ΠΟΥ: Καμπανάκι για αύξηση θανάτων στην Αφρική από AIDS εν μέσω πανδημίας

Για ακόμα μια φορά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) χτυπάει τον κώδωνα του κινδύνου, με αφορμή την πανδημία του κορονοϊού. Ωστόσο αυτή τη φορά ο ΠΟΥ επιλέγει να αναφερθεί στους ασθενείς του AIDS και στους αυξημένους κινδύνους που δημιουργεί η πανδημία για τους ανθρώπους αυτούς.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, ο αριθμός των θανάτων που προκαλούνται από τον ιό HIV μπορεί να διπλασιαστεί στην υποσαχάρια Αφρική, εάν διαταραχθεί η πρόσβαση των ασθενών στις θεραπείες λόγω της πανδημίας του νέου κορονοϊού, προειδοποίησε χθες Δευτέρα ο ΟΗΕ.

Όπως τονίζει, μια εξάμηνη αποδιοργάνωση στην πρόσβαση στα αντιρετροϊκά φάρμακα μπορεί να προκαλέσει περισσότερους από 500.000 πρόσθετους θανάτους στην περιοχή σε ένα χρόνο μεταξύ 2020 και 2021, οι οποίοι θα προστεθούν στους 470.000 θανάτους που καταγράφηκαν το 2018. Το έτος εκείνο, 25,7 εκατ. άνθρωποι ζούσαν με τον ιό HIV στην υποσαχάρια Αφρική, από τα οποία 16,4 εκατ. λάμβαναν αντιρετροϊκή θεραπεία.

Η διακοπή των εκστρατειών πρόληψης, της πρόσβασης στην περίθαλψη και στις θεραπείες μπορεί επίσης να εξαλείψει την πρόοδο που έχει σημειωθεί στην πρόληψη της μετάδοσης HIV από τη μητέρα στο παιδί, όταν ο αριθμός των παιδιών που μολύνθηκαν μειώθηκε κατά 43% μεταξύ 2010 και 2018, από 250.000 σε 140.000 παιδιά.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here