Πράσινη ανάπτυξη στην υπηρεσία της τρίτης ηλικίας

Της ΝΑΝΤΙΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΟΥ

Την ώρα που η οικονομία βρίσκεται στον «πάγο», καινοτόμες επιχειρηματικές ιδέες βρίσκουν διέξοδο προς τις αγορές και επιβραβεύονται με την στήριξη ευρωπαϊκών προγραμμάτων. Η ενεργειακά «έξυπνη» κατοικία και η ανεξάρτητη διαβίωση των ηλικιωμένων μέσα σ’αυτή αποτελούν ένα νεοφυές πεδίο επιχειρηματικής δράσης αλλά κι ένα «στοίχημα» για μικρομεσαίες μονάδες που προσπαθούν να ξεκολλήσουν από τα βαλτόνερα της ύφεσης.

Πρόκειται για τομέα που στηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση καθώς ήδη μέσω του προγράμματος «WIDER-Καινοτοµία και Ανάπτυξη στον τοµέα της Ενέργειας στην περιοχή της Μεσογείου», δημιουργούνται πρωτότυπα προϊόντα «έξυπνης» κατοικίας που σχεδιάζονται με γνώμονα την ενεργειακή απόδοση και την εξυπηρέτηση ατόμων τρίτης ηλικίας ή και ατόμων με ειδικές ανάγκες.

«Στα πλαίσια του προγράμματος πέντε, από δεκατρείς συνολικά, προτάσεις ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων επιβραβεύτηκαν με χρηματικό έπαθλο, 5 -10 χιλ. ευρώ, προκειμένου να υλοποιήσουν τις προτάσεις τους και να λανσάρουν νέα προϊόντα ή να επανασχεδιάσουν ήδη υπάρχοντα στο χώρο της «έξυπνης» κατοικίας.  Όλα ξεκινούν από μια πρωτότυπη ιδέα» σημειώνει η Μαρία Τσαρμποπούλου, ηλεκτρολόγος-μηχανικός, υπεύθυνη για την υλοποίηση του προγράμματος και συνεργάτης του τμήματος περιβάλλοντος-μεταφορών του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ).

Μεταξύ των πρωτότυπων ιδεών η συσκευή ανίχνευσης φωνής για την εξυπηρέτηση ατόμων με ειδικές ανάγκες (το άτομο δίνει φωνητική εντολή σε συσκευή), ο οικιακός εξοπλισμός για τη διευκόλυνση καθημερινών αναγκών των ηλικιωμένων (πχ αποσπώμενο πλυντήριο πιάτων, που διευκολύνει το χειρισμό), το ηλεκτρονικό σύστημα παρακολούθησης ηλικιωμένων (ανιχνεύεται η παρουσία του ηλικιωμένου στο χώρο, εφαρμογή σε περιπτώσεις alzheimer-άνοιας) .

Τα πεδία ενδιαφέροντος των επιχειρήσεων προσανατολίζονται, σύμφωνα με το πρόγραμμα, στην άνεση, την υγεία, τη φροντίδα, την ασφάλεια αλλά και την προστασία των γηραιότερων ατόμων στις κατοικίες τους.

Οι επιλεγείσες προτάσεις προέρχονται από την κεντρική Μακεδονία, που αποτέλεσε την επιλέξιμη περιοχή ενώ εκτός της Ελλάδας συμμετέχουν η Ιταλία, η Γαλλία, η Πορτογαλία, η Βοσνία, η Ισπανία και η Σλοβενία.  Η παρουσίαση των προϊόντων και των συστημάτων που προέρχονται από τις υπόλοιπες χώρες θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες στο τέλος Μάιου.

«Το πρόγραμμα αποτελεί κοινωνική διέξοδο για τους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας αλλά και επαγγελματική διέξοδο των νέων επιχειρηματιών οι οποίοι δοκιμάζονται από την κρίση και από μια κορεσμένη αγορά. Το ποσό που πήραν οι επιχειρήσεις ποικίλει  Οι νικητές έχουν την υποχρέωση να παράξουν το προϊόν για το οποίο διακρίθηκαν» σημειώνει η Μαρία Τσαρμποπούλου.

Σημαντικό  είναι να τονιστεί  ότι στα πλαίσια του έργου WIDER θα:

  • Δημιουργηθεί ένα δια-τομεακό δίκτυο σχέσεων μεταξύ των εμπλεκόμενων, στις περιοχές όπου θα υλοποιηθεί το έργο.
  • Ενισχυθεί η συνεργασία μεταξύ μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΜΜΕ), ερευνητικών φορέων, κέντρων καινοτομίας, ενδιάμεσων φορέων με σκοπό  την προώθηση πρωτότυπων ιδεών.
  • Εδραιωθούν δίαυλοι επικοινωνίας μεταξύ των ΜΜΕ και των ηλικιωμένων για τη δοκιμή νέων προϊόντων σύμφωνα με τις ανάγκες και τις προτιμήσεις τους.
  • Ενισχυθεί το κοινωνικό ενδιαφέρον /ευαισθητοποίηση για τις γηραιότερες γενιές σε τοπικό επίπεδο.
  • Εμπνεύσει νέες μορφές καινοτομίας.
  • Καθιερώσει νέες μορφές συνεργασίας μεταξύ των πολιτικών, του επιχειρηματικού τομέα και του γηραιότερου πληθυσμού των εμπλεκομένων περιφερειών, μέσω συγκεκριμένων οργανώσεων, κέντρων ημερήσιας φροντίδας,κλπ.

Στο πλαίσιο διάδοσης του εν λόγω έργου διοργανώνεται από το ΚΑΠΕ σε συνεργασία με την Ένωση Διπλωματούχων Ελληνίδων Μηχανικών (ΕΔΕΜ) εκδήλωση που θα αφορά στην καινοτομία και τις πράσινες τεχνολογίες στην υπηρεσία της τρίτης ηλικίας, την Παρασκευή 15 Μαίου, από τις 15:30-20:00 στην αίθουσα εκδηλώσεων του Τεχνικού Επαγγελματικού Επιμελητηρίου, Νίκης 4, Σύνταγμα.

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here