Πώς θα μειωθούν, μέσω επανυπολογισμού, κατά 10% – 15% κύριες και επικουρικές συντάξεις

 

 

Του ΝΑΣΟΥ ΧΑΤΖΗΤΣΑΚΟΥ

ΦΩΤΟ: ΙΝ ΤΙΜΕ (Γ. ΛΙΑΚΟΣ)

Ενα ακόμη δραστικό «κούρεμα», τουλάχιστον 10% με 15%, φαίνεται ότι θα υποστούν –στο άθροισμα τους, συνολικά- οι κύριες και επικουρικές συντάξεις, με την κυβέρνηση να χρησιμοποιεί τον όρο «επανυπολογισμός» αντί μειώσεων, για χάρη τόσο της δημιουργίας ηπιότερων, επικοινωνιακά, εντυπώσεων, όσο και της ελαχιστοποίησης στο άμεσο μέλλον των πιθανοτήτων ανατροπής, μέσω της δικαστικής οδού, των επικείμενων νομοθετικών αλλαγών.

Ο αρμόδιος υπουργός Εργασίας Γ. Κατρούγκαλος αναμένεται να παραδώσει τις προτάσεις του στους τεχνοκράτες του κουαρτέτου (βλ. «τρόικα» ή «θεσμοί») σήμερα το απόγευμα και το σχετικό νομοσχέδιο θα πρέπει να φτάσει στη Βουλή το αργότερο μέχρι τις αρχές του Δεκεμβρίου.

Πιο αναλυτικά, με βάση το πρώτο και το δεύτερο μνημόνιο και τα προαπαιτούμενα τα οποία τίθενται από το τρίτο πρόγραμμα, ασφυκτικής, δημοσιονομικής προσαρμογής –αυτό το οποίο συμφωνήθηκε και ψηφίστηκε μέσα στον Αύγουστο- η κυβέρνηση οφείλει να «κόψει» 1,8 δισ. ευρώ από το σύνολο των δαπανών του Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης (700 εκατ. για το 2016 και 1,1 δισ. ευρώ για το 2017). Σύμφωνα με πληροφορίες, ο στόχος αυτός θα επιδιωχθεί να επιτευχθεί κυρίως μέσω της μείωσης –του επανυπολογισμού- όλων των συντάξεων και την ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων σε δύο φορείς – «μαμούθ».

Συγκεκριμένα, με βάση την πρόταση Κατρούγκαλου, ο επανυπολογισμός των συντάξεων θα γίνει με βάση: α) το σύνολο των ετών ασφάλισης που είχε ο καθένας από τους σημερινούς συνταξιούχους, β) τις αποδοχές που έλαβαν κατά τη διάρκεια του εργάσιμου βίου τους, γ) την ηλικία συνταξιοδότησης, δηλαδή εάν υπέβαλαν αίτηση πρόωρης ή αν συνταξιοδοτήθηκαν με τα πλήρη ηλικιακά όρια της εποχής τους, δ) το ποσοστό ανεργίας, ε) την πορεία του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος (ΑΕΠ) και στ) το προσδόκιμο ζωής.

Ποσοστό αναπλήρωσης 54% με 35 έτη ασφάλισης

Καθοριστικό παράγοντα θα διαδραματίσει η συμφωνία που θα επιτευχθεί ανάμεσα σε κυβέρνηση και δανειστές σε σχέση με το ποσοστό αναπλήρωσης των συντάξιμων αποδοχών. Από την πλευρά του υπουργείου Εργασίας, η πολιτική του ηγεσία φέρεται να προτείνει προς του «κουαρτέτο» το ποσοστό αναπλήρωσης των αμοιβών που έλαβε ως ασφαλισμένος ο κάθε συνταξιούχος να είναι στο 80% για συντάξεις οι οποίες σήμερα κινούνται κάτω από τα 700 ευρώ και στο 70% για τις υψηλότερες (τα ποσά πάντα αναφέρονται στα μεικτά των συντάξεων).

Ωστόσο, αποτελεί δεδομένο ότι οι δανειστές – εταίροι επιθυμούν το Δημόσιο Ασφαλιστικό Σύστημα να συνεχίσει πάνω στις «ράγες» που μπήκαν με το «νόμο Λοβέρδου – Κουτρουμάνη» (τον ν. 3863 του 2010) βάσει του οποίο το ποσοστό αναπλήρωσης για όσους έχουν 35 έτη ασφάλισης φθάνει κατ΄ ανώτατο όριο περίπου στο 54% και βαίνει μειούμενο για όσους έχουν λιγότερα χρόνια ασφάλισης. Σε αυτή την περίπτωση, οι μειώσεις μέσα από τον επανυπολογισμό των συντάξεων για τη μεγάλη πλειονότητα των συνταξιούχων θα κυμανθεί τουλάχιστον στο 10% με 15%.

Επίσης, από την πλευρά της κυβέρνησης αναμένεται να προταθεί η ενοποίηση όλων των ταμείων εντός του ΙΚΑ – ΕΤΑΜ. Αυτόνομη πορεία αναμένεται να συνεχίσουν μόνο ο ΟΓΑ και το ΝΑΤ, χωρίς όμως ακόμη το «κουαρτέτο» να έχει τοποθετηθεί επί της πρότασης αυτής.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here