες για πιθανά νέα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.

Η Ελλάδα ξεκίνησε την επάνοδο στις αγορές και η ελληνική κυβέρνηση εργάζεται πάνω σε μία μακροπρόθεσμη στρατηγική ανάπτυξης, η οποία θα είναι κρίσιμης σημασίας για να προσδιοριστεί το πλαίσιο της μετά-προγράμματος εποχής.

Είμαι βέβαιος ότι αυτό θα βοηθήσει την Ελλάδα να επανέλθει σε ισότιμη βάση με τους Ευρωπαίους εταίρους της και να αφήσει την εποχή της κρίσης πίσω της».

Η ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ

Μόλις ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του EWG. Συζητήθηκε η σημερινή Έκθεση Συμμόρφωσης, επιβεβαιώθηκε η εκπλήρωση των υποχρεώσεων που ανέλαβε η χώρα και ολοκληρώθηκε και τυπικά η τρίτη αξιολόγηση.
Η εκταμίευση της πρώτης δόσης των 5,7 δισ. θα γίνει αμέσως μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών στα εθνικά κοινοβούλια χωρών-μελών της ευρωζώνης και μέχρι τα μέσα Μαρτίου 2018.

Η συζήτηση που διεξάγεται εντατικά εδώ και ένα μήνα σε τεχνικό επίπεδο για την παραμετροποίηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο και συνεχίζεται.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here