Πρ. Παυλόπουλος: Η Ευρώπη να πάρει άμεσα θέση για το μεταναστευτικό

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)

Την ανάγκη η Ευρώπη να πάρει άμεσα θέση για το Μεταναστευτικό και να συγκληθεί άμεσα Σύνοδος Κορυφής για το ζήτημα, υπογράμμισε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος κατά τη συνάντησή του με τον Αρχιεπίσκοπο Τιράνων, Δυρραχίου και Πάσης Αλβανίας κ. Αναστάσιο την Τρίτη, στο Προεδρικό Μέγαρο. Ο Αρχιεπίσκοπος έγινε δεκτός και από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου. 

Ο κ. Παυλόπουλος από την πλευρά του χαιρέτισε τις δηλώσεις Γιούνκερ, Ολάντ και Μέρκελ, οι οποίοι, όπως είπε, αναγνώρισαν την ανάγκη να υπάρξει αμέσως μια ευρωπαϊκή πολιτική ανάλογη των αρχών και των αξιών που έχει η Ευρωπαϊκή Ένωση πάνω στα θέματα αυτά.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισήμανε ότι το μεταναστευτικό έχει πάρει αυτή την εκρηκτική διάσταση, γιατί όλα τα κράτη, όλοι οι οργανισμοί, δεν φρόντισαν να σβήσουν οι εστίες πολέμου που το προκαλούν ιδίως στη Μέση Ανατολή.

Στη συνέχεια ο κ. Αναστάσιος παρατήρησε ότι οι δυτικές κοινωνίες έχουν υποχρέωση να είναι περισσότερο δίκαιες και περισσότερο αλληλέγγυες εγκαίρως και πρόσθεσε «όχι αφού αρχίσει η πυρκαγιά του πολέμου στη Μέση Ανατολή να κάνουν ότι κλαίνε δήθεν. Θα χρειασθεί λίγο πιο τολμηρή διατύπωση για το που βρίσκεται ο κίνδυνος. Όλη αυτή η ιστορία με το Ιράκ και τη Συρία σχετίζεται άμεσα με ευθύνες των πλουσίων και δυνατών της Δύσης. Και θα χρειασθεί να είμαστε πιο αυτοκριτικοί» υπογράμμισε ο κ. Αναστάσιος.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας συναντήθηκε και με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ο οποίος εξέφρασε το ενδιαφέρον της ελληνικής κυβέρνησης για το έργο της αλβανικής εκκλησίας.

«Παρακολουθούμε πάντοτε πολύ στενά και με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον το έργο της Αλβανικής Εκκλησίας για το ποίμνιο σας και για τον Αλβανικό λαό» ανέφερε ο Αλ. Τσίπρας. «Είναι ένα έργο που, πέραν της προσπάθειας ανοικοδομήσεως των ναών στην Αλβανία μετά το 1991, περιλαμβάνει και πολύ ουσιώδεις κοινωνικές πρωτοβουλίες, στον τομέα της παιδείας, της υγείας, της αγροτικής ανάπτυξης, της προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς της οικολογικής προστασίας» σημείωσε.

Από την πλευρά του, ο κ. Αναστάσιος ευχήθηκε στον Αλ. Τσίπρα να του χαρίζει ο Θεός «διορατική σοφία για να προχωρείτε σε σωστές εκτιμήσεις της πραγματικότητας, σε σωστές αποφάσεις και ορθές ενέργειες».

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here