Πούτιν-Μακρόν υπέρ της άρσης της πατέντας στα εμβόλια covid

 

Η Ρωσία θα υποστηρίξει την πρόταση για άρση των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας για τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού, τόνισε σε δηλώσεις του ο Ρώσος πρόεδρος. «Αυτή τη στιγμή ακούμε ότι υπάρχουν ιδέες στην Ευρώπη που, κατά τη γνώμη μου, αξίζουν την προσοχή. (Η ιδέα είναι) να παραιτηθούμε από όλα τα δικαιώματα προστασίας των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας για τα εμβόλια κατά της COVID-19. Αυτό όχι μόνο δεν έρχεται σε αντίθεση, αλλά, απ΄ όσο και καταλαβαίνω, συμμορφώνεται με ορισμένους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, ο οποίος προβλέπει την άρση αυτής της προστασίας διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας σε εξαιρετικές περιστάσεις». είπε.

Σύμφωνα με το Associated Press, ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε ότι υποστηρίζει «απολύτως» την πρόταση του Τζο Μπάιντεν. Πρόσθεσε όμως πως ακόμα και αν οι πατέντες αρθούν, οι φαρμακευτικές εταιρείες σε μέρη όπως η Αφρική δεν είναι προς το παρόν εξοπλισμένες για να φτιάξουν εμβόλια και ότι οι δωρεές δόσεων θα πρέπει να αποτελέσουν προτεραιότητα.

Η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε χθες, Τετάρτη, ότι υποστηρίζει την ιδέα μιας άρσης των πατεντών για τα εμβόλια προκειμένου να επιταχυνθεί η παραγωγή και η διανομή τους, διευκρινίζοντας πως η Ουάσινγκτον συμμετέχει “ενεργητικά” στις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται για αυτό τον σκοπό στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here