Πούτιν σε Τσίπρα: Δάνειο για αγωγό, ενέργεια, επενδύσεις

ΦΩΤΟ: Eurokinissi

Σε νέα, πιο δυναμική βάση μπαίνουν οι βάσεις της ενεργειακής και γενικότερης συνεργασλιας Ελλάδα-Ρωσίας.  Σε τηλεφωνική επικοινωνία πού είχε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν με τον έλληνα πρωθυπουργός Αλέξη Τσίπρα, συζητήθηκε όλο το πλαίσιο των διμερών σχέσεων με έμφαση στην ενεργειακή συνεργασία, καθώς και η επικείμενη συμμετοχή του Πρωθυπουργού στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ που θα πραγματοποιηθεί στην Αγ. Πετρούπολη στις 18-20 Ιουνίου 2015.   

Στο πλαίσιο αυτό, επιβεβαιώθηκε η βούληση των δύο πλευρών να προχωρήσουν όλα όσα συμφωνήθηκαν στην προηγούμενη επίσκεψη του Πρωθυπουργού στη Μόσχα για την ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας.

Ο Πρωθυπουργός επιβεβαίωσε την ετοιμότητα της Ελληνικής Κυβέρνησης για συμμετοχή -με εταιρεία του δημοσίου- στον φορέα κατασκευής του ελληνικού αγωγού μεταφοράς ρωσικού φυσικού αερίου από τα ελληνοτουρκικά σύνορα.

Ο Ρώσος Πρόεδρος εξέφρασε την πρόθεση του να στηρίξει ένα σχέδιο χρηματοδότησης προς την Ελληνική εταιρεία κατασκευής του αγωγού, που μπορεί να αξιοποιηθεί σε ενεργειακές και αναπτυξιακές επενδύσεις και να εξοφληθεί ενδεχομένως από τα κέρδη της εταιρείας από τη λειτουργία του.

Αμερικανική επίσκεψη την Παρασκευή για θέματα ενέργειας

Η συνομιλία και η νέα δέσμευση του Ρώσου Προέδρου για χρηματοδότηση της ελληνικής εταιρείας και του όλου ενεργειακού-αναπτυξιακού έργου, γίνεται μία ημέρα πριν επισκεφθεί την Αθήνα ο αμερικανός  Amos Hochstein, ειδικός απεσταλμένος και συντονιστής για θέματα Διεθνών Ενεργειακών Σχέσεων ο οποίος θα συναντηθεί με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά αλλά και με τον υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας Π. Λαφαζάνη, είναι . Ο ίδιος θεωρείται από τα πρόσωπα κλειδιά της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής ιδιαίτερα σε σχέση με τα κρίσιμα θέματα ενέργειας και εθνικής ασφάλειας.

Η επίσκεψη Hochstein συμφωνήθηκε και αποτελεί συνέχεια των επαφών που είχε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, στις ΗΠΑ . Ειναι γνωστό ότι κατά την επίσκεψη έγιναν συζητήσεις για το θέμα του αγωγού καθώς οι ΗΠΑ ενδιαφέρονται να ελέγχουν ενεργειακά και γεωστρατηγικά την ευρύτερη περιοχή. Μάλιστα έδειξαν προθυμία να αντιπροτείνουν ένα επενδυτικό σχέδιο για τον αγωγό, ώστε να αποτρέψουν την ελληνορωσική συνεργασία.

Ρωσοτουρκική συμφωνία για τον αγωγό

Η επιβεβαίωση της ρωσικής θέσης να συνδράμει στην κατασκευή του αγωγού στην Ελλάδα με μια μορφή προκαταβολής δανείου, έρχεται ακριβώς την ημέρα που η ρωσική Gazprom και η τουρκική Botas συμφώνησαν για τη διαδρομή που θα ακολουθήσει ο αγωγός φυσικού αερίου από τη Ρωσία, μέσω της Μαύρης Θάλασσας ως τα ελληνοτουρκικά σύνορα, καθώς και την ημερομηνία μεταφοράς των πρώτων όγκων αερίου. Η συμφωνία κλείσθηκε μεταξύ του επικεφαλής επικεφαλής του ρωσικού κολοσσού Αλεξέι Μίλερ και του υπουργού Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Τουρκίας Τανέρ Γιλντίζ.

Κατά τη συνάντησή τους στη Μόσχα οι δύο άνδρες συμφώνησαν ότι ο λεγόμενος Turkish Stream θα ακολουθήσει σε μήκος 660 χλμ. τη διαδρομή, που σχεδιαζόταν να έχει ο αγωγός South Stream και σε μήκος 250 χλμ. νέα διαδρομή με κατεύθυνση το ευρωπαϊκό τμήμα της Τουρκίας.

Συμφώνησαν επίσης ότι ο αγωγός θα αρχίσει να λειτουργεί το Δεκέμβριο του 2016 με την αποστολή των πρώτων όγκων ρωσικού φυσικού αερίου προς την Τουρκία, όπως επισημαίνει με ανακοίνωσή της η ρωσική Gazprom.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here