ΠΟΥ: Τώρα λέει «ναι» σε μάσκες στους δημόσιους χώρους

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αλλάζει την οδηγία για τις προστατευτικές μάσκες για την αποτροπή της μετάδοσης του κορωνοϊού. Λέει τώρα σε «Ναι» σε μάσκες και σε δημόσιους χώρους όπου δεν υπάρχει δυνατότητα social distancing. Φυσικά, πριν από λίγο καιρό, υποστήριζε πως «δεν υπάρχουν  στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι η μάσκα από υγιή άτομα στην ευρύτερη κοινότητα μπορεί να αποτρέψει από να μολυνθούν από COVID-19».

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας επικαιροποίησε σήμερα τις οδηγίες του, συστήνοντας στις κυβερνήσεις να ζητήσουν από όλους τους πολίτες να φορούν μάσκες σε δημόσιους χώρους όπου υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης της Covid-19, ώστε να περιοριστεί η εξάπλωση της ασθένειας.

Στις νέες αυτές οδηγίες, αφορμή για τις οποίες στάθηκαν ορισμένες μελέτες που έγιναν τις τελευταίες εβδομάδες, ο ΠΟΥ επισημαίνει ότι οι μάσκες είναι μόνο ένα από τα εργαλεία που μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο μετάδοσης του νέου κορονοϊού και δεν θα πρέπει να δίνουν την ψευδή αίσθηση της πλήρους προστασίας.

«Συμβουλεύουμε τις κυβερνήσεις να ενθαρρύνουν τους πολίτες να φορούν μάσκα», είπε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Η χρήση της μάσκας συνιστάται κυρίως στα μέσα μεταφοράς, στα καταστήματα ή σε άλλους κλειστούς ή πολυσύχναστους χώρους, πρόσθεσε.

Μολονότι ορισμένες χώρες συστήνουν ή καθιστούν υποχρεωτική τη χρήση μάσκας από υγιείς ανθρώπους σε δημόσιους χώρους, ο ΠΟΥ μέχρι τώρα έκρινε ότι δεν υπήρχαν επαρκείς αποδείξεις που να συνηγορούν υπέρ ή κατά. Πρότεινε όμως να φορούν ιατρικές μάσκες οι ασθενείς και οι φροντιστές τους.

Τι έλεγε το προηγούμενο διάστημα

Σε παλιότερη δημοσίευσή του, στις αρχές Απριλίου, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, όσον αφορά το ευρύ κοινό, υποστήριζε ότι μελέτες των ανθρώπινων κορονοϊών, αποδεικνύουν ότι η χρήση ιατρικής μάσκας μπορεί να αποτρέψει την εξάπλωση μολυσματικών σταγονιδίων από μολυσμένο άτομο σε κάποιον άλλο και πιθανή μόλυνση του περιβάλλοντος από αυτά τα σταγονίδια.

Όμως, επισήμαινε: «Υπάρχουν περιορισμένα στοιχεία ότι η χρήση ιατρικής μάσκας από υγιή άτομα στα νοικοκυριά ή μεταξύ επαφών με άρρωστο άτομο ή μεταξύ παρευρισκομένων σε μαζικές συγκεντρώσεις μπορεί να αποβεί επωφελής ως προληπτικό μέτρο. Ωστόσο, δεν υπάρχουν επί του παρόντος στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι η μάσκα (είτε ιατρική ή άλλος τύπος) από υγιή άτομα στην ευρύτερη κοινότητα μπορεί να αποτρέψει από να μολυνθούν από αναπνευστικούς ιούς, συμπεριλαμβανομένου του COVID-19».

Δείτε επίσης: Κορονοϊός: Νέος… αστερίσκος του ΠΟΥ για τις μάσκες – «Μέρος συνολικής δέσμης μέτρων»

«Οι ιατρικές μάσκες πρέπει να προορίζονται για εργαζόμενους στον τομέα της υγείας. Η χρήση ιατρικών μάσκων στην κοινότητα μπορεί να δημιουργήσει μια ψεύτικη αίσθηση ασφάλειας, με παραμέληση άλλων βασικών μέτρων, όπως είναι οι πρακτικές υγιεινής των χεριών και η φυσική αποστασιοποίηση και μπορεί να οδηγήσει σε επαφή με το πρόσωπο κάτω από τις μάσκες και κάτω από τα μάτια, με αχρείαστο κόστος, και να στερούν τις μάσκες από τους εργαζόμενους της υγειονομικής περίθαλψης που τις χρειάζονται περισσότερο, ειδικά όταν υπάρχει μικρό απόθεμα», έλεγε, επίσης, ο ΠΟΥ.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here