ΠΟΥ: Απέχει πολύ το τέλος της πανδημίας

Η σύγχυση και ο εφησυχασμός στην αντιμετώπιση της Covid-19 σημαίνει ότι η πανδημία απέχει πολύ από το να τελειώσει, αλλά μπορεί να τεθεί υπό έλεγχο σε μερικούς μήνες με μέτρα για τη δημόσια υγεία, δήλωσε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας σημείωσε μεταξύ άλλων τα εξής: «Και εμείς θέλουμε να δούμε να ανοίγουν οι κοινωνίες και οι οικονομίες, και να ξαναξεκινήσουν τα ταξίδια και το εμπόριο. Αλλά αυτή τη στιγμή, οι μονάδες εντατικής θεραπείας σε πολλές χώρες είναι υπερπλήρεις, οι άνθρωποι πεθαίνουν και είναι εντελώς αναπόφευκτο. Η πανδημία του Covid-19 απέχει πολύ απ’ το να τελειώσει. Αλλά έχουμε πολλούς λόγους να είμαστε αισιόδοξοι».

Ο ΠΟΥ ανέφερε σήμερα ότι πάνε επτά εβδομάδες που αυξάνονται τα κρούσματα παρότι έχουν χορηγηθεί πάνω από 700 εκατ. δόσεις εμβολίων παγκοσμίως.

Η μείωση των κρουσμάτων και των θανάτων κατά τους δύο πρώτους μήνες του έτους δείχνει ότι αυτός ο ιός και οι παραλλαγές του μπορούν να σταματήσουν, πρόσθεσε ο Τέντρος, λέγοντας ότι η μετάδοση οφείλεται σε «σύγχυση, εφησυχασμό και ασυνέπεια στα μέτρα δημόσιας υγείας».

Η Μαρία βαν Κέρκοβε, αξιωματούχος του ΠΟΥ που ασχολείται με την Covid-19, δήλωσε στην ίδια συνέντευξη Τύπου ότι η πανδημία παρουσιάζει εκθετική αύξηση, με 9% αύξηση των κρουσμάτων την τελευταία εβδομάδα, την 7η συνεχόμενη εβδομάδα με αύξηση κρουσμάτων και 5% αύξηση των θανάτων.

«Βρισκόμαστε σε κρίσιμο σημείο της πανδημίας αυτή τη στιγμή, η πορεία αυτής της πανδημίας αυξάνεται» προειδοποίησε επίσης η Κέρκοβε και τόνισε το πόσο σημαντική μπορεί να είναι η συμβολή των μέσων ενημέρωσης ώστε να αποφευχθούν περαιτέρω μολύνσεις και να σωθούν ζωές.

Μεταξύ άλλων είπε ότι την προηγούμενη εβδομάδα έχουν καταγραφεί παγκοσμίως περισσότερα από 4,4 εκατ. νέα κρούσματα.

«Αυτή δεν είναι η κατάσταση που θέλουμε έπειτα από 16 μήνες πανδημίας, όπου έχουμε αποδεδειγμένα μέτρα ελέγχου», υπογράμμισε.

Στο μεταξύ, η Ινδία ξεπέρασε τη Βραζιλία σε αριθμό επιβεβαιωμένων κρουσμάτων και έγινε η δεύτερη χώρα με τις περισσότερες μολύνσεις μετά τις ΗΠΑ.

Ο Τέντρος είπε ακόμα ότι σε κάποιες χώρες, παρότι συνεχίζεται η μετάδοση του ιού, εστιατόρια και νυχτερινά κλαμπ ήταν γεμάτα από κόσμο και οι αγορές επίσης με εικόνες συνωστισμού, με λίγα άτομα να λαμβάνουν μέτρα προστασίας.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here